Galaţiul, pe locul 27 în topul PIB-urilor

Galaţiul, pe locul 27 în topul PIB-urilor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

„Din punct de vedere al PIB-ului realizat de judeţele din România, Galaţiul se află pe locul 27, din 42. Asta înseamnă că nu e chiar foarte rău”, a spus Graţiela Iordache, secretar de stat în Ministerul Finanţelor Publice, în cadrul unei întâlniri cu oamenii de afaceri gălăţeni care a avut loc ieri, 29 mai, la Club Sidex.

A fost o replică la afirmaţiile preşedintelui PIMM Galaţi, Marian Filimon, conform căruia Galaţiul este un judeţ „fără egal în România”, în care indicii economici au scăzut „catastrofal” faţă de 2009, rata şomajului a ajuns „de la 5,5 la 9 la sută”, „peste jumătate dintre IMM-uri s-au declarat afectate grav de criză, iar numărul şomerilor este oficial de 19.000 şi în realitate de 30.000”.

Discuţia de la Club Sidex a fost mediată şi organizată de Mircea Toader („această întâlnire nu are nicio legătură cu campania electorală”) şi le-a prilejuit oamenilor de afaceri gălăţeni, prezenţi într-un număr foarte mare, să primească răspunsuri la multe probleme de care se ciocnesc: impozitul forfetar („care să nu se aplice la o cifră de afaceri anuală mai mică decât 12.000 de euro”), taxa de primă înmatriculare („care s-a mărit, s-a redus, s-a anulat şi în final s-a dublat”), modificările Codului fiscal („care ar fi trebuit anunţate cu şase luni înainte de aplicare şi să intre în vigoare în anul fiscal următor”) etc.

S-a vorbit şi despre cel mai recent program al guvernului, „Prima Casă”: „Suma garantată de stat va fi de maxim 60.000 de euro şi noi le cerem băncilor să accepte 5 la sută avans. Costul efectiv al împrumutului pentru «Prima Casă» sperăm să fie redus, pentru că dispare riscul, adică ipoteca o deţine statul, nu banca. TVA-ul va fi de 5 la sută, dar vor exista nişte limite pentru prima locuinţă: o suprafaţă maximă de 80 mp pentru un apartament şi 120 mp pentru un teren de casă. Termenul de două luni anunţat de guvern va fi respectat, pentru că toată lumea are interesul ca lucrurile să meargă bine. Trebuie însă să existe bani şi la fondul de garantare, care e contragarantat de Ministerul Finanţelor”, a spus Graţiela Iordache.

Să mai spunem în final că cei doi „apostoli” de la Bucureşti aşteptaţi ieri au fost… doar unul (Graţiela Iordache), celălalt - Bogdan Drăgoi (secretar de stat pe problema fondurilor europene) - nemaireuşind să ajungă la Galaţi.

Citit 915 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.