Salariile din industrie ar trebui să dea tonul salariilor bugetarilor

Salariile din industrie ar trebui să dea tonul salariilor bugetarilor
Evaluaţi acest articol
(24 voturi)

Salariilor bugetarilor ar trebui corelate cu salariile din industrie, în conformitate cu bunelor practici din ţările europene, consideră Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), din care fac parte şi patronatele gălăţene.
„Salariile din industrie reprezintă în ţările care ţin la un just echilibru între veniturile din mediul privat cu cele din instituţiile de stat un „barometru” al stării economiei şi al competitivităţii acesteia. În plus, o creştere necontrolată a salariilor în zona bugetară poate genera puseuri inflaţioniste, cu efecte negative şi asupra mediului privat şi asupra sectorului bugetar”, a explicat preşedintele Patronatului IMM-urilor Galaţi, Marian Filimon.
Pe lângă corelarea salariilor salarizării din sectorul de stat cu cele din industrie, pentru evitarea unor discrepanţe generatoare de necompetitivitate, patronatele consideră că reforma salarizării bugetarilor ar trebui să parcurgă o serie de etape precum elaborarea şi adoptarea legii unitare a salarizării bugetarilor; suspendarea acordării de majorări în afara acestei legi; stabilirea unor limite minime şi maxime pentru fiecare post, în funcţie de obiective, pregătire, responsabilităţi etc.; stabilirea unor măsuri de creşteri care să respecte ţintele economice ale României.
După cum v-am relatat deja în paginile ziarului „Viaţa liberă”, patronatele consideră că majorarea salariilor din sectorul public ar trebui pusă în aplicare abia după un an de la adoptarea măsurilor de relaxare fiscală, pentru a exista garanţia că există sursele bugetare pentru acoperirea acestora şi pentru a nu se periclita ţinta de deficit bugetar de 2 la sută din PIB pentru bugetul de stat pe 2016.        

Citit 2669 ori Ultima modificare Joi, 03 Septembrie 2015 16:41

16 comentarii

 • postat de cuca
  Luni, 07 Septembrie 2015 11:51
  5.13.219.***
  Directorii de la companiile de stat castiga 20 000 de euro pe luna(probabil cat poate un bugetar sau un "sclav" de la privat sa castige in 10 ani) si astia sunt pusi politic(adica nu si-au rupt nici oasele de munca, nici creierul de carte), iar tu bugetar il mananci de ... pe cel de la privat ca ia cu 1000 ron mai mult decat tine, iar tu de la privat il faci "putoare" pe cel bugetar.
  Voi vedeti situatia? "Sunteti ca niste pui care sunt hraniti cu firmituri. Uneori acesti pui mai ciugulesc si din altii ca iei, iar la primele picaturi de sange, toti ceilalti pui sar pe cel ranit."(cine stie de unde e pasajul are stima mea)
  0
  8
  Raportează
 • postat de otelaru
  Duminică, 06 Septembrie 2015 21:41
  31.14.110.***
  le este frica pt ca mai devreme sau mai tarziu vor trebui majorate si salariile celor din industrie care oricum sunt mediocre-vezi la combinatul ARCELORMITTAL salarii de kkt
  0
  12
  Raportează
 • postat de Adrian NaCase
  Duminică, 06 Septembrie 2015 05:39
  84.117.40.***
  Kakai industrie ? Ca ati inchis toate fabricile din tara ca sa le luati cladirile si terenurile pe nik, iar salariatii i-ati aruncat in strada, in ultimii 20 de ani de cakapitalism. Unde-s Textila galati (7000 salariati), Mehid, Cuie si Lanturi, Tipografia Cosbuc etc ? Combinatu nici nu mai scoate fum pe cosuri, iar santierul naval lucreaza numai vara, cel de la Mangalia, DAEWOO a dat faliment. Care salariati la privat ? Din supermarcheturi si benzinarii? In tara sunt 6 milioane pensionari (cu pensii mai mari ca salariile celor ce muncesc azi si tot felul de pensii i 4speciale astronomice) si 4 milioane salariati, o datorie ext de peste 100.000.000.000 euro
  1
  12
  Raportează
 • postat de IonV
  Sâmbătă, 05 Septembrie 2015 13:10
  5.13.255.***
  Parerea mea , prieteni , e ca toate salariile din tara asta , fie ele private sau bugetate , nu trebuie sa depaseasca realizarile economice , plusvaloarea pe care o da activitatea economica ! Si deocamdata se pare ca ele depasesc cu mult realizarile economice ale societatii ! Si aceste salarii , care depasesc , sunt toate din sfera bugetara ! Ceea ce nu-i normal de loc ! Daca economia produce 100 de lei pe ora , pai atunci nu pot consuma 150 de lei pe ora ! Asta-i marele adevar !
  2
  9
  Raportează
 • postat de divide et impera
  Sâmbătă, 05 Septembrie 2015 08:27
  82.76.10.***
  platiti oamenii la adevarata valoare si nu mai invrajbiti lumea. Voi astia care reprezentati chipurile IMM-urile nu v-am auzit de marirea salariilor.Tineti oamenii cu 1000 de lei pe luna, ii munciti 12 ore pe zi ca sclavii, faceti profit cat cuprinde si tot voi va dati raniti.Rusine. Platiti oamenii decent si nu ,,mai divide et impera''
  1
  21
  Raportează
 • postat de vio
  Sâmbătă, 05 Septembrie 2015 00:08
  89.137.230.***
  Am un salariu de 1000 lei. Nu am nici un viitor.
  1
  11
  Raportează
 • postat de parere
  Vineri, 04 Septembrie 2015 15:49
  89.136.231.***
  cum e aia cu" invrasbeste si conduce"... ceva in latina. asta se face acum iar bugetarii sint aia ce nu mai latra ci se gudura pentru o strachina de zoaie in plus. aveti si voi copii care vor trebui sa traiasca, macar o parte, in romania.
  0
  10
  Raportează
 • postat de parere
  Vineri, 04 Septembrie 2015 15:43
  89.136.231.***
  parerea mea....banii din care se platesc bugetarii ar trebui sa fie din cei colectati din profitul economiei, cea care produce plusvaloarea, banii. eu cred ca majorarea salariilor la bugetari se face din bani imprumutati pentru ca economia romaneasca nu duduie, chiar gifiie. mai cred ca scopul acestor majorari e electoral pentru ca in sistemul bugetar sint muuuulti oameni grupati in sindicate care ii pot organiza la vot. economia e farimitata, nu exista sindicate mari, la patroni nici mici macar. eu cred ca aceste majorari de salar a UNOR bugetari se face doar pentru asigurarea de voturi. practic se face de catre sindicatele bugetare puternice un pact cu diavolul. de ce? pentru ca si liderii de sindicat trebuie sa traiasca bine alaturi de cei alesi. cred ca odata si odata se va surpa tot edificiul de lut a celor ce vor sa conduca vesnic aceasta tara. in ce tara nordica locuitorii au protestat impotriva micsorarii impozitelor pentru ca si-au dat seama ca-i o cursa? alta lume....
  5
  16
  Raportează
 • postat de ana
  Vineri, 04 Septembrie 2015 14:48
  5.13.215.***
  Știți dumneavoastră? Bătrânii aveau un proverb pe care nu-l putem da uitării: Câinele moare de drum lung și prostul ducând grija altuia. Dar ce grijă! Să nu cumva să râmână cineva nesufocat de sărăcie.De suntem bugetari sau lucrăm în mediul privat - nu are importanță. Trebuie să fie plătit fiecare în raport cu munca sa și să poată trăi din munca sa. Noi toți, în loc să încercăm să facem ceva pentru binele nostru, vrem cu toată ființa noastră să moară capra vecinului. Acesta este unul din motivele pentru care luăm salarii mici și trăim așa cum se vede. Toate locurile de muncă sunt pentru toată lumea. Cui nu-i convine, se poate muta, dar asta implică pregătire, examene, alte responsabilități - pe care unii nu au cum să le înțeleagă. Pentru unii munca înseamnă numai efortul fizic și nu-i deloc așa. Un lucru e sigur: peste tot e muncă și salarii mici.
  9
  12
  Raportează
 • postat de Un curios
  Vineri, 04 Septembrie 2015 13:04
  89.136.7.***
  @Vali: Tocmai i-aţi descalificat pe cei pe care-i apăraţi, nefiind în stare să îşi realizeze obiectivele profesionale.
  Pentru neperformanţă, de obicei, nu se plăteşte suplimentar, cu atât mai puţin atunci când nu există resurse suplimentare.
  Că nu se (mai) realizează investiţii, este un alt aspect.
  4
  4
  Raportează
 • postat de George
  Vineri, 04 Septembrie 2015 12:50
  5.13.131.***
  @ vali - Prin fata profesorilor trec elevi care dupa 8 clase nu stiu sa scrie si sa citeasca, elevi care dupa ce termina un liceu nu sunt in stare sa ia o nota de trecere la bac, zeci de licee cu promovabilitate 0. Daca nu investesti suplimentar in educatia copilului prin meditatii la profesori buni sunt sanse minime sa prinda ceva de la scoala. Cum poate sa-ti educe copilul un profesor care ia 5-6 la examene la care copiaza. Sunt si profesori buni, din pacate din ce in ce mai putini. Prin fata medicului am trecut dar doar la particular asa ca nu se pune. La stat cand am avut nevoie si am vrut sa merg se terminasera fonurile pe luna respectiva si imi venea randul peste 4-5 luni.
  Medicii buni au cabinete particulare. Consultatia incepe de la 100 de lei 15 min. Deci dupa 22-24 de ani de scoala castiga destul de bine. Lepra care n-a fost in stare sa-si ia bacul munceste si-si merita banii cu varf si indesat, ca la privat nu te plateste nimeni sa stai degeaba. In plus de asta, in industrie nu sunt doar necalificati, sunt ingineri, economisti care si ei au multi ani de studii dar care-si castiga salariul datorita competentelor pe care le au. Daca esti incompetent te da afara. La stat ai sanse sa promovezi.
  5
  22
  Raportează
 • postat de Vali
  Vineri, 04 Septembrie 2015 11:37
  5.2.209.***
  @George si @ariciul, domnilor, de ce nu va duceti voi frumos in fata profesorului/invatatorului/educatorului care incearca sa scoata oameni din voi si odraslele voastre si in fata medicului care va tine pe voi, pe parintii si copii vostri in starea de sanatate cea mai buna posibila ca sunt "putorile bugetare" sau ca "freaca menta" si ca ar trebui ca dupa 22-24 de ani de scoala sa ia acelasi salariul ca al unei lepre care n-a fost in stare sa ia bacul dar se lauda cu muschi pe creier?
  12
  11
  Raportează
 • postat de ariciul
  Vineri, 04 Septembrie 2015 11:19
  5.13.160.***
  pentru putorile bugetare cu mari responsabilitati,in urma carora se vede cum merg toate in toate sistemele tarii asteia ajunsa mafiota din cauza lor;Inca va puneti singuri intrebarea;ba oare cat ma mai tin astia pe degeaba aici ?si-mi dau si o gramada de bani?va spun eu.NU MULT.cel putin2-3 ani,dupa care va veti multumi si cu un blid de mancare de la un viticultor{crescator de vite}.
  8
  12
  Raportează
 • postat de George
  Vineri, 04 Septembrie 2015 10:46
  5.13.131.***
  Se pare ca dl. Vali si dl. Balint sunt bugetari, care freaca menta pe net IN TIMPUL PROGRAMULUI. Necalificatul din industrie e rupt de munca la ora asta. Lasand gluma la o parte, trebuie sa existe o corelatie intre salariile din domeniul productiv (generator de resurse) si cel bugetar (consumator de resurse). Nu se poate ca in momente de criza cand in mediul privat sunt concedieri, taieri de salarii, etc. in mediul bugetar sa nu se intample nimic sau sa existe majorari de salarii, cum s-a intamplat in Romania in anii trecuti. Nivelul salariilor bugetarilor trebuie corelat cu anumiti indici economici. Merge prost economia (acest aspect se datoreaza si bugetarilor) trebuie sa scada salariile, "duduie" economia cresc si salariile bugetarilor.
  7
  27
  Raportează
 • postat de Vali
  Vineri, 04 Septembrie 2015 09:50
  5.2.209.***
  adica e ok ca un necalificat din industrie sa castige cat un profesor bugetar?
  14
  15
  Raportează
 • postat de Balint
  Vineri, 04 Septembrie 2015 09:16
  109.103.173.***
  Adica cum vine asta? De ce eu ca bugetar sa am salariul mai mic sau egal cu unul din productie? Stie ala din productie ce responsabilitate am eu? Vedeti-va de treaba si puneti osul la munca si nu mai frecati menta pe net!
  27
  7
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.