La ce PREŢURI se VÂND APARTAMENTELE din Galaţi. Cum a evoluat PIAŢA IMOBILIARĂ

La ce PREŢURI se VÂND APARTAMENTELE din Galaţi. Cum a evoluat PIAŢA IMOBILIARĂ
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Preţurile locuinţelor vechi din zonele bune ale oraşului le pot depăşi pe cele ale apartamentelor din unele blocuri noi, relevă studiile realizate de consultanţii imobiliari * Raportat la nivel naţional, valoarea locuinţelor este determinată şi de gradul local de dezvoltare economică * Terenurile uşor accesibile şi cu vizibilitate redevin tentate pentru investitorii imobiliari


Apartamentele din Galaţi au continuat în prima parte a acestui an să se ieftinească, dar ritmul de scădere a scăzut semnificativ, în timp ce preţul terenurilor s-a stabilizat, relevă studiul “Analiza pieţei imobiliare”, realizat la nivel naţional de compania de consultanţă şi evaluare Darian DRS. În ceea ce priveşte locuinţele vechi, preţul mediu din Galaţi este uşor peste media înregistrată la nivel naţional. În schimb, la apartamentele noi, locuinţele din Galaţi sunt apropiate ca preţ de media practicată la nivel naţional.

Contextul general al pieţei imobiliare

Piaţa imobiliară a început să se echilibreze în acest an nu numai la Galaţi, ci şi în întreaga ţară, în condiţiile în care, potrivit analiştilor imobiliari, anul 2013 a fost unul dintre cei mai dinamici din ultima perioadă. S-au înregistrat noi faze de corecţie a preţurilor pe anumite segmente, important este însă că, pe fondul revenirii încrederii în sectorul imobiliar, a început să crească şi cererea. Evoluţia din prima jumătate a anului 2014 indică o tendinţă de stabilizare a preţurilor, iar acesta este un semnal bun, în sensul că pare a se fi depăşit abrupta prăbuşire a pieţelor generată de criza financiară.

“Preţurile la nivel naţional au scăzut spectaculos de la mijlocul anului 2008 până azi. Pentru apartamentele vechi s-a înregistrat o scădere de aproximativ 40 la sută, iar cele noi s-au ieftinit cu 33 la sută. Micile variaţii din ultimele 6 luni au fost resimţite pe piaţa liberă mai degrabă ca o stagnare a preţurilor. Acesta este însă un semnal bun, o notă de optimism pe segmentul rezidenţial, pe care estimăm o creştere moderată pe termen mediu şi lung”, a explicat Adrian Crivii, preşedintele companiei de consultanţă şi evaluare Darian DRS. Potrivit analiştilor imobiliari, preţul apartamentelor a cam atins minimul care se putea atinge şi deja sunt situaţii în care preţurile încep să înregistreze creşteri.

Care sunt preţurile la vechile apartamente

În cazul locuinţelor din vechiul fond locativ, strict la nivelul Galaţiului, preţul de tranzacţionare al unui apartament decomandat, situat la etaj intermediar, cu finisaje medii şi grad I de confort a ajuns în prima parte a anului 2014 la o medie de circa 661 de euro pe metru pătrat (suprafaţa utilă – n.r.), în scădere cu aproximativ 1 la sută comparativ cu finele anului 2013 şi cu 40 la sută faţă de 2008, anul de început al crizei imobiliare, se arată în studiul realizat de compania Darian. Desigur, preţurile diferă de la o zonă la alta. De exemplu, în zona Piaţa Centrală, apartamentele vechi cu două camere s-au vândut cu preţuri cuprinse între 650 şi 780 euro/mp, în timp ce pentru acelaşi tip de apartamente din zone mai slab cotate, cum ar fi Micro 38-39-40, preţurile au fost cuprinse între 500 şi 650 euro/mp.

Preţul mediu unitar la nivel naţional, dacă se iau în calcul preţurile de tranzacţionare din cele 41 de reşedinţe de judeţ din ţară, este de 644 euro/mp, prin urmare, preţurile din Galaţi ar fi cam cu 17 euro peste această medie. Realitatea este însă că preţurile diferă mult de la un oraş la altul, iar din „Analiza pieţei imobiliare” se poate remarca o „rezonanţă” a preţurilor cu gradul de dezvoltare economică din regiune. Cele mai mari preţuri la apartamentele vechi sunt în Bucureşti, cu o medie de 956 euro/mp, dar deloc mici sunt şi preţurile din Cluj-Napoca (932 euro/mp), Braşov (800 euro/mp), Timişoara (860 euro/mp). Dacă este să ne referim la oraşele mari din partea de est a ţării, vom constata că, în materie de preţuri, Galaţiul este devansat de Iaşi, care a înregistrat un preţ mediu la apartamentele vechi de 815 euro/mp şi Constanţa, cu preţuri de 839 euro/mp, dar este peste preţurile din Bacău, cu 640 euro/mp. Dacă restrângem şi mai mult cercul, la vecinii noştri din Brăila, preţul mediu de tranzacţionare a apartamentele vechi a fost de 600 euro/mp.

Cu cât poate fi cumpărat un apartament nou

În cazul apartamentelor noi, preţurile practicate la Galaţi în prima jumătate a anului au fost în medie de 754 euro/mp, preţuri aproape neschimbate (doar minus 0,5 la sută – n.r.) faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, dar cu 34 la sută mai mici ca în 2008. Spre comparaţie, preţul mediu la nivel naţional a fost de 757 euro/mp, în ultimele 12 luni fiind înregistrată o scădere de doar 0,7 la sută, chiar dacă scăderea faţă de acum şase ani este de 33 la sută. Şi la această categorie de apartamente cele mai mari preţuri se regăsesc în Bucureşti (1.137 euro/mp), Cluj-Napoca (982 euro/mp), Braşov (928 euro/mp) şi Timişoara (942 euro/mp). În Moldova, cele mai mari preţuri sunt la Iaşi (965 euro/mp), iar în Dobrogea la Constanţa (844 euro/mp). În cazul oraşului Brăila, preţul mediu de tranzacţionare al unui apartament nou a fost de 746 euro/mp.

„Îmbunătăţirea accesului la creditele imobiliare, coroborat cu scăderile de preţ aplicate de dezvoltatorii de locuinţe în ultimii ani au condus la o revenire vizibila a vânzărilor de apartamente nou construite. Estimăm că îmbunătăţirea cererii va aduce o premieră pe piaţa locativă modernă, asistând în cursul acestui an la lichidarea stocurilor de locuinţe construite în perioada de boom imobiliar. Aşadar vechea generaţie de ansambluri, va face loc proiectelor noi, aflate acum în diverse faze ale construcţiei”, se arată în „Analiza pieţei imobiliare” realizată de compania de consultanţă Darian DRS.

În acest context, nu este lipsit de importanţă faptul că, în ceea ce priveşte terenurile din Galaţi, deşi preţurile acestora au înregistrat de-a lungul crizei o reducere de aproximativ 44 la sută, în ultimul an preţurile au rămas, practic, neschimbate, ceea ce indică o stabilizare a pieţei şi pe acest segment. Mai mult, pe piaţa imobiliară a crescut interesul investitorilor pentru terenurile destinate dezvoltării. Vizate sunt în special terenurile aflate în zone uşor accesibile, vizibilitatea ridicată şi facilităţile în ceea ce priveşte transportului public şi accesul auto fiind printre principalele criterii de selecţie.

Unde sunt cele mai ieftine apartamente din ţară

Cele mai mici preţuri din ţară la apartamentele vechi au fost înregistrate în oraşele Alexandria, Sfântu Gheorghe şi Reşiţa, unde preţul mediu de tranzacţie a apartamentelor s-a situat între 420 – 450 euro/mp. Cele mai mici preţuri la apartamentele noi s-au înregistrat la Baia Mare, cu o medie de 488 euro/mp.

Citit 10007 ori Ultima modificare Luni, 11 August 2014 11:42

8 comentarii

 • postat de Nelu C.
  Duminică, 14 Septembrie 2014 19:23
  5.13.217.***
  Domnule @Tudor eu am stat la ,,bloc'' si stiu cum este, acum stau la casa, tin masina in curte, nu mai am treaba cu unii vecinii galagiosi cu intretinerea si-mi fac un ,,gratar'' cand vreau, copii ies in curte si invata in aer curat sau se joaca. - Am incalzire centrala si nu n-e mai trebuie apartament la ,,bloc''. - Asa , ca are dreptate @ Fane.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Tudor
  Joi, 14 August 2014 00:06
  86.35.219.***
  @Fane nu ai dreptate in totalitate. Haide sa ne aducem aminte de blocurile noi fara buncar, facute din materiale de doi bani, sau construite cu fundatii de doi lei pe foste gropi de gunoi cum este acela inalt spre "Ultimul Leu". PE cand cele facute in anii '80 cum este al meu de 4 etaje, sunt din beton armat, pereti grosi de 30 cm. Inainte sa fie construite s-au folosit sonete la greu. Chiar nu mi-e frica sa stau in bloc la un cutremur mai mare, n-are nici o crapatura de la cele de pana acum. Mai bine zis cele noi sunt f prost construite. Mai intereseaza-te.
  1
  11
  Raportează
 • postat de Victor
  Luni, 11 August 2014 22:37
  92.82.180.***
  De vânzare or să fie din ce în ce mai multe apartamente și case. Cumpărători vor fi din ce în ce mai puțini fiindcă trebuie să fii sărit de pe fix să dai pe o cutie de bloc fie ea și nouă 40-50.000 euro în Ro.
  Prețul mediu este de 20.000 euro, preț dat de asigurători în polițele obligatorii ptr. locuințele românești. Diferența de preț în plus e o gogoașă (vândută cu multă reclamă) așa cum s-a văzut și în crahul imobiliar început în 2008.
  4
  12
  Raportează
 • postat de cir
  Luni, 11 August 2014 14:31
  83.103.186.***
  Pentru Dana:
  Prin cladiri vechi intelegem cladirile construite dupa standardele de dinainte de 1989 sau mai vechi. Majoritatea cladirilor de acest gen pot fi imbunatatite: izolatii termice, instalatii noi insa nu le putem schimba configuratia camerelor (nu pot fi facute decomandate, nu putem mari suprafata) si nici nu putem intari structura de rezistenta, de aici reticenta cumparatorilor si in consecinta pretul mai mic.
  10
  4
  Raportează
 • postat de Dana
  Luni, 11 August 2014 13:37
  5.13.223.***
  cladirile se pot renova si nu mai sunt vechi, la fel si instalatiile, reabilitari termice, etc.
  3
  11
  Raportează
 • postat de mariusica
  Luni, 11 August 2014 08:08
  89.122.189.***
  intrebare pt redactorii VLG: de ce scrieti unele cuvinte cu majuscule? Mie ca cititor nu imi atrage mai mult atentia amalgamul asta! sper sa aveti bunul simt sa aruncati o privire peste titlurile marilor ziare si sa mai invatati cate ceva!
  7
  8
  Raportează
 • postat de Fane
  Luni, 11 August 2014 07:00
  84.117.45.***
  Nu mai prostiti lumea cu 'apartamente vechi'. La roma sunt blocuri de acum 2000 de ani, de 6 etaje inaltime si nu mai sunt vechi ! Cea mai veche catedrala din lume si poate si cea mai mare, Sf Sofia, de la Constantinopole-Istambul are 1500 de ani vechime. Puteti spune apartamente construite prost, nu vechi, cele dintre anii 1950-1977, la Galati. Si cele periculoase, de dupa 1990, cand nu le-a mai verifiat nimeni structura de rezistenta.
  2
  40
  Raportează
 • postat de Stati-strica
  Luni, 11 August 2014 01:48
  5.13.136.***
  Dar cu preturile de la apartamentel CJG cum ramane?
  0
  38
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.