Caracatiţa firmelor lui Chelu/ Cum a dat "TUNURI" de ZECI DE MILIOANE DE EURO

Caracatiţa firmelor lui Chelu/ Cum a dat "TUNURI" de ZECI DE MILIOANE DE EURO
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Căutat de poliţişti pentru sentinţa de şase ani de închisoare în dosarul „Mită la MAI”, milionarul gălăţean este de negăsit * În schimb, au rămas în urmă alte anchete, în care controversatul om de afaceri este acuzat că a devalizat zeci de societăţi şi a dus evaziunea fiscală la cote uriaşe * 168 de firme şi 10 asociaţii non-profit se află în reţeaua controlată de Chelu, susţin procurorii


„Afacerea” în urma căreia Cătălin Chelu a fost condamnat la şase ani de închisoare în dosarul „Mită la MAI” reprezintă doar o mică parte din biografia unuia dintre cei mai controversaţi oameni de afaceri din Galaţi. De numele lui Chelu se leagă nenumărate scandaluri referitoare la preluarea sau falimentarea unor societăţi din ţară, conflicte cu Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM), dar şi cu conducerile SIF-urilor. De asemenea, Chelu a făcut obiectul a numeroase reclamaţii penale, însă până în prezent singurul dosar încheiat a fost cel privind mita promisă secretarului de stat Fătuloiu.

De la televiziune la piaţa de capital

Cătălin Chelu şi-a început afacerile în 1992 cu firma de televiziune prin cablu Cony Sat, dar notorietatea şi-a câştigat-o cu afacerile demarate pe piaţa de capital. Mai exact, el a reuşit să se îmbogăţească folosind, în principal, o veritabilă morişcă formată din zeci de societăţi comerciale, prin intermediul cărora a reuşit penetreze în structurile unor societăţi aflate în portofoliul societăţilor de investiţii financiare (SIF-uri) sau ale celor tranzacţionate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Chelu şi-a dobândit faima de investitor încă din 1999, când acţiunile SIF-urilor se tranzacţionau la preţuri în jurul a 300 de lei vechi, în condiţiile în care în portofoliul societăţilor de investiţii se aflau firme ce au multiplicat ulterior valoarea titlurilor de zeci de ori. Aşa se face că, la un moment dat, Cătălin Chelu a ajuns să figureze constant în topurile celor mai bogaţi români, pe vârful său de formă fiind creditat cu acţiuni la peste 200 de companii şi o avere de 70 milioane de euro! Ce-i drept, în ultimii ani, pe fondul efectelor crizei economice, averea sa era estimată la „doar” 42-43 milioane de euro.

Pe de altă parte, pe măsură ce averea omului de afaceri a crescut, s-a înmulţit şi numărul scandalurilor legate de tranzacţii aflate la limita legii. SIF-urile au fost cele în jurul cărora s-au ţesut cele mai multe intrigi. Cătălin Chelu a ajuns chiar preşedintele SIF Moldova, în 2008, an în care a încercat să-l înlăture şi pe Dinel Staicu de la conducerea SIF Oltenia. În urma scandalului iscat, au început să iasă la iveală multe din ingineriile financiare ale lui Chelu, iar dezvăluirile au dus, în cele din urmă, la suspendarea acestuia de la conducerea SIF Moldova.

Tot de la vârful SIF-urilor au venit şi raportările potrivit cărora, direct sau indirect, prin intermediul zecilor de firme controlate de Cătălin Chelu sau apropiaţi ai acestuia, se depăşea pragul de 1 la sută impus de lege pentru acţiunile deţinute la acestea. În urma acestor raportări, venite chiar de la conducerile SIF, Chelu a fost nevoit să vândă din acţiunile deţinute la SIF-uri, pentru a se încadra în prevederile legale.

În acelaşi timp, Cătălin Chelu a reuşit să-şi facă un portofoliu semnificativ şi pe piaţa bursieră. De altfel, majoritatea firmelor la care a devenit acţionar au fost preluate tot de la SIF-uri, iar unele dintre aceste firme au fost folosite ulterior ca instrumente pentru alte achiziţii. Printre companiile importate cumpărate de la SIF-uri s-au numărat Lacta Giurgiu, Lactate Târgovişte, Alprom Slatina. De pe bursă, Chelu şi-a extins portofoliul la societăţi precum fabrica de mobilă Alprom Piteşti, producătorul de vin Vinia Iaşi sau Electroargeş Curtea de Argeş etc.

Cum se căpuşează o firmă

În principiu, paşii pe care îi urma Cătălin Chelu erau, într-o primă fază, de a cumpăra mici pachete de acţiuni de la companiile vizate, fie în nume propriu, fie în numele colaboratorilor săi. În faza următoare se trecea la aşa-zisele majorări de capital, prin care, adesea cu un efort financiar minim, se reuşea obţinerea statutului de acţionar majoritar. „Premiul” era preluarea controlului asupra întregului patrimoniu al societăţilor.

Dacă averea lui Cătălin Chelu a atins zeci de milioane de euro, căpuşarea firmelor incluse în procesul de privatizare s-a soldat pentru cele mai multe dintre acestea cu un dezastru. Presupuse „investiţii” au însemnat doar plimbarea unor utilaje învechite dintr-o unitate în alta, clădirile sau instalaţiile de valoare au fost vândute, în timp ce salariaţii erau lăsaţi pe drumuri. Cazuri elocvente sunt devalizarea Mecanica Rotes SA Târgovişte, falimentul celebrei fabrici Porţelanul Dorohoi sau declinul fabricii de covoare Sircovtex SA Siret.

Nu în ultimul rând, Cătălin Chelu a ajuns să facă şi numeroase împrumuturi la bănci pe numele agenţilor economici controlaţi de el, iar banii au intrat nu în dezvoltarea companiilor, ci în buzunarele sale.

Un dosar cu greutate

Cătălin Chelu a ajuns în atenţia generală a publicului în 2010, odată cu scandalul „Mită la MAI”, când a încercat să-l mituiască pe Dan Fătuloiu, la acea dată secretar de stat în cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, în scopul de a se muşamaliza o serie de investigaţii sub aspectul săvârşirii unor infracţiuni de evaziune fiscală. Acest dosar s-a finalizat cu condamnarea definitivă a lui Cătălin Chelul la şase ani de închisoare, dar acesta nu este singurul dosar cu rezonanţă în care este cercetat.

Procurorii DIICOT au demarat în 2012 cercetările într-un dosar deschis pe numele lui Cătălin Chelu, acuzat că, împreună cu părinţii săi, Doina şi Cezar Râmar, şi unul dintre principalii săi colaboratori, Gabriel Constantinescu, a constituit un grup infracţional format din 15 persoane. Mai exact, Cătălin Chelu este acuzat de săvârşirea infracţiunilor de iniţiere şi constituire a unui grup infracţional organizat, utilizare de informaţii privilegiate, delapidare cu consecinţe deosebit de grave, evaziune fiscală şi spălarea banilor. Potrivit DIICOT, "învinuitul Cătălin Chelu, împreună cu membri ai familiei sale, au constituit un grup infracţional organizat, la care au aderat şi alte persoane, acţionând în scopul obţinerii de beneficii financiare substanţiale, prin eludarea dispoziţiilor legale referitoare la tranzacţiile efectuate pe piaţa de capital şi convertirii în lichidităţi a plasamentelor deţinute la diferiţi emitenţi - societăţi comerciale ale căror acţiuni sunt tranzacţionate pe BVB - Secţiunea Rasdaq".

Pentru realizarea acestui obiectiv, Cătălin Chelu a înfiinţat peste 168 de societăţi comerciale tip S.R.L., mare parte cu sediul în Galaţi şi 10 asociaţii non-profit, pe care le-a utilizat pentru a achiziţiona instrumente financiare şi a dobândi o poziţie de control în cadrul mai multor emitenţi de valori mobiliare. „În decursul perioadei 2001-2008, prin grupul de firme controlate de către membrii grupării au fost achiziţionate, prin intermediul unei singure case de brokeraj, titluri emise de SIF-uri în valoare cumulată de peste 780.000.000 de lei, din care s-au încasat dividende în sumă de 760.000 lei şi s-a retras din conturi suma de 154.000.000 lei. Ulterior, învinuitul a dispus în mod discreţionar de resursele societăţilor astfel controlate, beneficiind de lichidităţile obţinute prin delapidarea patrimoniului acestora”, arată procurorii DIICOT.

La acestea se adaugă, potrivit anchetatorilor, fapte de evaziune fiscală realizate prin intermediul SC Cony Sat SA. Una peste alta, prejudiciul cauzat de Chelu prin activitatea infracţională este estimat de DIICOT la suma de 20 milioane euro.

Cum se va finaliza această anchetă, rămâne de văzut. Deocamdată, însă, Cătălin Chelu are de ispăşit pedeapsa din dosarul „Mită la MAI”. Poliţiştii îl caută, în vederea punerii în executare a sentinţei. O misiune ce se anunţă destul de grea, dar fiind faptul că sunt informaţii potrivit cărora Cătălin Chelu ar fi fugit deja din ţară.

Citit 8368 ori Ultima modificare Joi, 11 Septembrie 2014 17:07

12 comentarii

 • postat de cetatean
  Marți, 16 Septembrie 2014 12:57
  193.230.156.***
  ACESTI HOTI SI NU NUMAI AU FOST APARATI DE STAT. DACA NOI NU PLATIM INTR-UN AN IMPOZITUL CATRE STAT SUNTEM RAPID EXECUTATI . STATUL A FOST COMPLICELE ACESTOR HOTI, PRIN ORGANISMELEL SALE CUM ESTE DNA , DIICOT ECT. DNA GALATI LASA NEPEDEPSITI SI NECERCETATI PERSOANE POLITICE CARE HUZURESC SI FURA NESTINGHERITI. FAPTUL CA ACEST GHELU A FACUT O ASEMENEA AVERE DIN HOTII, CUM ESTE SI VOICULESCU SI MULTI ALTII, NU DENOTA DECAT CA ACESTE ORGANISME ALE STATULUI AU FOST COMPLICI.
  0
  3
  Raportează
 • postat de Cetateanul de rand
  Duminică, 14 Septembrie 2014 16:30
  80.96.3.***
  Foarte slabe informatii ne ofera acest articol. Si nu mai pui cat de invechite sunt acestea, chiar lipsite de substanta. Oare Chelu inca mai are influenta asupra medei galatene? Sau oamenii care conduc astfel de trusturi au diverse interese si cenzureaza adevarul? Nu pot crede ca profesionistii din media nu stiu unde sa se informeze!?! Am vazut un comentariu despre dosarul 394/D/P/2007. De ce nu va informati de acesta la DIICOT Bucuresti? De fapt esenta devalizarii Romaniei sta in acest dosar. Cumva gasim si nume grele in acest dosar? Dar din 2007 oare de ce nu s-a trimis dosarul spre judecata? Avem nevoie de prescrierea unor fapte? Cati politisti sunt implicati in protejarea lui Chelu si de ce? Doriti fapte si nume atunci dati dovata de profesionalism domnilor jurnalisti si nu mai umblati cu vechituri/prafuri de dat in ochi noua galatenilor,
  2
  6
  Raportează
 • postat de Radu
  Sâmbătă, 13 Septembrie 2014 09:58
  84.117.41.***
  Are proprietăți si pe alte nume...Gabi Constantinescu, de exemplu! Au sfidat întreaga omenire! Luați-le tot, așa cum au luat si ei de la alții!
  2
  10
  Raportează
 • postat de vasilevschi
  Vineri, 12 Septembrie 2014 19:13
  79.116.103.***
  CE INVIDIOSI IS BOSCHETARII ASTIA MURITORII DE RAND(LENESI..''PUTUROSI'')VORBESTE DE UN OM CARE A ''RUPT'' CU MUNCA TOATA VIATA LUI...
  14
  2
  Raportează
 • postat de corleone
  Vineri, 12 Septembrie 2014 13:55
  5.13.212.***
  Catalin Chelu a dvalizat economia nationala sparijinit/protejat de mediul politic PSD,PDL,PNL..ect. Care prin persoanele numite politic la intitutiile publice de control DGPF,de forta Politie+Parchet,Justitie L-AU PROTEJAT si INCURAJAT fara sa fie deranjat,poate pe filozofia" Daca m-a dati Va dau.."
  Chelu Catalin esteINVINUITin dosarul 394/D/P/2007 instrumentat de DIICOT Bucuresti Marea Crima Economica Financiara si pentru tranzactiile de pe piata Rasdaq ale actiunilor emitentilor SC Plase Pescaresti SA si SC Elnav Sa impreuna cu Cornel Mangalea,un alt protejat al sistemului.
  Este inadmisibil ca procurarii sa solicite in instanta masuri asiguratorii pentru a nu fugi din tara,si sa fie respinse,se impune ca acei Judecatori sa raspunda.A fost facut scapat ca Haisam,ca sa nu vorbeasca/toarne pe TOTI.
  SRI apreciem ca stie unde este,se pare in IORDANIA,unde nu exista tratat de extradare.Sa fie o coincidenta..??
  "
  3
  22
  Raportează
 • postat de Alexander leg. a V a Macedonica
  Vineri, 12 Septembrie 2014 10:08
  92.80.143.***
  Vorbiti de "inginerii financiare" si sunteti in mare eroare. Corect ar fi, sa le spuneti " hotii,potlogarii,sarlatanii,matrapazlacuri...etc". Inginerii adevarati se simt jigniti de hotul/condamnatul Chelu care nu are nimic comun cu ingineria,poate cu hotia.... !
  3
  22
  Raportează
 • postat de Baba Ispravita, fosta Ijdileanu, ijdeleanca din Ijdileni actualmente legala si cu acte beton pe numele - Doamna Ispravitu - membra fesene-fedesene-pesede din 90 dar si in Consiliul Parohial @ IP: 86.124.171.165
  Vineri, 12 Septembrie 2014 09:49
  92.80.140.***
  Baba Ispravita, fosta Ijdileanu, ijdeleanca din Ijdileni actualmente legala si cu acte beton pe numele - Doamna Ispravitu - membra fesene-fedesene-pesede din '90 dar si in Consiliul Parohial iti zic Ionica, prima, Chelu nu e produsul unei imperechieri de betivi - dintre o Ijdileanca si un Mitica din Bujoru, Teleorman, e alegorie - Catalin Chelu a ajuns doar conjunctural p'aici, in Galati, cu scoala, implicit cu glagorie nativa de la parintii lui natureli si culmea, prima lui dragoste, Corina, tot o ambitioasa mai mult decat i se permite unei m.ui.eri, i-a fost si nevasta si de frumoasa si limpede la minte nu puteau face casa, nu cum sunt io pentru Mitica, sleampata, bufnita, tuta cu pesedeul si am treling, ma dau cu odicolon rusesc si nu-mi scot bigudiurile nici moarta si care boul nu divorteaza ca n-are timp efectiv, sa mearga la tribunal, pleaca de acasa chitit sa ne despartim si aluneca pe drum la bodega din spatele blocului L, str.Domneasca 13, cine stie locatia, e pe straduta aia pe unde doua jipuri se "pupa" daca vin din sensuri opuse sau mai bine zis, se "indragostesc" prin aglutinare de culori si zic, unu e "capitalistul" Borcea de la Pibunni srl care imi este vecin cu hotelul dar si coleg in Consiliul Parohial si unul Catalin Chelu, amandoi sunt cu dosare grele dar Borcea crede in Demiurgul lu pesedeu, nu e catolic !
  12
  6
  Raportează
 • postat de Ion
  Vineri, 12 Septembrie 2014 09:16
  86.124.171.***
  Singurul motiv pentru care l-au condamnat pe Chelu este ca individul incepuse sa deranjeze anumite medii. Altfel putea sa fure mult si bine, pana la adanci batraneti, fara se se atinga cineva de el.
  1
  22
  Raportează
 • postat de Un fost salariat
  Vineri, 12 Septembrie 2014 08:44
  78.96.253.***
  Despre defuncta COMAT SA pe care o pastorea STAN VIORICA ce se mai stie? A pus persoanele apropiate ei sa voteze pentru toti fostii salariati morti pentru a-i facilita preluare societatii de catre Chelu.
  0
  15
  Raportează
 • postat de Nica Petre
  Vineri, 12 Septembrie 2014 08:16
  89.137.221.***
  Oare de ce VL a tacut ,cu mici exceptii pana acum? Sau de ce se intampla la fel la Impact-ul lui Ciorici,mai ales ca se stie prin targ de sumele enorme cu care l-a sponsorizat pe tuciuriu?Vad ca dupa razboi se arata multi viteji.Oricum,ar fi interesant de prezentat rolurile lui Sorin Panaite si Gabriel Constantinescu in sarabanda escrocheriilor.Ce ziceti,deontologilor,aveti sange-n instalatie?
  2
  24
  Raportează
 • postat de Emma
  Vineri, 12 Septembrie 2014 01:17
  5.13.147.***
  Acest individ, Cătălin Chelu, de la Revoluție încoace a furat și a devalizat într-una..
  Nu înțeleg cum Justiția din România nu s-a sesizat până acum și cum SRI-ul nu a reușit să-l urmărească în flagrant cu atâtea golănii?
  Asta înseamnă că și ei au pus ”botul” la golăniile lui Chelu!
  2
  44
  Raportează
 • postat de ionica
  Vineri, 12 Septembrie 2014 00:12
  5.13.163.***
  despre firma de mobila cu tudor lucioano de la noi din tecuci nu s emai aude nimic, ca si acolo tudor cu chelu furase cica 1 milion de euro tva rambursat, si nu se mai aude nimic de 3 ani, a reusit nica sa inchida dosarul lui tudor sau chelu?
  0
  37
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.