Combinatul continuă să ne otrăvească

Combinatul continuă să ne otrăvească
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Garda de Mediu a constatat că lucrurile sunt grave în privinţa evacuării apelor uzate la ArcelorMittal Galaţi * Depăşire cu 784 la sută a concentraţiei maxime admise de cianură în apele deversate în Siret! * Depăşire cu 1610 la sută a concentraţiei de plumb! * Iazuri de decantare catastrofale, ca pe vremea dacilor * Lucrări neautorizate şi neglijenţe criminale * Albia râului Mălina, blocată de otrăvuri * DN 25 ar putea fi măturat de o viitură conţinând zeci de milioane de litri de otravă *

Potrivit unui raport pe care Comsariatul regional şi cel judeţean al Gărzii de Mediu Galaţi l-au transmis în urmă cu câteva zile la Garda Naţională de Mediu, deversările de ape uzate de la ArcelorMittal îi otrăvesc încet şi sigur pe gălăţeni.

Cifrele prezentate (chiar dacă de o manieră împăciuitoare – o să vedeţi de ce) arată fără niciun dubiu că situaţia este extrem de gravă şi că, de fapt, ArcelorMittal Galaţi nu a investit în ultimii ani nici măcar o para chioară pentru a remedia problemele cu poluarea apelor de suprafaţă.

Dacă nu se prăbuşea halda...

Totul a izbucnit în momentul în care o porţiune de câteva zeci de mii de tone din halda de zgură (un subiect de care ne vom ocupa în zilele următoare) s-a prăbuşit peste albia râului Mălina. Scurgerea apei a fost blocată, iar subiectul a ajuns în presă.

Silvian Ionescu, comisarul general al Gărzii Naţionale de Mediu, a cerut explicaţii oamenilor săi din teritoriu, iar aceştia au întocmit un raport comun pe care, pe 23 iunie 2009 (cu nr. 1433), l-au trimis la Bucureşti.

Documentul face o analiză amănunţită a situaţiei de la halda de zgură, de la bazinele de decantare a apelor reziduale şi de la sistemul de evacuare a apelor, iar concluziile nu sunt tocmai fericite. Asta chiar dacă, din dorinţa evidentă de a nu-i deranja pe indieni, autorii raportului prezintă indicii de poluare prin comparaţie pe ultimii cinci ani, însă fără a-i compara cu normele de poluare maxim admise de lege.

În aceste condiţii, laudele cum că poluarea a scăzut considerabil nu fac nici doi bani în faţa realităţii dure că, în continuare, legea nu este respectată de către cei de Combinat. Depăşirile normelor maxime sunt foarte mari!

Cianură – depăşire cu 784 la sută!

Punctul nevralgic al sistemului de evacuare a apelor uzate de la ArcelorMittal Galaţi pare să fie Colectorul nr. 8 şi de şlam. Acesta adună şlam de la furnale şi în esenţă este un fel de iaz mare pe malul căruia sunt câteva instalaţii destul de primitive. Din acest colector, apa ajunge în colectorul Mălina, iar de aici în Siret. Ce ajunge în râu?! Otravă!

Iată datele constatate de cei de la Mediu în privinţa Colectorului nr. 8:

-    Cianuri (otrăvuri extrem de periculoase, de altfel!) – 0,392 mg/litru, faţă de un maxim admis de lege de numai 0,05 mg/litru. Depăşirea este de 784 la sută şi ni se pare demnă de dosar penal!

-    Nitraţi (substanţe puternic cancerigene!) – 16,12 mg/litru faţă de in maxim admis de 15 mg/l. Depăşire de 7,46 la sută.

-    Suspensii (diverse) – 60 mg/litru în loc de maximum 40 mg/litru. Depăşire de 50 la sută.

-    Fenoli – 0,112 mg/l în loc de 0,1 mg/l. Depăşire de 12 la sută.

-    Plumb – 0,0161 mg/l, faţă de un maxim de 0,001 mg pe litru. Depăşire de 1610 la sută!

-    PH – 9 (şi peste), faţă de un maximum de 8,5.

Trebuie să constatăm că lucrurile sunt deosebit de grave, chiar dacă în raportul comisarilor de mediu se afirmă că, cităm, „indicatorii ridică uneori probleme la evacuarea în Siret”.

Astea nu-s probleme, domnilor, ci sunt adevărate catastrofe! Aceste otrăvuri ajung în Siret şi în Dunăre şi ne omoară pe toţi, încet şi sigur!

Decantoarele de la Mălina sunt bombe ecologice

Lectura datelor din raportul Gărzii de Mediu arată că decantoarele din zona bălţii Mălina (în apropierea haldei de zgură) sunt adevărate bombe ecologice. Apele încărcate cu otrăvuri sunt aduse în nişte diguri de pământ (neizolate în niciun fel de reţeaua freatică) şi apoi decantate ca vremea dacilor şi expediate către Siret.

Ia citiţi aici ce trimite ArcelorMittal în decantoare:

-    Colectorul 6 (care preia apele uzate de la ULP, LTG2, LBR, LBR neutralizare, INOX, Zincare, LBC, Fabrica de Oxigen nr. 2): suspensii – 1200 mg/l, consum chimic de oxigen (CCOCr) – 125 mg/l, consumul biochimic de oxigen (CBO5) – 27 mg/l, reziduu fix – 1170  mg/l.

-    Colectorul 6 şlam (UOR, LBC, Turnătoria mixtă): şlamuri încăcate în oxizi de fier (circa 30 la sută!), aluminiu, plumb, magneziu.

-    Colectorul 9 (OLD1, OLD2, Slebing, Oţelăria electrică, Furnale 1-5, Suflate 1-2): şlamuri încărcate cu oxizi de fier, aluminiu şi magneziu, fenoli (0,055 mg/l), cianuri – 0,07 mg/l.

-    Colectorul 8 şi cel de şlam  - datele le-am prezentat mai înainte.

Iazurile tehnologice sunt exploatate catastrofal

Iată ce spun comisarii de Mediu despre modul cum sunt exploatate panaramele de „iazuri tehnologice” (le zicem „panarame”, pentru că o astfel de tehnologie mai este permisă doar prin ţările bananiere. În statele civilizate se face epurare ca la carte):

„S-au constatat deficienţe cu privire la modul de exploatare şi întreţinere a iazurilor tehnologice Mălina Nord şi Mălina Sud. Principala problemă a acestor iazuri de decantare o constitute colmatarea relativ rapidă cu şlam. Decolmatarea nu se efectuează în ritmul necesar, societatea efectuând în timp lucrări neautorizate de supraînălţare a unor diguri de compartimentare şi chiar de înfiinţare a noi compartimente de decantare”.

Mai pe înţelesul nostru, al tuturor, Combinatul şi-a aruncat otrăvurile în nişte lacuri, pe care s-a angajat apoi să le dragheze. În schimb a lăsat mizeriile acolo, dar a supraînălţat malurile, fără a avea autorizaţii legale pentru asta.

Dar să continuăm lectura actului: „A fost înfinţat un nou compartiment (alveolă) în zona de protecţie a barajului Mălina, având digul de contur şi unele diguri de compartimentare încastrate în taluzul aval al barajului, fara a avea avizul Direcţiei Apelor Prut (N.R.: lucru confirmat de această din urmă instituţie). Datorita blocărilor repetate ale albiei râului Mălina, provocate de prăbuşiri ale versantului haldei de zgură, iazul de decantare Mălina Nord a fost inundat periodic, producându-se deteriorări vizibile ale digurilor de contur şi de compartimentare şi colmatarea totală a compartimentelor”.

Şendreniul, în pericol de... inundaţie cu otravă!

Staţi să vedeţi mai departe, că lucrurile sunt şi mai grave! „Pe parcursul ultimilor doi ani s-a constatat o frecvenţă mai mare a obturării cursului de apă Mălina faţă de anii precedenţi, având efect negativ asupra zonei”.

„Prin creşterea exagerată a nivelului apei în zona cuprinsă între Halda de zgură şi barajul Mălina, s-a ajuns la situaţia foarte gravă ca nivelul apei din aval de barajul Mălina să fie cu circa 3,5 metri mai ridicat decât nivelul din amonte de baraj (din lac). Acest lucru pune în pericol stabilitatea barajului şi poate avea ca efect distrugerea acestuia”.

Atenţie mare! O astfel de ruptură ar provoca o undă de viitură care ar putea afecta localitatea Şendreni şi drumul naţional Galaţi-Tecuci. Zeci de milioane de metri cubi de apă otrăvită ar ajunge apoi în Siret şi Dunăre!

Să continuăm. „Pentru a evita intrarea apelor uzate din iazul tehnologic în lac, golirea de fund a barajului Mălina a fost blocată complet, astfel încât nu se poate face evacuarea apei din lac în vederea executării lucrărilor de întreţinere şi reparaţii, sau în vederea pescuitului (N.R.: Trebuie să fii un pic nebun să mănânci peşte de acolo...). Tot pentru a evita infestarea apei din lac cu ape uzate din iazul Mălina Nord (aval de baraj), descărcătorul de ape mari al barajului Mălina a fost blocat cu un dop de zgură, fapt care reprezinta un pericol în cazul unei viituri, când barajul poate fi deversat şi rupt. Circulaţia spre Şendreni, pentru transportul materialelor feroase recuperate de la halda de zgură, se face pe coronamentul barajului Mălina producând deteriorarea coronamentului acestuia şi mărind pericolul”.

S-au impus măsuri. Se vor respecta?!

În etapele de discuţii şi negocieri pentru noul Program de etapizare, Sistemul de Gospodărire a Apelor Galaţi a impus Combinatului mai multe lucrări urgente. Acestea constau în: reabilitarea lucrărilor hidrotehnice la iazurile tehnologice Mălina Nord şi Mălina Sud (refacere secţiune diguri de contur şi de compartimentare, refacere instalaţii de evacuare ape decantate, cu respectarea zonei de protecţie a barajului acumularii Mălina), realizarea lucrărilor de regularizare a albiei cursului de apă Mălina (pe tronsonul aval acumulare Mălina - DN 25 Tecuci- Galaţi).

Rămâne de văzut dacă cei de la ArcelorMittal se vor pune pe treabă sau vor continua, sfidători, să ne otrăvească. Noi vom fi cu ochii pe ei!

În fine, trebuie să mai spunem că în ediţiile viitoare ale „Vieţii libere” vă vom prezenta situaţia haldei de zgură a Combinatului, unde lucrurile sunt, de asemenea, deosebit de grave.

Citit 3238 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.