Inspectorii fiscali, în LUPTĂ cu debitorii/ Fiscul, sufocat de mii de PROCESE cu datornicii

Inspectorii fiscali, în LUPTĂ cu debitorii/ Fiscul, sufocat de mii de PROCESE cu datornicii
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Unii dintre contribuabilii care se simt cu musca pe căciulă încearcă să-i intimideze pe inspectorii care vin în control prin plângeri penale sau procese deschise în instanţă * Paradoxal, se mai întâmplă şi ca Fiscul să piardă procesele „cu dreptatea în mână” * E nevoie de mai multă protecţie juridică pentru angajaţi, apreciază conducerea DGRFP Galaţi


La nivelul Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice (DGRFP) Galaţi, se simte nevoia unei mai bune protecţii juridice pentru angajaţi, aici fiind vorba atât modul în care se desfăşoară o serie de anchete ale unor instituţii de control, cât şi de numeroasele procese intentate de o serie de contribuabili, care contestă rezultatele inspecţiilor fiscale.

"Suferim pe linia protecţiei juridice a salariaţilor - există semnale în acest sens inclusiv din partea sindicatelor - şi în mod deosebit mă refer la cei aflaţi pe zona de inspecţie fiscală şi executare silită. Pe de o parte, se întâmplă ca angajaţii de la Fisc să fie catalogaţi ca persoane care agreează într-un fel sau altul o fraudă sau o evaziune fiscală şi nu cred că este aşa. Or fi două, trei cazuri, unu la sută, doi la sută, nu ştiu, de asta avem şi structuri de control intern şi direcţie generală de integritate. Dar ca unii angajaţi să fie uneori ridicaţi din birou, că, hai, s-a întâmplat ceva, mai ales că nu se ştie dacă e vinovat de ceva, nu e foarte confortabil… Am ajuns în situaţia ca, pe anumite zone, să se refuze să se mai plece în control, să se mai iasă din birouri! Nu e uşor, dar de asta suntem aici, să găsim soluţii şi să ne protejăm salariaţii, în condiţiile unei activităţi normale, cinstite, corecte, pentru că imaginea instituţiei este dată în primul rând de cel care are contact cu contribuabilul”, a explicat directorul general al DGRFP Galaţi, Eugen Ciorici.

Acesta a arătat că sunt „situaţii şi situaţii” ce trebuie analizate cu atenţie de instituţii precum DNA, Parchet sau Poliţie, dar şi la nivelul administraţiei fiscale, astfel încât salariaţii corecţi să se simtă cu adevărat protejaţi de lege. „Este nevoie de asta, pentru că tu, ca salariat, când ai ajuns în instanţă, pe cheltuiala ta te duci în proces, tu alegi avocatul şi ţi-l plăteşti, sindicatul, de exemplu, n-are putere să asigure material asistenţa”, a precizat şeful DGRFP Galaţi.

Neştiute sunt (unele) căi ale justiţiei

O altă problemă a DGRFP Galaţi este aceea că anumite procese pe care le are cu unii agenţi economici sunt pierdute, chiar dacă, aparent cel puţin, organele fiscale au dreptate. Mai mult, astfel de decizii în instanţă pot fi urmate de altele, îndreptate împotriva personalului din cadrul DGRFP Galaţi.

„Sunt situaţii când, cu dreptatea în mână, pierdem! Şi dacă ne ducem pe speţă şi insistăm şi verificăm suplimentar, ni se fac acţiuni, plângeri penale, cel puţin pentru abuz în serviciu. Avem şi situaţii în care contribuabilul se duce în instanţă să ceară să-şi anuleze toate obligaţiile pe care chiar el le-a declarat, şi le-a asumat, deci nici măcar stabilite în urma unui act de control, şi să i se dea câştig de cauză! Cum se întâmplă aşa ceva? La asta, poate, că ar trebui să răspundă alte instituţii abilitate…”, ne-a spus directorul general al DGRFP Galaţi.

Cauze şi efecte fiscale

În prezent, numărul proceselor în care sunt angrenate structurile DGRFP Galaţi sunt „de ordinul miilor”, o situaţie exactă a acestora urmând a fi stabilită în urma centralizării datelor raportate de serviciile juridice din teritoriu, cu accent pe zona inspecţiei fiscale, acţiune aflată în curs de desfăşurare. „Vrem să ştim exact câte cauze avem, câte s-au câştigat, câte s-au pierdut. Şi dacă s-au pierdut, să vedem de ce s-au pierdut: dacă s-au făcut greşeli, dacă n-am ştiut sau n-am avut capacitatea de a formula o apărare în baza căreia, în instanţă, să câştigăm ori, poate, dacă apărătorul debitorului este mai bine pregătit şi reuşeşte să susţină mai bine cauza”, a mai arătat directorul general Eugen Ciorici.

Acesta a precizat că de îndepărtarea eventualelor disfuncţionalităţi de ordin juridic depinde, în ultimă instanţă, protejarea intereselor statului şi recuperarea la un grad cât mai ridicat a creanţelor la bugetele, de care, în definitiv, depinde funcţionarea unor sectoare vitale pentru societate, precum educaţia, sănătatea sau apărarea. Prin urmare, eventualele prejudicii aduse statului sunt, în cele din urmă, prejudicii aduse tuturor cetăţenilor.

Citeşte şi:

DEZVĂLUIRI de culise: Cum reuşeşte Fiscul să dea de urma EVAZIONIȘTILOR

EXCLUSIV/ Misiune imposibilă la Fisc: UN MILIARD DE EURO de recuperat de la firmele aflate în insolvenţă!

Citit 3374 ori Ultima modificare Luni, 26 Mai 2014 08:56

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.