NU se dau DESPĂGUBIRI pentru grâu şi rapiţă

NU se dau DESPĂGUBIRI pentru grâu şi rapiţă
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Statul vrea să îi despăgubească doar pe fermierii care au suferit pagube de pe urma secetei din perioada iunie-septembrie, se arată într-un proiect de ordonanţă de urgenţă. Se vor da bani doar pentru culturile calamitate în procent de peste 30 la sută de: porumb boabe, floarea-soarelui, soia, cartof, sfeclă de zahăr, legume în câmp, plante de nutreţ, păşune şi fâneaţă. Nu se vor da bani, conform textului de lege aflat în dezbatere, pentru culturile de toamnă, cum ar fi grâul şi rapiţă. Nici măcar de diminuare a normei de venit nu va fi vorba. Or, cel puţin la nivelul judeţului nostru, lanurile de grâu şi cele de rapiţă au fost printre culturile cele mai nenorocite.

Potrivit estimărilor Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Galaţi, s-au constat oficial pagube pe 30.577 de hectare cultivate cu grâu şi pe 2.631 de hectare cu rapiţă. Trebuie însă menţionat că agricultorii gălăţeni, care au avut 14.000 de hectare de rapiţă în cultură, în toamna lui 2014, au întors peste jumătate din această suprafaţă, până în primăvară.

Per total, DADR Galaţi a constatat pagube produse de secetă pe 159.784 de hectare, reprezentând 55 la sută din suprafaţa arabilă a judeţului nostru.

Citit 1977 ori Ultima modificare Joi, 29 Octombrie 2015 19:51

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.