PRIMĂRIA Galaţi va CUMPĂRA CURENT ELECTRIC de la RCS and RDS
Foto: Foto Bogdan Codrescu

PRIMĂRIA Galaţi va CUMPĂRA CURENT ELECTRIC de la RCS and RDS
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* 14 companii au licitat pe terminalul Bursei de Mărfuri pentru a furniza municipalităţii 9.700 MWh de energie electrică * Primăria a obţinut un preţ de 130 lei/ MWh, cel mai mic din istoria bursei şi cu 35 la sută din cât a plătit până acum * Şi alte localităţi ar putea beneficia de preţuri la fel de bune, dacă CJ Galaţi ar lua ca exemplu iniţiativa municipalităţii


Primăria Galaţi a marcat o premieră pentru administraţia publică din judeţul Galaţi. În urma unei licitaţii desfăşurate recent pe Terminalul Bursei de Mărfuri al Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură (CCIA) Galaţi a obţinut pentru energia electrică din sistemul public cel mai mic preţ obţinut la o tranzacţie pe bursă, respectiv 130 lei/MWh. „Nu poate decât să ne bucure faptul că municipalitatea şi Consiliul Local Galaţi au înţeles utilitatea acestui sistem de licitaţie organizat pe Bursa de Mărfuri. Este o modalitate prin care cel care lansează licitaţia obţine de regulă preţuri mult mai mici la mărfurile care sunt solicitate, precum combustibilii, gazele naturale, energia electrică şi nu numai”, ne-a explicat Ion Mocanu, preşedintele CCIA Galaţi.

Care au fost termenii tranzacţiei

Cantitatea de energie licitată de Primăria Galaţi prin Bursa de Mărfuri a fost de 9.700 MWh (3.001 MWh pe timp de zi şi 6.691 MWh pe timp de noapte), pentru o perioadă de livrare de un an de zile, respectiv 1 martie 2015 – 29 februarie 2016. Decizia luată a fost una inspirată, la licitaţia organizată pe 27 ianuarie fiind depuse oferte din partea a nu mai puţin de 14 societăţi de brokeraj în domeniul energiei, de la cei mai mari jucători de pe piaţă, precum CEZ Vânzare, Electrica Furnizare sau E.ON Energie până la societăţi mai mici, dar dinamice în tranzacţiile cu energie. „Evoluţia preţurilor în aproximativ 30 de minute cât a durat procedura de atribuire prin sistemul electronic al Bursei de Mărfuri vorbeşte de la sine despre eficienţa acestui sistem. Dacă la începutul licitaţiei au fost preţuri de 400 – 300 – 250 lei/ MWh, până la urmă rezultatul a fost de 130 lei/ MWh, cel mai mic preţ oferit până acum pe piaţă”, a precizat preşedintele CCCIA Galaţi. Câştigătorul licitaţiei a fost compania RCS & RDS, cunoscută publicului larg în special pentru afacerile din domeniul comunicaţiilor şi a televiziunii prin cablu. Dar, iată, compania reuşeşte să atace cu succes şi domeniul energiei.

RCS&RDS a fost autorizat de ANRE ca furnizor de energie electrică în noiembrie 2012, când compania a cumpărat 90 la sută din acţiunile societăţilor Energyall Distribution SRL şi Energiafoto SRL, care dezvoltau la Brăila proiecte de energie solară în valoare de 20 milioane de euro. De asemenea, RCS & RDS a mai dezvoltat şi alte proiecte în domeniul energiei regenerabile, iar la sfârşitul anului trecut a cumpărat şi energie hidro, răspunzând la o ofertă de vânzare lansată de Hidroelectrica prin piaţa de energie (PCCB).

„Cei de la RCS & RDS, motivaţi de dorinţa de a intra pe un oraş mare cum este Galaţiul, cu un consum acceptabil pentru ei, au preferat să mai reducă din profitul lor, tocmai pentru că ei sunt şi producători, dar cumpără şi direct de la Hidroelectrica. Preţul pentru energia furnizată Galaţiului a ajuns la acest preţ foarte scăzut pentru că, în prezent, în România se şi produce mai multă energie decât putem noi consuma. Hidroelectrica, de exemplu, produce 9.000 de terawatti, cu vreo 35 la sută mai mult decât necesarul României. Asta fără a mai pune la socoteală ce produce Nuclear Electrica sau termocentralele…”, a mai arătat preşedintele CCIA Galaţi, Ion Mocanu.

Dincolo de modul în care RCS & RDS şi-a făcut socotelile, un lucru este cert. Cu preţul de 130 lei/ MWh, Primăria Galaţi va face economii de 35 la sută la sută la achiziţionarea energiei electrice, dar fiind faptul că, până în acest an, preţul de achiziţie a fost de 200 lei/MWh.

Avantaje pe Bursa de Mărfuri

Preţul foarte bun obţinut de Primăria Galaţi pune în evidenţă avantajele pe care atât firmele private, cât şi instituţiile publice le-ar avea dacă ar face achiziţiile prin Bursa de Mărfuri. În afară de preţuri mai bune, un alt avantaj ar fi timpul mai scurt şi procedurile mai transparente de realizare a tranzacţiilor. „Spre deosebire de SEAP, să spunem, unde e nevoie de 45 de zile pentru o licitaţie plus toate complicaţiile care pot să apară în urma unor eventuale contestaţii, pe Bursa de Mărfuri, întreaga procedură de la lansarea licitaţiei la semnarea contractului este două săptămâni.

De asemenea, contestaţiile sunt aproape excluse. Nu se ajunge în instanţă pentru că se semnează un proces-verbal privind licitaţia şi nu se mai poate veni apoi să se spună că, stai puţin, că a fost în caietul de sarcini cine ştie ce minune. Orice nelămurire este rezolvată pe loc, în mod transparent”, a explicat preşedintele CCIA Galaţi.

Achiziţiile prin Bursa de Mărfuri sunt frecvent folosite mai ales de companiile din mediul privat şi, deşi are avantaje certe, mai puţin de instituţiile din zona administraţiei publice. Există însă exemple de bună practică şi la Galaţi. „Până acum, pe Bursa de Mărfuri au venit în general firmele mari. Dar au venit şi unităţi din subordinea unor ministere - Penitenciarul, ISU, Jandarmeria, CFR. De asemenea, Transurb cumpără de ani de zile prin Bursa de Mărfuri combustibil, uleiuri, şi anvelope, Ecosalul a cumpărat sare, AFDJ Galaţi combustibil”, a precizat preşedinte CCIA Galaţi.

Dacă ar fi să ne întoarcem însă la preţul bun la energie obţinut de Primăria Galaţi, cum ar fi dacă toate localităţile din judeţ ar obţine preţuri la fel de competitive. De exemplu, dacă la nivelul CJ Galaţi s-ar iniţia o formă asociativă cu toate localităţile din judeţ, atunci ar putea fi lansată o licitaţie pentru achiziţia de energie electrică. S-ar obţine preţuri mai competitive pentru comunităţile locale, iar banii publici, oricum destui de puţini, ar putea fi folosiţi pentru alte obiective. Desigur, pentru a iniţia o astfel de procedură trebuie însă şi mai mult interes pentru folosirea banului public.


Citit 8415 ori Ultima modificare Joi, 05 Februarie 2015 19:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.