Ce efecte va avea reducerea TVA la alimente - Guvernul promite „lapte şi miere” la preţ redus

Ce efecte va avea reducerea TVA la alimente - Guvernul promite „lapte şi miere” la preţ redus
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

* Creşterea puterii de cumpărare va pune economia în mişcare, susţine Executivul


Măsura reducerii TVA la alimente va contribui la creşterea puterii de cumpărare şi la mărirea potenţialului de creştere economică, de la 3 la sută la 4 la sută în 2015, prin impulsionarea consumului şi a investiţiilor, susţin reprezentanţii guvernamentali.

"Vor beneficia de măsură în primul rând persoanele cu venituri reduse şi cele din clasa de mijloc care au ponderi ale produselor alimentare şi băuturilor nealcoolice în coşul de consum cuprinse între 27 la sută şi 90 la sută. Principalii beneficiari vor fi cei din gospodăriile cele mai sărace — familii cu mulţi copii, monoparentale, familii de pensionari, şomeri, agricultori, familii din care fac parte salariaţi cu un venit sub salariul mediu pe economie (83 la sută dintre salariaţii români) şi gospodăriile cu venituri medii. Plusuri de bunăstare vor exista pentru fiecare român", a declarat consilierul premierului pe probleme macroeconomice, Cristian Socol. Potrivit acestuia, măsura reducerii TVA la 9 la sută la produsele alimentare va contribui la creşterea puterii de cumpărare cu procente cuprinse între 4 la sută pentru persoanele cu venituri ridicate şi 15 la sută pentru categoriile de persoane cu venituri reduse.

"Alături de creşterea salariilor, indexarea pensiilor şi reducerea inflaţiei, reducerea TVA la alimente şi băuturi nealcoolice va ajuta la atingerea ţintei privind creşterea puterii de cumpărare a câştigului mediu din acest an cu 10 la sută, după ce aceasta a scăzut cu 5,3 la sută în 2009 şi cu 6,2 la sută în 2010 şi a crescut cu 3,9 la sută în 2011, 0,8 la sută în 2012, 2,1 la sută în 2013 şi 5,1 la sută în 2014", a subliniat consilierul premierului pe probleme macroeconomice.

Reducerea TVA la alimente la 9 la sută va contribui şi la mărirea potenţialului de creştere economică prin impulsionarea consumului şi a investiţiilor, mai apreciază expertul guvernamental: "Măsura reducerii TVA va contribui la mărirea potenţialului de creştere economică (de la 3 la sută la 4 la sută în 2015) prin impulsionarea consumului şi a investiţiilor şi va stimula - alături de scutirea de impozit pe profitul reinvestit, reducerea CAS cu 5 puncte procentale şi schemele de ajutor de stat şi minimis pentru IMM - crearea de noi locuri de muncă, va îmbunătăţi colectarea şi va reduce evaziunea fiscală".

În opinia acestuia, stimulul acordat consumului va conduce implicit și la o ofertă internă mai mare şi mai competitivă de produse alimentare şi băuturi nealcoolice, "măsura aruncând o mână de ajutor sectorului agroalimentar, un sector strategic pentru România".

Citit 3283 ori Ultima modificare Luni, 01 Iunie 2015 17:01

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.