Ce se mai întâmplă cu balta Vlădeşti, "Patria Crapului"

Ce se mai întâmplă cu balta Vlădeşti, "Patria Crapului"
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Balta Vlădeşti, care era până prin anii 2000 una dintre cele mai bine puse la punct exploataţii piscicole din ţară, cunoscută şi drept "Patria Crapului", s-a scufundat în ruină după ce a fost falimentată şi a trecut de la un executor judecătoresc la altul. Cele peste 580 de hectare de apă au încăput, în repetate rânduri, pe mâini greşite. Acum balta este încă obiectul mai multor procese. Au pretenţii să o revendice: Primăria Oancea, mai mulţi proprietari privaţi şi Întreprinderea Individuală Ene Dumitru, care are şi drept de exploatare temporară asupra bălţii, până la acordarea concesiunii.
Dumitru Ene a început de mai mulţi ani un proces de pregătire a bălţii pentru producţie. Parte dintre bazine au fost secate şi plantate cu porumb. Iar procesul de pregătire continuă, spune fermierul. „Lucrăm în continuare în baltă. Deja bazinele mijlocii au fost populate cu peşte. Nu-l vindem, evident, pentru că nici n-am avea o bază legală să facem aşa ceva. Îl creştem, potrivit tehnologiilor, în proiectul nostru de a reda bălţii capacitatea de a produce. Lucrăm cu inima strânsă, asta v-o pot spune. Şi asta din cauză că, nici după atâta vreme, nu am primit concesiunea luciului de apă. Ne tot amână, de la un termen la altul. Nici până azi nu avem un termen până la care să putem spune că o vom primi. Dacă e să spun câţi bani am băgat în balta asta, de când am început să lucrez aici….mai bine nu mă mai gândesc la asta”, spune Dumitru Ene. Doar la preluarea activelor bălţii, omul de afaceri a plătit 810.000 lei. Şi investiţiile abia atunci începeau…


Citit 3085 ori Ultima modificare Duminică, 30 August 2015 16:04

1 comentariu

 • postat de unul din cei 238 de mostenitori
  Luni, 31 August 2015 15:11
  78.97.254.***
  Precizari necesare - balta se numeste Maicas, are 435 ha de luciu apa dintre care 235 ha sunt pe teritoriul comunei Oancea si 230 ha pe teritoriul comunei Vladesti. 370 ha sunt revendicate de fostii proprietari si au documentatii valabile inca din anul 2001 !! suntem in anul 2015 ! Trebuiesc respectate proprietatea si legea si apoi luate in consideratie intentiile unora. Se pot compara 810.000 lei cu sangele varsat de localnici si chisalita de corcoduse mancata ca sa adune cativa galbeni sa poata cumpara o plama de balta? Roiesc ca mustele in jurul baltii frecandu-si mainile cu vicleana speranta, normal ajutati de tradatorii de orice din structurile statului.Daca in Romania nu se va putea face restituirea baltii, vom merge ca sirienii la Cedo cu solicitarea despagubirilor implicite. Speram in final la respectarea legii, proprietatii si a bunului simt.
  4
  4
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.