ISTORIE BANCARĂ/ Modelul adoptării euro a fost precedat de… leul românesc

ISTORIE BANCARĂ/ Modelul adoptării euro a fost precedat de… leul românesc
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

S-au împlinit 179 de ani de când leul a devenit moneda naţională a românilor. Puţini sunt conştienţi, însă, că modalitatea în care leul a fost introdus este profund similară cu cea în care statele europene au adoptat, în istoria recentă, moneda unică euro. Acest lucru este profund semnificativ dintr-o perspectivă extrem de actuală şi dă seama despre cum o uniune politică şi fiscală este precedată şi facilitată de o uniune monetară.

Pe 16 septembrie 1836, domnul de atunci al Ţării Româneşti, Alexandru Ghica, instituie leul ca monedă a ţării, având ca subdiviziune paraua (1 leu – 60 de parale). La debutul noii monede, aceasta nu avea decât stat de unitate teoretică de cont! Adică, leul nu circula efectiv, sub formă de bancnote şi monede fizice, ci reprezenta unitatea monetară de referinţă în raport cu care erau calculate toate preţurile. Altfel spus, primul leu era… o monedă virtuală! Principalul scop urmări de Alexandru Ghica era simplificarea evidenţelor contabile. Iar celelalte monede care circulau până atunci au continuat să circule nestingherite, având ca referinţă leul. Astfel, nu se încălcau nici limitele de autonomie impuse la acea vreme Ţării Româneşti de puterea suzerană.

Leul ca monedă fizică apare doar pe 22 aprilie 1867. Prima monedă era bimetalică, cu etalonul la 5 grame de argint sau 0,3226 grame de aur şi având 100 de diviziuni, numite bani. La 3 martie 1870 avea să fie înfiinţată şi Monetăria Statului, care poate bate monedă, până la acel moment monedele fiind bătute în majoritate în Anglia, la Birmingham.

Exact ca leul lui Alexandru Ghica, şi euro a avut, la început, în 1999, doar statutul de monedă virtuală şi era folosit pentru efectuarea operaţiunilor de plată fără numerar, precum şi în scopuri contabile. Vechile monede naţionale ale statelor europene au continuat să fie folosite pentru plăţile în numerare până în 2002, când euro a fost introdus şi sub formă de bancnote şi monede. Şi iată cum, şi din cazul leului, şi cel al monedei euro, putem să ne dăm seama despre cum o uniune politică şi fiscală este precedată şi facilitată de o uniune monetară!

Citit 2845 ori Ultima modificare Joi, 17 Septembrie 2015 18:08

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.