Pregătiri pentru „militarizare”, la Damen Galaţi

Pregătiri pentru „militarizare”, la Damen Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În Şantierul Naval Damen au început pregătirile pentru construirea unei hale industriale în care se vor realiza nave militare şi iahturi de lux. Două din vechile ateliere au fost dărmate, iar în prezent conducerea şantierului este în curs de stabilire a proiectului final ce va fi pus în practică. Se va pleca de la un proiect de bază, urmând ca prin licitaţie să fie stabilit contractorul şi durata de execuţie.

„Cel mai probabil, această hală va fi finalizată în cursul anului viitor”, ne-a explicat Florin Spătaru, directorul economic al Damen.

Iniţial, costurile pentru construirea şi dotarea noii hale erau estimate la 20 milioane euro, însă valoarea finală a investiţiilor va fi stabilită în funcţie varianta de proiect pentru care se va opta. După cum „Viaţa liberă” a mai scris, şantierul naval gălăţean va trece la construcţia de nave militare şi iahturi de lux pentru a compensa scăderea comenzilor pe nave cargo sau tancuri chimice şi petroliere.

„O navă militară presupune lucrări mai complexe, fiind o navă specializată, cu valoare adăugată mare şi, nu în ultimul rând, finanţarea unor astfel de proiecte este mult mai sigură decât la o navă obişnuită”, a precizat directorul economic.

Noua hală va permite construirea navelor în spaţii acoperite integral, măsură necesară inclusiv pentru păstrarea confidenţialităţii proiectelor.

Grupul Damen are deja experienţă în executarea unor nave specializate, astfel de comenzi fiind onorate către ţări precum Maroc, Indonezia, Suedia sau Olanda. La Şantierul Naval Damen Galaţi se ia în calcul, potrivit informaţiilor vehiculate pe piaţa navală, construirea, printre altele, a patru şalupe de patrulare pentru marina olandeză. Florin Spătaru a precizat însă că portofoliul de comenzi este încă în formare.

Disponibilizări şi negocieri

O problemă la zi cu care se confruntă Şantierul Damen este intenţia conducerii de a face disponibilizări colective în care să fie cuprinşi peste 200 de angajaţi. Proporţiile şi condiţiile disponibilizărilor fac încă obiectul unor negocieri între conducerea şantierului şi sindicate.

„Noi ne-am dori ca numărul celor disponibilizaţi să fie cât mai mic. Dar, dacă, totuşi, nu se poate altfel, (N.R. şi, după cum vedeţi, nu se poate), dorim să se acorde o serie de plăţi compensatorii”, ne-a declarat Gheorghe Valentin, liderul sindicatului Damen.

Cifra disponibilizărilor anunţată de conducerea şantierului către Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) este de 215.

Şantierul Naval are capacitatea de a executa aproximativ 20 de nave pe an, în funcţie de mărime şi complexitate, însă în ultimii doi ani a înregistrat pierderi, iniţial pentru lipsa forţei de muncă specializate şi, ulterior, din cauza fluctuaţiilor pe piaţă atât la materiile prime, cât şi la preţurile noilor nave.

Citit 2070 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.