Importatorii au „omorât” trufandaua

Importatorii au „omorât” trufandaua
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Legumicultorii gălăţeni spun că n-au cum să facă faţă preţului impus de importatori pentru că în alte ţări se dau subvenţii de stat mult mai mari *

Multă lume ne întreabă ce au, frate, legumicultorii gălăţeni cu importatorii. Că piaţa e liberă şi, la o adică, mătcaşii şi cosmeştenii ar trebui să înveţe să producă la preţuri competitive. Ei bine, această logică nu se prea potriveşte când vine vorba de legume.

Potrivit raportărilor oficiale, marii furnizori de legume de import de pe piaţă românească sunt, în ordine, turcii, italienii, polonezii, bulgarii, egiptenii (!) şi grecii. Cei mai mari sunt, de departe, turcii.

Partea tristă este că toate aceste importuri (unele venind din afara graniţelor UE) sunt scutite – printr-un ordin al Comisiei Europene  - de taxe vamale. De ce s-a dat scutire?! Pentru că s-a stabilit că Europa nu poate asigura necesarul intern de consum, deci se poate importa la liber.

Mai mult decât atât, în vreme ce legumicultorii români sunt acum apăsaţi şi de taxa forfetară, cei din alte ţări vin la noi cu preţuri mult lăsate în jos prin subvenţii consistente. În Polonia, spre exemplu, statul plăteşte celor care exportă o primă de 25 la sută din preţul de vânzare. Asta în plus faţă de subvenţia pe unitatea de suprafaţă, care este şi ea cu circa 30 la sută mai mare decât primesc românii.

În aceste condiţii, chiar dacă legumicultorii noştri produc marfa la un cost egal cu polonezii, ei nu au cum să vândă marfa la acelaşi preţ cu aceştia. „Ar însemna să vindem în pierdere ca să egalăm preţul lor”, spune inginerul Petre Grigore, de la societatea Simongrig, unul dintre cultivatorii importanţi de legume din balta Brateşului.

Cea mai grea lovitură primită de fermierii gălăţeni este în ceea ce priveşte trufandaua: marfa din prima recoltă, care de regulă se vindea mult mai bine şi făcea activitatea rentabilă. Invazia de legume din Turcia – o ţară cu climă mai caldă de cât la noi - a făcut ca trufandaua să dispară.

„Când ieşim noi cu primele roşii, turcii sunt deja cu punga plină, aşa că îşi permit să scadă preţurile foarte mult. Nu le putem face faţă”, spune Mircea Croitoru, preşedintele Societăţii Agricole Legume-Fructe Matca.

Comentariu foto: Ale noastre-s mai bune, dar ale lor sunt mai subvenţionate

Citit 1525 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.