A fost mai bine înainte de Revoluţie?
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

A fost mai bine înainte de Revoluţie?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Nostalgici ai comunismului există, încă, printre oamenii de vârsta a doua şi treia, în Galaţi. La sondaj n-am întâlnit, însă, prea mulţi oameni care să deplângă regimul ceauşist. Cei mai mulţi dintre gălăţeni sunt de părere că binele ţi-l faci cu mâna ta, în măsura posibilităţilor.

„Eu am dus-o bine şi înainte, am dus-o bine şi după. Cu munca era ceva mai bine înainte. Am făcut postliceală, am fost repartizată. Am fraţi care au făcut facultăţi, au fost repartizaţi. Acum, nu mai există aşa ceva. Totuşi, nici acum nu mi se pare chiar rău. Eu am ieşit la pensie destul de bine. Copiii mei sunt aici, în ţară. Dacă ai suficientă minte, n-o să o duci rău nici aici”, a precizat Mărioara (foto), în vârstă de 59 de ani.

„Chiar înainte de anii 90 a fost o etapă foarte grea a comunismului pentru noi toţi. Apoi, după Revoluţie, fiecare a zis că va fi mai bine. Eu sunt un exemplu de om care a tot aşteptat ca acest „mai bine” să vină. Deocamdată, n-a fost cazul. Sunteţi oameni tineri, trebuie să gândiţi pozitiv şi poate că pentru dumneavoastră mai există o şansă. Pentru generaţia mea, însă, e trist ceea ce se întâmplă. Eu am lucrat în Siderurgie şi din cauza atâtor modificări legislative, nu mi s-a dat pensia în conformitate cu efortul pe care l-am depus şi cu riscurile la care m-am expus. Nu m-a sprijinit nici un regim: nici Iliescu, nici Constantinescu, nici Băsescu. Speranţa noastră de înecată demult în Dunăre”, ne-a spus domnul Ioan, în vârstă de 63 de ani.

„Pentru noi, de la ţară, când era CAP-ul, mai aveai cum să o cârmeşti. Te mai duceai acolo, mai munceai, mai aveai ce să aduci acasă şi să pui pe masă. Dar acum nu mai găseşti nimic de făcut pe aici, nici măcar cu ziua. Când mai e de lucru, muncim, dar… ”, ne spune Mihail Petru, în vârstă de 43 de ani.

Citit 4231 ori Ultima modificare Joi, 31 Iulie 2014 18:24

36 comentarii

 • postat de @jos capitalismul
  Vineri, 08 August 2014 11:39
  5.13.159.***
  a fost mai bine intr-o anumita perioada , doar sub unele aspecte , nu in toate ; se pare , ca nostalgic , c-ai uitat de anii '48-63 cand a fost mai rau , cel mai rau insa fiind intre 1980 si '89 , iar toate astea n-au legatura cu capitalismul sau socialismul ci cu altceva , inclusiv cu faptul ca erai mai tanar .
  2
  0
  Raportează
 • postat de jos capitalismul
  Joi, 07 August 2014 20:21
  93.118.196.***
  a fost mult, mult mai bine decat acum si mult mai civilizat
  2
  0
  Raportează
 • postat de @jos capitalismul
  Miercuri, 06 August 2014 21:44
  5.13.182.***
  Nu toata clasa muncitoare facea atatea excursii anuale . Tu trebuie sa fi fost vreun privilegiat , cu vreo categorie speciala , asa cum majoritatea nu aveau . Ma rog , cum-necum , prin invarteli sau prin munca de santier ani buni poate ca ai avut o oarece perioada parte de un astfel de trai . Dar sa nu uitam ca Romania socialista nu era o tara a vacantelor ci a cenusiului .
  Si-nca ceva : comunismul nu te-a invatat sa scrii corect romaneste ? Caci si acum avem manelisti care traiesc intr-o vacanta continua la mare dar au o educatie tot atat de precara ca a ta .
  2
  0
  Raportează
 • postat de jos capitalismul
  Miercuri, 06 August 2014 13:39
  93.118.196.***
  tot mai bine era inainte, ce vremuri frumoase, imi permiteam ca muncitor sa fac o excursie la mare de 8 zile , si una la munte de 10 zile pe an , asta in cel mai prost an ca merge-am de doua ori la munte si de doua ori la munte pe an de obicei, jos capitalismul,jos sclavismul-fascist  gunoaie capitaliste
  3
  0
  Raportează
 • postat de @jos capitalismul
  Luni, 04 August 2014 11:40
  194.145.238.***
  Vigilenta maxima, tovarase!
  Nu lasa nici un dusman de clasa sa intineze maretele idealuri ale revolutiei comuniste, faza pe palier si loc parcare din fata blocului!

  Sparge-i geamu' lu vecinu' ca are masina noua si tu n-ai, ca esti sarac da' cinstit! Deh, lupta-de-clasa cere sacrificii, tovarase! Pune-i manele cu salam, la maxim, pana la miezu noptii, ca s-arati tu cine-i mai tare in bloc!

  Mergi la de-ne-a si spune-le ca vecina, care are chioscu' de la colt, a furat! E capitalista fara scrupule! Nu mai vrea sa-ti dea paine si dero pe caiet! Ce dracu, doar asa faceai si pe vremea lu'-mpuscatu' cand nu reuseai sa prinzi si tu juma de kil de salam cu soia, dupa ce stateai la coada 3 ore. Iti trecea frustrarea numai dupa ce te duceai la ochi-albastri sa torni ce se-auzea noaptea din dormitoru' de deasupra!

  Combate-adanc! Altminteri, or sa-ti ia capitalistii astia toata caldura si apa calda pe care ti-au dat-o comunistii! Te lasa sarac-lipit! Fa ce stii tu mai bine: murdareste totul in jur, ca doar e-al nostru al tutulor!
  1
  5
  Raportează
 • postat de jos capitalismul
  Duminică, 03 August 2014 17:50
  93.118.196.***
  traiasca partidul comunist roman ,jos democratia si capitalismul ce inseamna saracie
  7
  1
  Raportează
 • postat de Statistic rezultă că azi trăim mai rău din toată istoria modernă a României
  Duminică, 03 August 2014 13:07
  109.98.100.***
  Două exemple simple....industria după Al doilea Război Mondial a fost distrusă 60%, azi în 2014 este distrusă 80%....monarhia(cu două războaie mondiale ''la activ'') a ''predat'' comuniștilor peste 6 milioane hectare pădure, comuniștii ''au predat'' democraților-capitaliști de după Decembrie '89 aproape 7 milioane hectare pădure, azi în 2014 avem 3 milioane hectare pădure. Cea mai mare emigrare a unei populații din Europa cu 5 milioane de români plecați din țară, definitiv sau după muncă, cea mai mare mortalitate neatinsă nici în războaie și...., boli a sărăciei în expansiune, TBC, hepatite, cel mai mare număr de sinucideri din istoria României....toate după Decembrie 1989.
  0
  7
  Raportează
 • postat de GRIGORE
  Duminică, 03 August 2014 10:10
  176.223.22.***
  @93.118.196.210: Tovarase :
  Ma declar satisfacut sa vad cum nostalgia dupa vremurile in care combateai adanc dusmanu' de clasa la sedintele de partid, se transforma in frustrare nedisimulata!

  TRAIASCA DEMOCRATIA SI LIBERTATEA DE EXPRIMARE!
  2
  6
  Raportează
 • postat de jos capitalismul
  Sâmbătă, 02 August 2014 18:57
  93.118.196.***
  GRIGORE ESTI UN BOU
  8
  3
  Raportează
 • postat de jos capitalismul
  Sâmbătă, 02 August 2014 18:55
  93.118.196.***
  comunism-munca , constructia tarii, locuri de munca, nivel de trai crescut,etc,.............capitalism-hotii, furturi, marlaneli,anafabeltism, saracie, saracie lucie, nivel de trai sub zero, saracie, saracie, saracie,saracie,saracie,saracie.....
  6
  7
  Raportează
 • postat de GRIGORE
  Sâmbătă, 02 August 2014 17:41
  93.114.121.***
  postati, deci sunteti liberi!
  inseamna ca e de multe ori mai bine decat inainte DE ASA-ZISA "rEVOLUTIE"!
  4
  7
  Raportează
 • postat de fost profesor
  Sâmbătă, 02 August 2014 10:31
  5.13.206.***
  ELEVII LA TERMINAREA STUDIILOR , PRIMEAU DELA STAT LOCURI DE MUNCA LOCUINTE IN CAMINE,APARTAMENTE LA CASATORITI, SALARIU IN MEDIE 2500 LEI DE PERSOANA NEIMPOZABILE DIRECTORII MAXIM 5000 LEI CHIRIA VALORA 5% DIN SALARIU UNUIA,APA COSTA 25 BANI METRU CUB NU ERAU PENSII SPECIALE, UN PENSIONAR MERGEA VARA SI IARNA IN CONCEDII,TRATAMENTE PE BANII SINDICATULUI UNDE PLATISE COTIZATIE PE CAND ACTUAL SERVICIILE PUBLICE SUNT ACONTATE DE BUGETARI CU RELATIILE CE LE AU INTRE EI,COPII MUNCITORILOR NU AU ACCES LA SERVICII PUBLICE O MARE SMECHERIE ACEST CAPITALISM DE ASUPRIRE A OMULUI (minciuna si promisiunea pe prim plan a tuturor autoritatilor)
  6
  9
  Raportează
 • postat de Nu era bine pe timpul comunismului, era mai bine pe timpul lui Ceaușescu.
  Sâmbătă, 02 August 2014 00:16
  92.86.88.***
  Una, nu a fost revoluție, eram ultimii din CAER sau Tratatul de la Varșovia ce nu schimbasem foaia după URSS luară la fugă cu a lor Armată Roșie ''eliberatoare'' retragere la fugă prin înțelegere cu R F Germania. Da, era mai bine, statisticile de țară sunt concludente, nu pe timpul comunismului era mai bine, era mai bine pe timpul lui Ceaușescu.
  9
  10
  Raportează
 • postat de IC
  Vineri, 01 August 2014 18:06
  79.116.102.***
  "Eu am lucrat în Siderurgie şi din cauza atâtor modificări legislative, nu mi s-a dat pensia în conformitate cu efortul pe care l-am depus şi cu riscurile la care m-am expus. Nu m-a sprijinit nici un regim: nici Iliescu, nici Constantinescu, nici Băsescu. Speranţa noastră de înecată demult în Dunăre”, ne-a spus domnul Ioan, în vârstă de 63 de ani " .Aceasta fraza caracterizeaza perfect nostalgia fata de "iepoca de aur" ,epoca in care presedintele-secretar general al pcr ,facea totul si stia totul . Nea Ioane ,tizule mai tanar , poate vrei sa spui ca, guvernele si administratiile care s-au perindat la carma localitatilor si a tarii , nu au facut nimic(presedintii nu au functii si atributii in asigurarea unei economii care sa garanteze buna starea) .Eu spun ca au facut foarte multe ,ti-au distrus munca asa cum au facut cu munca de 50 de ani a milioane de romani. Nu sunt nostalgic ,ba din contra ,sustin totusi ca pretul platit pentru libertatea de a pleca din tara este prea mare . La ce folos ca nu mai sunt cartele la alimente ,benzina etc si ca magazinele sunt pline ,chiar mai bine aprovizionate si cu marfuri de calitate decat in multe tari din UE ,daca pensia imi ajunge sa platesc facturile curente si un trai subdecent ( in acelasi magazin din cartier stateam la coada la tacamuri pe cartela si injuram ,acum caut voluntar aceleasi tacamuri ,fiindca atat imi permite punga si am ajuns iarasi sa injur) .Tot prea mare este pretul pentru "democratia originala " si libertatea presei . Democratia originala face ca nostalgicii sa voteze neocomunistii ,de exempu cei care sunt acum la putere ,face sa avem un numar de parlamentari aproape cat USA ,stat cu o populatie de 16 ori mai numeroasa ca a Romaniei si care are PIB=10871 miliarde $, fata de amaratele de 189 miliarde $, cat are Romania.De libertatea presei nu pot sa spun decat ca este atat de mare incat mai bine fara....Luati telecomanda si butonati la rand posturile TV ,toate sunt o apa si un pamant ,slujite de neprofesionisti si majoritatea aserviti politic ,inclusiv TVR .Daca eram mai tanar plecam , asa ca am sa-mi tarai batranetele injurand pe cei care au facut din Romania o tara subdezvoltata ,Romania care in 1990 pornea ca favorita competitiei cu celelate tari din lagarul socialist (da lagar ,ca asta a fost) nu avea datorii ba din contra avea punga plina ,avea creante de recuperat de miliarde de dolari ,avea industrie (cei drept necesita inlocuiri de tehnologii ) avea agricultura si sistem de irigatii , ii injur pe aceia pe care-i voteaza si acum nostalgicii . Dragii mei nostalgici ,nu-i mai votati ,nu vor misca nici un deget pentru a face din Romania un stat social si cu atat mai putin comunist ,nu vedeti ca s-au imbogatit pe spinarea voastra si sub girul votului vostru ?
  2
  13
  Raportează
 • postat de jos generatia carora LI S-AU DAT .. joburi; SUS generatia care NE CREEM joburi
  Vineri, 01 August 2014 18:05
  83.70.244.***
  Vedeti cum e cu economia asta globala- merge treaba in 'servicii': deci cumpar produsul romanesc la pret mic si vi-l vand inapoi, voua, la pret mare! Si merge din cauza a ceea ce am scris anterior, daca aveti rabdare sa cititi!
  Apoi, cand spun 'tanar' ma refer la oameni chiar sub 40 care nu stiu ce-i comunismul, ca aveau sub 10ani la revolutie, care merita o sansa!:)
  Numai bine!
  3
  6
  Raportează
 • postat de @generatia carora LI S-AU DAT .. joburi; SUS generatia care NE CREEM joburi
  Vineri, 01 August 2014 16:35
  188.26.237.***
  Eram convins ca ati parasit epava. De altfel, din comentarii pareti un patriot convins. Pentru informatia dv, Rusii nu dau gaz doar Romaniei, Olandezii nu au santiere doar in Romania, etc... Bravo lor ca au cumparat pe nimic si vand la pret corect. Si totusi, ma bucura faptul ca ati creeat locuri de munca in afara, posibil sa fie tot pt romani, si in zona de constructii, ca de zona IT nu imi pare ca sunteti implicat.
  Spor la treaba
  2
  3
  Raportează
 • postat de era pe dracu mai bine inainte
  Vineri, 01 August 2014 16:35
  5.13.131.***
  Chiar daca comentariile anterioare nu-s lipsite de inteligenta si realism , totusi e dureros cum se uita cateva adevaruri poate mai dificil de inteles :

  - de cand e lumea nu exista o societate care sa nu se bazeze pe capital ( investit , reinvestit , etc )

  - asta nu inseamna ca ceea ce au facut bancile in ultimii 10 ani , provocand uriasa criza mondiala e altceva decat o golaneala de capitalism descentrat , insa in ciuda tuturor aspectelor blamabile ale capitalismului -exacerbarea castigului prin orice mijloace- organizarea dintotdeauna a soc. omenesti a fost una bazata pe ban-munca-ciclu economic samd , deci capitalism .

  - cresterea economica a tarilor socialiste , inceputa cu URSS-ul din anii 20-30 ai sec. trecut e una tipica tarilor sarace si-ncantate de rezultate obtinute cu costuri umane uriase si necunoscute de marea masa care robotea in tacere si supunere oarba , prin suportarea unor dictatori si a unor regimuri mai mult decat autoritare ; in general tarile inapoiate , majoritatea africane au ''beneficiat'' de progresele socialismului realizate cu biciul deasupra popoarelor , societatile mature urmandu-si cursul lor firesc si nefardat al unor realitati si asa nu prea usor de suportat .

  - ceasca a beneficiat si de un noroc al perioadei in care tara si economia au progresat , fapt care insa nu-i meritul lui sau al sist.socialist ci al unei conjuncturi economice favorabile intregii economii mondiale din acea vreme .

  - e evident pt oricine ca asta de acum nu-i sistem economic capitalist caci n-am avut suficienta experienta sa construim un capitalism creativ si progresist ci noi am compromis si ideea de comunism cum am compromis-o si pe cea de capitalism .

  -un adevarat socialism apare undeva in tarile nordice unde , chiar monarhice fiind acele state isi permit un capitalism atat de rasat si evoluat incat au dat-o intr-un socialism invidiat de toata planeta .

  -exemplul cu culegatorii de struguri cu botnite dintr-o descriere facuta de un scriitor roman de stanga nu-i una tipica pt agricultura si economia romana de dinainte de 1947 , cu toate ca sistemul romanesc era si pe atunci unul caragialesc , de imitatie a capitalismului occidental , stiindu-se totusi ca Romania a evoluat lent dar bine inca din sec 19 , de la Cuza ; si totusi viata in perioada interbelica , pt cei mai multi dintre romani nu era una usoara si roza ; era insa o evolutie oarecum normala.

  -de aceea sa vii sa spui acuma ca comunismul a dat de munca , case si alfabetizare e dovada de minte slaba .
  2
  8
  Raportează
 • postat de jos generatia carora LI S-AU DAT .. joburi; SUS generatia care NE CREEM joburi
  Vineri, 01 August 2014 16:15
  83.70.244.***
  @ IP: 188.26.237.14
  Personal, am CREAT cateva joburi in Gl si alte cateva in afara; nu-ti bate dumneata capul cu veniturile mele!

  Cum am scris in comentul anterior- uitati-va la consecinte, insa vedeti si CAUZELE: degeaba imi aruncati cifrele de 1.3 pensionar/salariat! Asta e rezultatul 'expertizei' DUMITALE, a generatiei peste 60de ani, v-ati aratat (non)valoarea ca lideri! Nu ati VRUT revolutia in '89 (de asta acum FRANATI economia!), iar acum nu stiti regulile jocului, nici nu va dati deoparte sa-i lasati pe copii vostri, iar jocul continua, si-l fac strainii ptr voi! Rusii va dau gaz, olandezii v-au cumparat santierul; francezii/indienii va conduc siderurgia, nemtii va dau de mancare la preturi de vest, cehii/italienii va dau curent electric etc.Sau creti ca asta e rezultatul celor tineri care doar ingroasa randurile somerilor, ma intrebati cate locuri de munca au creat ei?!? De pe ce pozitii?!?

  Schimbati garda, lasati scepticismul fata de potentialul tinerilor, n-o sa va dezamageasca! Ati muncit destul, lasati economia capitalista in pace, ca nu stiti ce-i aia, traim sa vedem rezultatele!
  2
  10
  Raportează
 • postat de ella
  Vineri, 01 August 2014 15:26
  83.103.238.***
  Nu cred ca trebuie spus ca sintem nostalgici ai regimului comunist.Sintem in sistem capitalist gen ,,romania,,.Nu mai avem unde sa muncim,caci au fost desfiintate toate fabricile si uzinele,agricultura e la pamint,tinerii pleaca toti din tara ca sa nu moara de foame,blocurile stau sa cada caci nu mai au oamenii cu ce sa le repare,caldaura pauza,caci nu sint bani cu cara sa platim facturile astronomice trimise de apaterm,populatia a saracit in proportie de 70//80 la suta,iar cei ce se lafaiesc sint doar 10 la suta.Am vazut recent la PRO.TV.O EMISIUNE IN CARE NISTE TINERI,NULITATI,se laudau cu banii lui taticu,cu masinile de 300 sau 400 de mii de euroi primite cadou ,,pentru ca nu au luat bacul.,,In paralel vedem tineri care nu au ce minca sau imbraca,dar se duc la scoala,tineri care vor sa invete dar nu au cu se tine la facultati,,caci din bursa acum nu se mai poate trai,,si atunci cum sa nu ajungi nostalgic dupa vremurile apuse?Cunosc oameni care au ajuns mari,au facut facultati,au facut cinste acestei tari pe timpul comunismului ,datorita ajutorului primit din partea partidului.Erau oameni ce munceau in uzina mecanica,care au facut liceul la seral,iar apoi au fost tinuti de uzina la facultate ,cu conditia ca dupa terminarea studiilor sa stea un numar de ani in uzina .Cred ca nu erea un lucru rau acesta.Azi,cei ce au bani fac facultati si doctorate cu duiumul,dar carte pauza,caci nu conteaza babacul e cu lovelele,,si numai babacul stie cit a furat ca sa faca lovelele,,.Au furat unii de satura 20 de generatii de acum in colo,dar ce folos caci natia noastra va disparea cu asemenea oameni.De multe ori multumesc celui de sus ca am o virsta si nu voi apuca sfirsitul trist al acestei natii.
  4
  10
  Raportează
 • postat de satul de ex-comunisti PREA activi!
  Vineri, 01 August 2014 15:22
  83.70.244.***
  @BAU BAU
  Respect sinceritatea ta in a spune ca nu stii cum merg treburile cu firmele monopol! Apoi, una e sa compari REZULTATE (ce aveam, ce n-avem etc), alta e sa te uiti la CAUZE ca sa repari. Eu cred ca toti suntem de acord ca NU a fost bine atunci, si NU este bine acum!
  Descentralizarea monopolului, schimbarea celor care nu se adapteaza la joc, incurajarea tinerilor care stiu macar teoretic, ce-i cu economia de consum, de acolo incepi!

  Un exemplu:
  Uitati-va la Sinan Mustafa: un om tanar care a vazut din prima solutia ptr Apaterm care aduce Electrocentrale in faliment: renunta la gazul rusilor si reia colaborarea cu Sidex.Profesionist!
  NU se vedea solutia asta de catre "expertii" lui peste din Galati? Sigur ca se vedea insa, aveam BLOCAJ de la generatia cu ceasca care trebuia sa mulga-Cubasa, consiliul local in frunte cu Stan, cica dracu' ii mai muta din scaune!?
  Cum se vede asta in analiza galateniilor? Pe timpul lui ceasca aveai apa, in iarna lui 2014 n-o sa ai nici apa! Dar asta e de-ajuns?
  1
  9
  Raportează
 • postat de @postat de JOS generatia carora LI S-AU DAT .. joburi; SUS generatia care NE CREEM joburi
  Vineri, 01 August 2014 15:19
  188.26.237.***
  Interesant, si mai exact cate locuri de munca ati creeat dumneavoastra? Sau mai corect generatia dv?
  Eu, din cate imi amintesc, de dupa '90 tot s-au desfiinta locurile de munca, s-au inchis fabrici si uzine... Dar nu au compensat cu CREEAREA LOCURILOR DE MUNCA, investitii ale statului nu sunt, la noi in Gl noi investitori nu pre-au aratat.... si de aici s-a ajuns acum ca, un salariat sa sustina 1.3 pensionari in Romania. Iar daca luam in calcul si sporul negativ al populatiei, o sa iesim la pensie la 80 de ani.... adica o sa contribuim de ne sare basca la CAS, Pensie.. etc si tot degeaba...
  De fapt o sa astept cu nerabdare cum generatia dumitale o sa faca posibil ca nivelul de somaj din Galati (nu din Romania) o sa ajunga macar la 1%....

  Va rog sa nu mai pierdeti vremea postand pe net, si sa CREEATI LOCURI DE MUNCA!
  4
  4
  Raportează
 • postat de cetatean
  Vineri, 01 August 2014 15:07
  89.137.138.***
  Afost. Magaloman nu a fost Ceausescu ci acesti neispraviti de politicieni care se omoara pentru functii ptr. ca de la stat, adica de la noi se fura cel mai mult. Acum daca vrei sa detii o functie trebuie sa fii sustinut politic, chiar daca esti prost de bubuie,trebuie sa fii hot, mincinos dar sa ai bani. P.Tutea avea dreptateDEMOCRATIA ARE UN PRET, NONVALOAREA IN LOCUL VALORII. CATA DREPTATE A AVUT. DAR PARCA LA NOI PREA SE CONTINUA CU NONVALOAREA....
  0
  5
  Raportează
 • postat de BAU BAU
  Vineri, 01 August 2014 14:54
  84.232.183.***
  @ IP 83.70.244.194, statul mi-a dar alocatie pana la 18 ani. De atunci nu mai astept nimic de la el. Cred ca nu m-am facut inteles. Nu stept o a doua venire a comunismului. E doar ca toti cei care o duc bine acum hulesc comunismul cu patima. E drept ca nu a fost perfect. Dar ce vroiam eu sa spun e ca a avut si puncte pozitive. Asa cum si socialismul are si bune si rele. Sincer nu stiu ce sa spun despre ideea ta cu firmele mentionate. Nu am fost in afara dar nu stiu daca in tarile astea de unde cica vine civilizatia in romania o fi asa:nu imi place furnizorul de curent, il schimb ca pe cel de cablu. Cred ca sunt anumite servicii unde mereu va fi monopol Dar asa nu inseamna comunism.
  4
  5
  Raportează
 • postat de JOS generatia carora LI S-AU DAT .. joburi; SUS generatia care NE CREEM joburi
  Vineri, 01 August 2014 14:43
  83.70.244.***
  @BAU BAU
  Capitalismul e piata libera a competitiei, deci descentralizarea si lupta cu MONOPOLUL comunist, reprezentat de inclusiv de Apaterm, Transelectrica, Transurb etc!? Acum te-ai prins?!
  Comunismul ti-a dat monopolul, iar acum ai indivizi de peste 60de ani care CONDUC firmele monopol, care BLOCHEAZA initiativa individului mici, care porneste cu o intreprindere mica.

  Acesti oameni in functii de conducere sunt generatia carora "LI S-AU DAT .. joburi"; noi tinerii, suntem generatia care "NE CREEM joburi" . Iar daca tu, ca tanar, astepti gerenatia lor, care iti blocheaza initiava de afaceri prin mana monopolurilor, sa-ti CREEZE locuri de munca, o sa astepti mult si bine!

  DE asta se spune ca ptr schimabrea, trebuie sa se piarda o generatie! In cazul romanilor, se pierde generatia..tanara; generatia batrana continua sa-si tina mana pe functii de conducerea bunului comun! Nu fac rocada, ii pensionezi fortat, iti apar in politica sau in fruntea firmelor de stat politizate. Mentalitatea insa e aceeasi!

  Vedeti cazul VL, cum era inaintea lui Crangan si cum este acum!
  Vedeti pe Dl Kolbay vine cu idei de afaceri, pe piata din Gl,iar tot ce face romanul (pensionar fost comunist care nu poate fi oricum activ si are si o pensie!) e sa spuna ca nu merge!Hmm?!
  3
  8
  Raportează
 • postat de @anticomunist
  Vineri, 01 August 2014 14:25
  193.194.132.***
  Dl anticomunismul , traiti in Romania?
  Nu cred ca dorim o polemica pro/contra socialism. Daca doriti putem sa ne vedem la o bere sa facem polemica pro/contra capitalism sau pro/contra socialism.
  Din pacate o concluzie clara in a deosebi binele si raul, precum si capitalism vs comunism vs anarhie nu cred ca exista, si oricand se gasesc specialisti care au sa se contrazica.

  Pentru multi dintre ce au trait doar aici in Romania, pentru cei care erau "clasa muncitoare", pentru cei multi si... deocamdata este cert ca pentru ei era oarecum mai bine, fie ei de la tara fie ei de la oras. Ce-i drept cu anumite costuri, dar tineti seama ca inainte de comunism patura sociala de mijloc era foarte subtire, si in general avea radacini adanci legate de oamenii cu vaza si neam boieresc! Va sugerez sa va documentati un pic despre viata la tara in 1900-1930, eventual cum arata celebrul "Mic Paris" dar nu la centru, asa un pic pe la periferie...

  In rest, nu sunt nu tin sa va cantrazic, pentru ca o sa umplem pagini intregi...
  O zi buna
  2
  5
  Raportează
 • postat de anticomunismul
  Vineri, 01 August 2014 14:07
  194.145.238.***
  @IP: 193.194.132.73
  In principiu, e gresit formulata intrebarea. Corect este : "Era mai bine inainte de Lovitura de Stat din 89?"

  Revolutie a fost numai la televizor, pentru opinia publica! In spatele ecranelor, tovarasii de bine din esaloanele 2-3 ale PCR, sprijiniti de securisti si agenturili straine, l-au instalat confortabil pe tovarasul revolutionar iliescu ion in fruntea tarii si l-au macelarit pe cizmaru analfabet si pe nevasta-sa! Dupa aia s-au pus pe jaf! Au jefuit tot ce-a construit ala iar acum au ajuns sa jefuiasca cetateanu de rand!

  Astazi ne conduc tot comunistii care isi spun capitalisti. Ei nu mai dau la oameni ci iau de la oameni, nu mai sunt numiti politic ci sunt alesi prin vot "democratic", din tata-n fiu.
  Ce-i al lor, e-al lor, ce-i al vostru, e al nostru al tutulor!
  Deci:
  1. Siguranta – stim cu totii ca daca vorbeai ce nu trebuie sau aveai tu opinii personale, ti se dadea ceva de facut pe la CANAL, la mina, de unde te intorceai acasa cu picioarele inainte!
  2. Se construiau fabrici pe terenuri expropiate (adica FURATE), fara cap, articulate la un sistem economic centralizat, care raporta numai realizari marete nereale si ascundea pierderile rezultate din anomaliile sistemului. Normal ca astazi se vand la fier vechi.
  3. Construit sistem de irigatii, modernizarea agriculturii pe terenurile confiscate de la tarani. Normal ca s-au distrus, fiind percepute ca apatinand nimanui, dupa 89'. Normal ca acum ne chinuim sa le reconstruim si nu reusim pentru ca nu stim cui vor apartine!
  4. Repartizarile: Stiind ca la absolvire toata lumea avea un loc de munca, in general nimeni nu facea nimic sa invete o meserie cum-trebuie. Posturile de conducere erau atribuite pe considerente politice si nu pe criterii de competenta! Normal ca astazi nu mai exista respect pentru munca bine facuta, pentru valori. Scoala s-a distrus si ea, producand cei mai multi analfabeti din Europa.
  5. Repartitie casa/apartament: locuintele construite in acea perioada pentru fiecare, erau menite sa-i aduca la acelasi numitor comun pe toti cetatenii patriei si sa-i faca sa creada ca intr-o viata de om, nu poti acumula decat cel mult o casa, o masina si un televizor, indiferent daca erai doctor in stiinte sau numai 10 clase obligatorii. Astazi, toata lumea crede ca statul trebuie sa dea locuinta, pensie, caldura, mancare si educatie gratuit, chiar daca nu face ceva pentru asta!
  6. Siguranta locului de munca: fiind asigurat un loc de munca pentru fiecare, statul se facea ca plateste iar lumea sa facea ca munceste! Coruptia generalizata de astazi se datoreaza sistemului de pile-si-relatii care a inflorit in comunism.
  7. RSR a imprumutat de la Banca Mondiala cam aceeasi suma ca si Norvegia si a rambursat-o integral cam in acelasi timp. Diferenta dintre noi si ei este URIASA: la ei nu trebuie sa platesti contributie pentru pensie sau asigurari sociale, intrucat statul plateste pensii si asistenta medicala dintr-un fond suveran constituit de stat din petrolul extras si exportat gratie industriei navale si petroliere dezvoltate cu banii imprumutati. La noi, cizmarul analfabet si savanta-doctorita au avut grija sa construiasca o economie multilateral-dezvoltata care produce numai saracie astazi!!!

  In rest, n-aveti decat sa regretati ce-a fost si sa votati "schimbarea" din 4 in 4 ani!
  3
  9
  Raportează
 • postat de BAU BAU
  Vineri, 01 August 2014 13:57
  84.232.183.***
  @satul de ex-comunisti la punctul 2 folosesti cuvantul "capitalism" dar ce descrii tu acolo e mai mult o lupta impotriva sistemului. Adica lupta cu apatermul, realizarea unei surse autonome de curent....prietene fabulezi pe deplin. Si in capitalism se incurajeaza doar consumul. Ca este al produselor autohtone sau nu, nu intereseaza.

  @anticomunist sa stii ca bunica mea a prins si perioada ante-comunista. Si intradevar se traia mai bine....adica traia mai bine acelasi gen de oameni care prospera si acum: hoti nesimtiti, patronasi care isi bat joc de angajati, evazionisti fiscali...etc. Tu cam in ce categorie te inscrii? Ca vad ca mentionai in comentariu de averi furate. Ai avut vreun strabunic boier si acum te lupti pentru terenuri, imobile ,etc? Tu stii macar cum s-au facut acel averi? Si pe spinarea cui? Cu totii am citit acea carte ce descrie perioada cand copii erau dusi la cules pe plantatia mosierului, cu botnite. Spui ca s-au distrus valori? Dar acum? Se conserva ?

  @Galatean, tu probabil esti vreun patronas de consignatie care jecmaneste angajatele la salariu. Te plangi ca inainte de revolutie nu puteai sa pleci in afara? Serios? Asta e marea ta nemultumire? Azi in ziar scria de un baiat care a murit la 28 de ani pentru ca , avand 2 facultati, era nevoit sa lucreze la paznic de noapte. Uite tara in care traiesti. Si tu te plangi ca nu puteai sa pleci in afara???? Cati dintre noi(nu hoti ca tine) isi permit sa plece acum intr-un sejur peste granite?Spui de Coreea de Nord? Nici nu se apropie Romania comunista de ce e acolo prietene.

  Ca sa inchei, nu sunt un mare simpatizant al regimulu comunist. De fapt cand ma nascusem eu, regimul cazuse de mult. Nu zic ca nu avea si el partile sale rele. Asa cum si capitalismul le are pe ale sale.DAR. Ma atrage stilul de viata mai linistit despre care se vorbeste. Un stil in care avand facultatea terminata nu te angajezi la un service auto sau la montat izolatie pe blocuri(nu e cazul meu dar cunosc destui), asta daca ai noroc sa iti gasesti de munca. Un stil in care nu te indatorai pe 30 de ani la camatari, chiar daca acuma le spunem banci, pentru a avea o casa. Un stil in care chiar puteai sa iti planifici vacante nu cum sa intinzi banii sa iti ajunga pana la urmatorul salariu. Bine, dar asa unii dintre voi nu isi mai luau Q7 sau A8 pe spinarea angajatilor platiti in bataie de joc.
  11
  6
  Raportează
 • postat de satul de ex-comunisti PREA activi!
  Vineri, 01 August 2014 13:18
  83.70.244.***
  Din cauza regretelor astora NU merge capitalismul in Ro, dupa 25de ani de la revolutie:

  1. avem o populatie CARE REFUZA SCHIMBAREA SI FRANEAZA CONTINUU: astia sunt cei de peste 60de ani, mai ales care nu s-au adaptat la noile reguli ale pietei; sau sunt prea batrani sa sa o faca!
  Astia au imputit pe cei tineri si toata Europa cu povestile lor comuniste; iar cei tineri (chiar cei care erau atunci copii si nu intelegeau sistemul, si care acum sunt de aproape 40de ani! si faliti) au inceput sa creada ca greutatile auzite repetat de la parinti este ceea ce au trait ei atunci!?Serios?!Sau sunt doar 'amintiri' plantate prin simpla repetitie?!

  2. Capitalismul se face cu oameni si prin participare, cu oameni multi, iar astia se numesc consumatori! De dorit e ca:
  - localnicii sa consume produse locale;
  - sa aiba initiativa de a concura mastodonti gen apaterm,
  -sa-si produca singuri energia electrica prin investitii si asociatii nu sa astepte transelectrica sa le lea curent,
  -sa se suie pe bicicleta cand vor sa se miste, nu sa stea la mana transurbului sau a maxi-taxiurilor etc.

  Asta presupune oameni TINERI, fiindca schimbarea presupune TIMP! E de dorit este ca Generatia lui ceasca sa ramana la pensie si sa fie CAT MAI PUTIN ACTIVA.
  Fiindca ei au o pensie deci NU RISCA nimic cand isi dau cu parerea si iese prost. Insa cand iese prost, cei tineri sufera! In plus nu stiu ce-i cu capitalismul, nu pot ajuta nici cu un sfat! 'Tinerii' (de 40de ani!) trebuie lasati sa faca propriile greseli, inclusiv in management, fiindca viitorul este al lor, locurile de munca sunt create de ei, tot pentru oameni tineri ca ei.
  Rezultatele la vot, arata cine sunt "galatenii": o generatie imbatranita ex-comunista, care voteaza batraini incompetenti, fara experienta in noile jocuri economice, numai fiindca au de-alde 60de ani!
  6
  9
  Raportează
 • postat de @anticomunist
  Vineri, 01 August 2014 13:15
  193.194.132.***
  Domule anticomunist,
  In principiu aici se discuta despre nivelul de trai, despre siguranta locului de munca....
  Practic nu se discuta despre faptul ca au fost detinuti politici, dar cred ca stiti deja ca nu doar in regim comunist s-au facut sau se fac astfel de practici. In plus in capitalism cred ca sunteti deja familiarizat cu tema teoriei conspiratiei (cum/ce actioneaza statul si companiile mari private in detrimentul populatiei...), sau despre faptul ca acum degeaba tipi in gura mare ca ala e corupt.. etc daca nimeni nu te baga in seama....
  Deci:
  1. Siguranta - stim cu totii ca nu prea se lasa lumea sa golaneasca pe strazi sau in fata blocului. Imediat ti se dadea ceva de facut.
  2. Se construiau fabrici - azi se vand la fier vechi
  3. Contruit sistem de irigatii, modernizarea agriculturii - incercam sa refacem sistemul de irigatii, incercam sa refacem zootehnia, doar fermierii mari practica agricultura moderna.
  4. Repartizarile - adevarat ca numai cei buni sau sus pusi aveau sanasa de repartitie in marile orase, dar locuri de munca tot gaseau. Acum avem o rata de somaj de peste 26% in randul absolventilor.
  5. Repartitie casa/apartament - ce-i drept nu chiar imediat pentru unii, pentru altii apartamente nu tocmai cele mai frumoase, dar astazi la ANL-uri nu sunt locuri...ramane sa stai cu chirie sau sa cumperi unul cu credit.
  6. Siguranta lucului de munca, continuitate in munca, vizibilitate termen lung: aici sa vedem cine anume ne poate zice cand anume iesi la pensie sau de la ce intreprindere/uzina/companie???
  7. RSR a fost si din ce stiu se afla printre putinele tari ce au luat credit de la Banca Mondiala, dar conditiile puse de banca mondiala nu le-au dorit (construit autostrazi, etc.. cred ca sunt deja termeni familiari) si le-au re-negociat pentru dezvoltarea agriculturii si industriei suport pentru agricultura...
  In conditiile de mai sus, sunt destui care au trait bine, cu siguranta locului de munca si cu un acoperis deasupra capului. In contrast, azi ca sa poti trai decent cu un acoperis deasupra capului trebuie sa ai un salariu destul de bunicel, cat despre iesit la pensie.... nu prea vad eu acum un tanar obsolvent de 26 ani care isi face un tel de a iesi la pensie de la Combinat....

  Cu siguranta sunt multe lucruri rele, dar daca erai baiat destept nu era sa de negru dracul....
  7
  6
  Raportează
 • postat de anticomunistul
  Vineri, 01 August 2014 10:24
  194.145.238.***
  Pentru majoritatea conteaza doar ca inainte li se dadea de toate iar acuma li se ia.
  Faptul ca a fost distrus un sistem de valori autentice, faptul ca au fost toturati si ucisi oameni pentru ideile lor sau pentru confiscarea averilor stranse timp de generatii, nu mai au nici o importanta pentru simplul motiv ca nu mai traiesc cei pentru care ar mai conta asa ceva!
  I-as intreba pe nostalgici: cati dintre voi ati fi avut curajul sa va intrebati public, in scris, in vremea comunistilor, daca era mai bine inainte de comunisti ?!
  9
  12
  Raportează
 • postat de preda
  Vineri, 01 August 2014 08:58
  81.12.149.***
  Răspuns așa zisului Gălățean DAR SUNT TERMENI DE COMPARTIE . TERMINAI LICEUL REPARTITIE DIRECT IN PROIECTARE ( DACA TERMINAI UN LICEU PE PROFIL TEHNIC ) , NU AVEA NIMENI FRIGIDERUL GOL, DE BINE DE RAU PRIMEAI UN AP. CARE SI ACUM TOTI TRAIESC IN EL( CE AP. AU PRIMIT TINERETUL ACUM???) nu suntem in stare sa le întreținem. Ce industrie avem avem??? Avem concedii de odihna 12 zile vara la mare, iar iarna revelion in străinătate , sau la munte . Acum doar 4 zile de co la mare , mai mult nu poți ca nu mai ai bani. Sunt multe de vb. . dar.......... Când va aud, vai sunteţi nostalgici . DATINE UN ARGUMENT CARE SA NU FACEM COMPARATIE !!!!! Cate apartamente sau construit , cate fabrici si uzine etc. Si atunci sunt la asentimentul tău ca o ducem bine in democrație.
  6
  12
  Raportează
 • postat de pt Galatean si pt omul.muncii
  Vineri, 01 August 2014 08:50
  5.13.158.***
  @ Galatean
  Orice sistem exista si se autoregleaza , in anumite limite desigur , prin cetatenii sai . Orice sistem are si bune si rele , fiind totusi de preferat unul democratic , si nu ma refer ca asta de acuma ar fi asa ceva ( de aici si regretele , nostalgiile unora ). Se pare ca uiti ca Romania socialista a avut o economie cum n-a mai avut in toata existenta ei ca stat . Ca apoi nebunul a imbatranit si s-a tampit si a distrus-o , asta-i si el un adevar precum cele insirate de tine .
  Cat despre Eu Lib , DW , Voice of Am , bbc , eu si ai mei am ascultat toate astea in casa , fara fereala , peste un deceniu , nederanjati de cineva .
  Apoi uiti de eradicarea analfabetismului si urbanizarea populatiei , aspecte cu umbre mari , e drept , si pt care ''umbre'' platim acum un pret mare , chiar urias . Caci ceea ce-i facut fortat , cu de-a sila ....

  @omul.muncii
  Servici si apartamente nu se ''dadeau'' chiar asa cum unii mai afirma si pe aici . Era vorba de o asteptare de ani , de cele mai multe ori scurtata de interventii si mituiri . Sa ne amintim apoi de tot felul de directori ai vremii care incasau bani grei pt a-ti face fel de fel de ''favoruri'' precum obtinerea unei case sau promovarea in post . Eu unul am cunoscut doua astfel de personaje de succes ale vremii de atunci dar si de acum , Tampau Mihai si Durbaca , oameni deloc prosti dar total lipsiti de orice caracter si omenie , copiii lor ''descurcandu-se'' si ei acum , probabil dupa pilda parinteasca . Dar sa nu uitam ca acesti zbiri ai vremii erau elogiati de toti cei care ieseau din birourile lor , usurati de banii pe care li-i lasasera ca mita pt rezolvarea problemelor .
  8
  3
  Raportează
 • postat de un om de bine
  Vineri, 01 August 2014 08:21
  5.13.161.***
  Anii ceausisti = anii capitalisti..... trageti concluzi la avantaje si dezavantaje si o sa vedeti: fabricii furate sau darimate, fara apa calda sau rece chiar, fara lucuri de munca, cu salarii uniformizate in jur de 900-1000, indiferent de pregatire, cu spitale darapanate si fara doctori cu legi pompoase care nimeni nu le mai intelege, cu scolii in care nu s-au alocat din 96 un leu pentru instruirea practica, si lista continua. Toate avantajele de azi nu le poti aprecia daca nu le ai pe cele de mai sus.Ca o ironie, eseai la pensie la 60 de ani nu la 65 sau in viitor la 70.( nu am fost membru de partid si nici acum nu sunt, dar iau atitudine dupa realitatea majoritara a societati de azi , traesc cu speranta ca vor veni oamenii cu bun simt care sa vada relitatea.
  2
  11
  Raportează
 • postat de omul.muncii
  Vineri, 01 August 2014 08:07
  83.103.186.***
  doar idiotii pot gindi astfel(ma refer la titlu),regretele sunt justificate in mare parte. Ma refer la nivelul de trai in general,la situatia economica a tarii,la dezastrul din sanatate si invatamint ,la sutele de mii de someri si analfabeti,la hotiile si infractiunile savirsite si nu in ultimul rind la "atentia ocrotitoare"a autoritatilor acordata cetatenilor si problemelor lor.Da, sunt nostalgici, nu ai comunismului,poate ai vremurilor mult mai linistite(de multe ori mai lipsite de griji si de nevoi),un ex.doar, ce rezolva o audienta a unui caz social( un loc de munca, o locuinta,un ajutor)astazi,fie la primar,la parlamentar si sau guvernant-nimic,ramine cum a fost. Deci multumitile "revolutionarilor"si celor pe care ia-ti votat si -i ve-ti mai vota. Galateni s-o duceti bine ca meritati.
  2
  15
  Raportează
 • postat de LA asociatatia 759, Micro 14
  Vineri, 01 August 2014 08:05
  79.116.108.***
  calculatie luna iunie 2014 - apa rece - 9,93 lei metru cub
  - apa calda - 40, 41 lei metru cub.......traiasca democratia salbatica
  3
  16
  Raportează
 • postat de Galatean
  Vineri, 01 August 2014 07:00
  5.13.164.***
  Din pacate mai sunt multi nostalgici care au uitat de painea si alimentele de baza la cartela, de penuria de produse elementare, de transportul in comun infernal sau de frigul si intunericul la care eram condamnati zilnic. Pe vremea aia nu aveai posibilitatea alegerii, erai condamnat sa traiesti in tara-puscarie numita R.S.R.

  Tin minte ca singura data cand am plecat din tara, a trebuit sa dau cu subsemnatul timp de 2 ani, la toate institutiile incepand de la securitate si militie si pana la sindicat. Nu puteai pleca din tara decat daca aveai chemare din partea unei rude din tara de destinatie. Se mai pleca rareori in excursii organizate, dar exclusiv in tarile socialiste.

  Cine regreta comunismul ar trebui sa incerce "gustul" vietii in Coreea de Nord. Nu cred ca a existat in istoria recenta o oranduire mai ticaloasa la adresa cetateanului de rand. Sa ne bucuram de ce avem azi, nu sa privim in urma la acea societate totalitara, in care ti-era frica si sa asculti radio-ul pe alte posturi decat programul 1.
  17
  12
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.