Groapa de gunoi… îngropată cu 10 milioane de euro!

Groapa de gunoi… îngropată cu 10 milioane de euro!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Închiderea vechii gropi de gunoi de la Tirighina se va finaliza în această toamnă * Noua celulă de depozitare a deşeurilor este gata şi va beneficia de un sistem complex de protecţie a mediului * Luna viitoare vom avea în oraş şi primele puncte de colectare selectivă a deşeurilor *

Cârdurile de ciori, duhorile insuportabile şi gunoaiele care se autoaprind sub soarele dogoritor la groapa de la Tirighina vor deveni până la sfârşitul lunii septembrie doar o amintire, susţine Mircea Ostache, şeful unităţii de implementare a programului ISPA de gestionare a deşeurilor.

Închiderea insalubrei gropi de la Tirighina şi construirea unei noi celule de depozitare, după principii ecologice, este parte a unui sistem mai amplu, pe mai multe componente, gândit la nivelul municipiului Galaţi, în valoare totală de aproximativ 23 de milioane de euro.

Groapa de gunoi este partea cu cea mai mare greutate financiară – 10 milioane de euro, dar şi tehnică, pentru că a gestiona un munte de un milion de metri cubi de gunoaie este, într-adevăr, o muncă faraonică.

A mai rămas cam o treime din vechea groapă de acoperit, iar camioanele şi excavatoarele dau zor în jurul ei. Alături, noua celulă în care vor fi depozitate gunoaiele este gata.

„Aici este cu totul o altă socoteală. O membrană specială nu lasă gunoaiele să intre în contact cu solul, sunt metode speciale de tratare a deşeurilor, de drenare a apelor uzate sau prevenirea aprinderii gazelor”, ne explică Mircea Ostache.

Noua celulă va avea o capacitate de depozitare de 960 mii mc şi va putea fi folosită timp de 6–7 ani. „După această perioadă, mai avem un amplasament pentru amenajarea unei noi celule, dar pentru care costurile vor fi considerabil mai mici, pentru că unele sisteme de bază, precum staţia de epurare şi tratare, sunt realizate acum”, a precizat şeful unităţii de implementare a programului ISPA.  

Deşeuri în trei culori

În gestionarea deşeurilor va fi importantă şi colectarea selectivă a gunoaielor. Despre noua staţie de sortare şi compostare şi punctele verzi de colectare a deşeurilor, proiect în valoare de 4,2 milioane de euro, „Viaţa liberă” a scris deja, inclusiv despre faptul că la nivelul Consiliului Local se bate pasul pe loc în ceea ce priveşte trecerea acestor obiective în administrarea Ecosal.

Dar pe partea de colectare selectivă se mai derulează un program cu o valoare de aproape 3 milioane de euro. În cadrul acestuia se va forma un lanţ de colectare în care elementele cheie vor fi  660 de igloo-uri de colectare a deşeurilor, 32 de containere subterane, dar şi 528 de containere pentru deşeuri verzi sau din demolări. Toate acestea vor fi manevrate cu ajutorul a 8 maşini speciale, dotate cu macarale, spaţiu de depozitare etc.

Igloo-urile vor fi colorate diferit, în funcţie de natura deşeurilor ce urmează a fi colectate: albastre, pentru hârtie şi carton; galbene, pentru plastic şi metal; verzi, pentru sticlă.

Citeşte articolul integral astăzi, ÎN EDIŢIA TIPĂRITĂ a „Vieţii libere”

Citit 1654 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.