PROIECT MINISTERIAL/ Ajutoare pentru apicultori şi agricultura ecologică

PROIECT MINISTERIAL/ Ajutoare pentru apicultori şi agricultura ecologică
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Apicultorii vor beneficia de un ajutor de minimis pentru a compensa pierderile înregistrate în acest an din cauza ploilor, iar în agricultura ecologică fondurile vor fi suplimentate tot printr-o schemă de minimis, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

"În acest an, apicultorii au fost foarte afectaţi de ploile abundente, iar în agricultura ecologică vrem să suplimentăm fondurile. Aceste două scheme de minimis se adaugă celorlalte două pe care le-am avut, cele cu sere şi solarii şi cele pentru tancuri de răcire", a explicat ministrul.

De asemenea, ministrul a mai subliniat că agricultura va beneficia de mai mulţi bani la cea de-a doua rectificare bugetară din acest an, care va avea loc până la finele lunii septembrie.

Schema pentru exploataţiile vegetale

Potrivit proiectului de HG privind acordarea de plăţi suplimentare exploataţiilor vegetale înregistrate în sistemul de agricultură ecologică, bugetul total estimat al schemei este de 10,6 milioane lei, iar numărul maxim estimat de beneficiari este de 9.600. Schema este prevăzută a se derula între 1 octombrie şi 31 decembrie 2014.

Cuantumul sprijinului financiar reprezentând ajutor de minimis va fi de aproximativ 270 euro/exploataţie, respectiv echivalentul în lei a 1.180 lei/exploataţie pentru cei care deţin între 0,30 ha şi 5 ha, inclusiv, şi de aproximativ 192 euro/exploataţie, respectiv echivalentul în lei a 845 lei/exploataţie pentru categoria 5,1 ha - 20 ha, inclusiv.

Schema pentru crescătorii de albine

Potrivit proiectului privind aprobarea schemei „Ajutor de minimis pentru compensarea efectelor fenomenelor hidrometeorologice nefavorabile manifestate în perioada mai - iulie 2014, ce au produs pagube asupra sectorului apicol”, resursele financiare necesare aplicării acesteia sunt de 4,131 milioane lei.

Sprijinul financiar reprezentând ajutor de minimis se acordă beneficiarilor prevăzuţi în schema pentru cheltuielile suplimentare efectuate de aceştia, suportate ca urmare a fenomenelor hidrometeorologice nefavorabile din perioada mai - iunie 2014, în cuantum de până la 50 la sută din cheltuielile efectuate cu achiziţia hranei necesare menţinerii efectivului de familii de albine, dar nu mai mult de 4 lei/ familia de albine pentru o stupină de până la 75 familii şi până la 50 la sută din cheltuielile efectuate cu achiziţia hranei necesare menţinerii efectivului de familii de albine, dar nu mai mult de 7,5 lei/familia de albine pentru o stupină cu peste 75 familii.

Citit 1895 ori Ultima modificare Miercuri, 10 Septembrie 2014 11:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.