Trei noi SUPERMARKETURI Carrefour în Galaţi

Trei noi SUPERMARKETURI Carrefour în Galaţi
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Billa a fost unul dintre lanţurile comerciale cu profituri mici în ultimii ani, însă, cu o bună acoperire naţională, de unde şi interesul pentru magazinele sale. Tranzacţia de 100 de milioane de euro prin care Carrefour va prelua magazinele Billa din România ar urma sa fie anunţată în curând, după ce negocierile au durat aproape un an, scrie Ziarul Financiar.

Cele 85 de magazine Billa, dintre care trei sunt în Galaţi, se vor adăuga celor 140 de supermarketuri pe care Carrefour le are în România.

Carrefour va cumpăra cu 100 de milioane de euro magazinele Billa din România. Francezii îşi vor extinde astfel reţeaua cu 85 de supermarketuri.

Interes mare

Acoperirea naţională a celor de la Billa i-a adus în cursa pentru preluarea lor şi pe belgienii de la Mega Image, care au deja 443 de supermarketuri şi minimarketuri de proximitate, concentrate în Bucureşti şi alte şapte judeţe. Dacă ar fi cumpărat reţeaua Billa, Mega Image ar fi făcut un pas decisiv în “lupta” cu polonezii de la Profi, care au o reţea de peste 330 de magazine, raspândite pe întreg teritoriul ţării.

În cele din urmă, Mega Image şi-a retras oferta, iar francezii de la Carrefour au rămas singuri în cursa pentru achiziţia magazinelor Billa, controlate acum de grupul german Rewe.

Strategie bună?

Profi şi Mega Image au împreună aproape 800 de magazine. Cota de piaţă a celor 85 de supermarketuri Billa este relativ mică, la fel şi profitul - doar 520.000 de euro, în 2014, deşi cifra de afaceri a sărit de 300 de milioane de euro.

Cu toate astea, Carrefour încearcă de câţiva ani să se extindă pe formatul magazinelor mici. Din 2011 până în 2014, francezii au colaborat cu magazinele Angst, înfiinţate de omul de afaceri Sorin Minea. Anul trecut, imediat după ce au ieşit din franciza Carrefour, supermarketurile Angst au fost preluate de Mega Image.

În 2014, Carrefour a fost pe locul al doilea în comerţul din România, cu o cifră de afaceri de peste 1,2 miliarde de euro. Prin preluarea Billa, cifra de afaceri a Carrefour s-ar apropia de 1,6 miliarde de euro şi de liderul Kaufland, care a avut încasări de 1,8 miliarde de euro anul trecut. Deşi teoretic sunt hipermarketuri, magazinele Kaufland au o prezenţă puternică în interiorul oraşelor şi au o strategie de vânzări asemănătoare cu aceea a discounterilor.        

Citit 12618 ori Ultima modificare Joi, 01 Octombrie 2015 14:50

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.