Câţi bani face un pescar profesionist

Câţi bani face un pescar profesionist
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Munca pescarului profesionist nu seamănă nici pe departe cu ceea ce face gălăţeanul amator cu două, trei undiţe, pe malul apei, în weekend. Munca pescarului profesionist e grea, istovitoare şi totodată… extrem de prost plătită, în ultimii ani. Studiul referitor la starea sectorului pescăresc gălăţean din lunca Prutului inferior arată că un pescar profesionist câştigă, pe sezon, între 2.500 lei şi 3.500 lei. Evident, într-un sezon prost ar putea scoate şi ceva mai puţin. Din această sumă, susţin autorii studiului, taxa plătită anual asociaţiei din care face parte ajunge la 540 lei. Impozitele datorate statului ajung şi ele la vreo 800 lei. Se adaugă la cheltuieli şi achitarea autorizaţiilor anuale, care mai costă şi ele vreo 400 de lei. Plus cheltuielile cu combustibilul şi reparaţiile, care ajung încă vreo 500 de lei. Per total, cheltuielile de producţie se ridică, deci, la vreo 2.250 de lei. Reiese că din câştigul pe care îl obţine muncind din greu, un pescar dă înapoi, sub formă de cheltuieli de producţie de tot soiul, şi până la 80 la sută.

Astfel, la finalul unui sezon de pescuit, „profitul obţinut este nesemnificativ şi nu poate asigura nevoile unei gospodării, tot ceea ce poate fi considerat beneficiu în urma acestei activităţi constă doar în satisfacţia intrinsecă de a prinde peşte, diversificarea meniului din gospodărie sau întreţinerea unor relaţii de schimb", se arată în documentul intitulat “Studiu de prospectarea a pieţei în zona pescărească Lunca Prutului Inferior - Dunărea Inferioară”, realizat de DHM Printind and Advertising.

 

Citit 4863 ori Ultima modificare Duminică, 30 August 2015 16:02

5 comentarii

 • postat de Ion
  Marți, 01 Septembrie 2015 17:55
  188.26.124.***
  Cati bani face un pescar profesionist? E simplu: mii de euro pe luna, depinde in ce tara din Europa practica pescaria!
  2
  2
  Raportează
 • postat de aiurea
  Luni, 31 August 2015 18:03
  95.76.37.***
  Locuiesc in cartierul Port,am un vecin care si-a facut casa.Castiga cam 6000 lei pe LUNA,numai din pescuit.Nu cred ca plateste taxe ,dar stiu ca se castiga mai bine ca la patron sau ca la stat.Alti saraci castiga sumele astea intr-un an.
  3
  7
  Raportează
 • postat de Florin
  Luni, 31 August 2015 11:46
  78.96.40.***
  Aveti dreptate dle Colindator!Mai sunt si amarati de pescari care nu o duc bine si de abia se descurca cu diverse taxe,inscrieri barca,licenta,etc.Dar sunt si 'baietzi destepti' de pescari profesionisti care se descurca cum spuneati si dvs,DAR...de ce se intampla asa ceva?Pt ca in mare parte tb sa manance si organul de control,gen pol de frontiera,care la randul lor tb si seful lor sa manance....Apoi mai sunt si alte organe de control,gen Politia Navala,altii.Si eu sunt pescar amator si din pacate constat ca nu mai e peste ca altadata,dar braconaj se face din pacate,,,de la plase monofilament pana la cel mai criminal si profitabil MOD pt acestia:la CURENT,prin care multi puieti sunt sterilizati automat....De ex:in Zona Libera Galati se construieste o Dana de cereale,langa Tank-ul Brazi(pe Dunare.langa UNICOM OIL),si unde s-a facut o platforma betonata si s-a folosit apa de langa un canal in care era peste mult,carac,stiuca,crap,ca sa-l foloseasca la beton!Din puturosenie nu au montat pompa cu care au tras apa in Dunare,diferenta de distanta era de cativa metri,Nu mai avem respect nici de morti!Acolo era si un grilaj si o cruce care au scos-o si au vandut-o!Era in semn de respect fata de varul meu care a murit inecat acum 15 ani.Cine va da dreptul nemernicilor sa secati un canal plin de peste si sa profanati morminte?Asta e Romania in care traim!
  2
  14
  Raportează
 • postat de pai da
  Luni, 31 August 2015 09:47
  193.194.132.***
  Apoi se stie ca pestele este mai scump decat carnea de pui. Sa faca studiu cat somn se prinde, cat crap, stiuca si salau. Vedeti dv ca pestii enumerati mai sus nu sunt tocmai ieftini pe piata. Tot ei (pescarii) mai vand si icre... Apoi, este foarte vag descris ce inseamna un sezon de pescuit, caci perioada de prohibitie difera de la specii la specii, adica daca ai prohibitie la stiuca asta nu inseamna ca nu poti pescui crap, somn.. Si mai apoi, daca ai relatii si te descurci, gasesti peste nenicule in prohibitie ... Nu prea cred ca sumele vehiculate in articol sunt tocmai relevante!
  2
  12
  Raportează
 • postat de colindator pe malul dunarii
  Luni, 31 August 2015 06:59
  5.13.219.***
  Cât castiga un pescar profesionist n o sa stiti voi in viata voastră ! Întrebați in sezonul scrumbiei si a rizafcei cate kg vand ei pe zi apoi întrebați i cata cega si pastruga au prins vara asta si apoi lăsați va de meserie când spuneti ca ei castiga pana la 3500 pe sezon , oare chiar nu realizați ca sunteți ridicoli cu articole de genul asta???
  3
  24
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.