UPDATE/ Noul COD FISCAL a trecut şi de Parlament. Lista TAXELOR care cresc

UPDATE/ Noul COD FISCAL a trecut şi de Parlament. Lista TAXELOR care cresc
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

UPDATE, joi, ora 13,30/ Proiectul noului Cod fiscal a trecut de Parlament, urmând să fie transmis preşedintelui Klaus Iohannis spre promulgare. Camera Deputaţilor, forul legislativ decizional, a aprobat joi legea cu 279 voturi "pentru", 8 "împotrivă" şi 5 abţineri. Camera Deputaţilor a adoptat anterior, în cursul dimineţii, pe articole, reexaminarea Codului fiscal, neînregistrându-se nicio modificare faţă de raportul Comisiei de buget, relatează MEDIAFAX.


Plenul Senatului a adoptat, marţi, proiectul legii Codului fiscal, reexaminat la solicitarea preşedintelui, acceptând amendamentele convenite de liderii politici, printre care reducerea etapizată a TVA - la 20% începând cu 1 ianuarie 2016 şi la 19% de la 1 ianuarie 2017. Au fost 131 de voturi "pentru", o abţinere şi patru voturi "împotrivă", urmând ca proiectul să ajungă pentru dezbatere la Camera Deputaţilor şi, ulterior, la preşedinte pentru promulgare, informează MEDIAFAX.

Astfel, senatorii din Comisia de buget au votat în unanimitate reducerea etapizată a TVA la 20% de la 1 ianuarie 2016 şi 19% de la 1 ianuarie 2017, reducerea accizei la carburanţi, cu prorogarea termenului la 1 ianuarie 2017, precum şi eliminarea impozitului pe construcţii de la 1 ianuarie 2017, cu o excepţie solicitată de ministrul Agriculturii referitoare la construcţiile speciale din agricultură, aceasta urmând să fie eliminată de la 1 ianuarie 2016. La fel au fost votate reducerea impozitului pe dividende de la 16% la 5%, cu prorogarea termenului până la 1 ianuarie 2017, precum şi plafonarea la cinci salarii a bazei de calcul a contribuţiei individuale de asigurări sociale sănătate, în cazul persoanelor fizice care înregistrează venituri din salarii sau asimilate salariilor, cu prorogarea termenului până la 1 ianuarie 2017.

Conform preşedintelui interimar al PSD, Liviu Dragnea, noul Cod fiscal se află într-o procedură accelerată în Parlament, fiind aşteptat să treacă de plenul Senatului marţi, iar joi de cel al Camerei Deputaţilor, astfel încât să poată fi promulgat de preşedinte până lunea viitoare.

Taxe şi impozite care cresc

- CAS pentru venituri din activităţi independente (deşi cota scade de la 26,5% la 10,5%, baza de calcul creşte semnificativ)

- CASS (5,5%) pentru dividende, dobânzi, drepturi de autor – anterior nu se datorau dacă existau venituri din salarii sau activităţi independente;

- Impozitul pe clădiri datorat de persoane fizice pentru spaţii cu destinaţie comercială, conform Gândul.

Taxe şi impozite care scad

- Cota standard de TVA pentru toate bunurile şi serviciile va scădea în 2016 de la 24% la 20%

- Impozitul pe clădiri pentru locuinţe, la persoane fizice, pentru mai multe imobile deţinute (se elimină majorarea de până la 300%);

- Impozitul pe clădiri, pentru locuinţe deţinute de persoane juridice - de la 1,5% la între 0,08-0,2%, în funcţie de decizia autorităţilor locale

- Se elimină impozitul pe construcţii speciale (“taxa pe stâlp”) pentru construcţiile din agricultură.

Citit 3256 ori Ultima modificare Joi, 03 Septembrie 2015 13:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.