SEMNAL DE ALARMĂ: Ne pleacă şi informaticienii!

SEMNAL DE ALARMĂ: Ne pleacă şi informaticienii!
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

GI Junior Chamber International Galaţi, federaţia internaţională a tinerilor lideri şi antreprenori, trage un nou semnal de alarmă cu privire la depopularea din Galaţi. Soluţiile prezentate se referă la încurajarea întreprinzătorilor şi la un program de reindustrializare a zonei. Am sugerat inaugurarea rapidă a celui mai mare incubator de afaceri din România, în locul viitorului sediu al Primăriei, şi am conceput o schiţă pentru construirea unui parc industrial modern.

Haideţi să discutăm şi despre investitorii străini. Cele mai bune investiţii în Romania sunt cele care utilizează expertiza locală. De aceea, slujbele cu impact mare în economie sunt cele în inginerie, tehnologie, comunicaţii, ştiinţă, cercetare, medicină. Universităţile investesc sume mari de bani în educarea tinerilor în aceste domenii. Totuşi, aceştia părăsesc Galaţiul, pentru a-şi construi o carieră acolo unde cunoştinţele lor sunt de folos. Anual, sunt pregătiţi peste 5.000 de tineri, care plecă imediat din oraş spre Bucureşti, Cluj, Iaşi, Braşov sau alte ţări.

Obiectivul administraţiei ar trebui să fie atragerea unor investitori străini în aceste domenii. Nimeni dintre cei care s-au perindat pe la Primărie nu a manifestat interes pentru această categorie. Nu avem investitori străini de anvergură. Motivul e simplu: aceştia nu ştiu nici unde este Galaţiul pe hartă. Degeaba votează consilierii scutiri de taxe, dacă nimeni nu află despre ele.

Primul lucru pe care ar trebui să îl facă Primăria ar fi ambasadoriatulAr trebui realizat un buletin gălăţean de investiţii, unde să fie prezentate oportunităţile de afaceri, companiile locale, infrastructura, proiectele, în parteneriat cu patronate, sindicate, universităţi, Camera de Comerţ, ONG-uri şi presa locală.

Transmis periodic către ambasade şi publicaţii internaţionale, impactul s-ar simţi în doi ani. Primăria ar trebui să participe la toate târgurile internaţionale de investiţii, misiunile economice interguvernamentale, conferinţele precum DAVOS, ASEAM, MIT Sloan Investing Conferences, CFS, etc, totul împachetat într-o prezenţă profesionistă pe internet.

Ca facilităţi pentru investitori, în medicină, Primăria ar trebui să pună la dispoziţie o parcelă pentru un spital universitar de oncologie, o investitie privată de 15 - 20 milioane de euro, şi o scutire de orice impozit sau taxă locală, timp de minimum zece ani.

Celelalte domenii tehnice deţin potentialul de a genera peste 10.000 de slujbe. La Galaţi avem aproximativ 5.000 de angajaţi în IT. Cifra s-ar putea tripla, dacă ne-am angrena în construirea unui campus tehnologic, ca prelungire a Parcului de Soft. Aici am oferi sedii la preţuri preferenţiale sau gratuite, în functie de numărul de angajaţi, unor companii multinaţionale. Localizarea acestui campus ar putea fi cartierul Siret şi astfel am cataliza dezvoltarea unui cartier de tineri. Aşa aducem investitorii străini la Galaţi, nu uitându-ne spre cer şi aşteptându-i senini să cadă.

Detalii despre acest subiect, pe caleadomneasca.blogspot.ro


Vă reamintim că "Viaţa liberă" găzduiește, săptămânal, cele mai interesante opinii şi atitudini despre Galaţi. Cu intenția să realizăm o radiografie a societăţii civile, în care să se regăsească aspiraţiile fiecărui gălăţean care are ceva de spus, vă invităm - dacă doriți să vă implicați şi considerați că puteți ajuta cu idei şi propuneri concrete la schimbarea în bine a oraşului - să trimiteți texte pe adresa de mail a ziarului, Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

Citit 3798 ori Ultima modificare Marți, 23 Februarie 2016 19:38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.