"Îngerii" nu s-au apucat de AFACERI

"Îngerii" nu s-au apucat de AFACERI
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

A trecut aproape jumătate de an de când Parlamentul a adoptat legea business angels, care îi permitea oricărui român cu ceva bani şi cu cazierul curat să devină investitor. Proiectul de act normativ fusese elaborat de Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri. La momentul adoptării Legii 125/2015, ministerul informa prin intermediul unui comunicat că, prin această lege, vrea să faciliteze dezvoltarea unui mediu de afaceri „activ, stimulativ şi transparent, asigurarea unui cadru normativ caracterizat de predictibilitate şi coerenţă”.

Gălăţenilor nu le-au surâs oportunităţile deschise de această lege.

Ce oferă legea business angels şi cui

Textul de lege spune că orice persoană fizică, nedeţinătoare de acţiuni într-o societate, poate cumpăra cu sume cuprinse între 3.000 şi 200.000 de euro, până la 49 la sută din acţiunile unei societăţi în dezvoltarea căreia dorea să investească. Ar fi putut investi oamenii şi fără legea business angels, doar că acest act normativ îi oferea investitorului mai multe facilităţi fiscale. Mai exact, Legea 125/2015 îi garanta investitorului că în primii trei ani nu va plăti impozit pe venit pentru sumele încasate din dividendele provenite de la afacerea în care investise ca business angel. De asemenea, i se oferea investitorului scutirea de impozitul pentru diferenţa pozitivă rezultată din cesionarea părţilor sociale, dacă transferul părţilor sociale are loc după trecerea unui termen de cel puţin trei ani de la dobândire. Legea venea, deci, cu scutiri de impozite pentru business angels şi cu surse de finanţate pentru patronii mici.

Bani, ioc!

Din păcate, pe gălăţenii care, fără a deţine vreo firmă, au de investit între 3.000 şi 200.000 de euro, nu i-au încântat prevederile legii. „Nu s-au înregistrat în evidenţele Oficiului Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Galaţi solicitări în baza legii nr. 120/2015, privind stimularea investitorilor individuali business angels”, se arată într-un răspuns oficial remis redacţiei de Registrul Comerţului Galaţi. Situaţia este similară, la nivel naţional.

Citit 1467 ori Ultima modificare Joi, 29 Octombrie 2015 18:45

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.