Evaluaţi acest articol
(6 voturi)
3 comentarii

GI Junior Chamber International Galaţi, federaţia internaţională a tinerilor lideri şi antreprenori, trage un nou semnal de alarmă cu privire la depopularea din Galaţi. Soluţiile prezentate se referă la încurajarea întreprinzătorilor şi la un program de reindustrializare a zonei. Am sugerat inaugurarea rapidă a celui mai mare incubator de afaceri din România, în locul viitorului sediu al Primăriei, şi am conceput o schiţă pentru construirea unui parc industrial modern.

Haideţi să discutăm şi despre investitorii străini. Cele mai bune investiţii în Romania sunt cele care utilizează expertiza locală. De aceea, slujbele cu impact mare în economie sunt cele în inginerie, tehnologie, comunicaţii, ştiinţă, cercetare, medicină. Universităţile investesc sume mari de bani în educarea tinerilor în aceste domenii. Totuşi, aceştia părăsesc Galaţiul, pentru a-şi construi o carieră acolo unde cunoştinţele lor sunt de folos. Anual, sunt pregătiţi peste 5.000 de tineri, care plecă imediat din oraş spre Bucureşti, Cluj, Iaşi, Braşov sau alte ţări.

Obiectivul administraţiei ar trebui să fie atragerea unor investitori străini în aceste domenii. Nimeni dintre cei care s-au perindat pe la Primărie nu a manifestat interes pentru această categorie. Nu avem investitori străini de anvergură. Motivul e simplu: aceştia nu ştiu nici unde este Galaţiul pe hartă. Degeaba votează consilierii scutiri de taxe, dacă nimeni nu află despre ele.

Primul lucru pe care ar trebui să îl facă Primăria ar fi ambasadoriatulAr trebui realizat un buletin gălăţean de investiţii, unde să fie prezentate oportunităţile de afaceri, companiile locale, infrastructura, proiectele, în parteneriat cu patronate, sindicate, universităţi, Camera de Comerţ, ONG-uri şi presa locală.

Transmis periodic către ambasade şi publicaţii internaţionale, impactul s-ar simţi în doi ani. Primăria ar trebui să participe la toate târgurile internaţionale de investiţii, misiunile economice interguvernamentale, conferinţele precum DAVOS, ASEAM, MIT Sloan Investing Conferences, CFS, etc, totul împachetat într-o prezenţă profesionistă pe internet.

Ca facilităţi pentru investitori, în medicină, Primăria ar trebui să pună la dispoziţie o parcelă pentru un spital universitar de oncologie, o investitie privată de 15 - 20 milioane de euro, şi o scutire de orice impozit sau taxă locală, timp de minimum zece ani.

Celelalte domenii tehnice deţin potentialul de a genera peste 10.000 de slujbe. La Galaţi avem aproximativ 5.000 de angajaţi în IT. Cifra s-ar putea tripla, dacă ne-am angrena în construirea unui campus tehnologic, ca prelungire a Parcului de Soft. Aici am oferi sedii la preţuri preferenţiale sau gratuite, în functie de numărul de angajaţi, unor companii multinaţionale. Localizarea acestui campus ar putea fi cartierul Siret şi astfel am cataliza dezvoltarea unui cartier de tineri. Aşa aducem investitorii străini la Galaţi, nu uitându-ne spre cer şi aşteptându-i senini să cadă.

Detalii despre acest subiect, pe caleadomneasca.blogspot.ro


Vă reamintim că "Viaţa liberă" găzduiește, săptămânal, cele mai interesante opinii şi atitudini despre Galaţi. Cu intenția să realizăm o radiografie a societăţii civile, în care să se regăsească aspiraţiile fiecărui gălăţean care are ceva de spus, vă invităm - dacă doriți să vă implicați şi considerați că puteți ajuta cu idei şi propuneri concrete la schimbarea în bine a oraşului - să trimiteți texte pe adresa de mail a ziarului, Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

Citit 3404 ori Ultima modificare Marți, 23 Februarie 2016 19:38

3 comentarii

 • postat de citizen Vineri, 26 Februarie 2016 12:58 92.85.246.*** Link la comentariu
  0
  3

  Asta spuneam si eu legat de vechiul parc tehnologic gol...amplasament nefericit + probleme cu terenul din cate am inteles (nu are documentatia in regula). Am si propus atunci tot cartierul Siret ca si locatie pentru unul nou, dublat desigur de facilitati fiscale, cel putin in primii 3-5 ani.
  Think ahead.

  Raportează
 • postat de pt Cip Joi, 25 Februarie 2016 17:07 89.121.200.*** Link la comentariu
  1
  0

  Ce parere ai de Intel care are ~300 de angajati si Selir, care are peste 400?

  Raportează
 • postat de Ciprian Miercuri, 24 Februarie 2016 14:01 89.121.200.*** Link la comentariu
  1
  11

  Inainte de a face un nou parc de soft haideti sa ne uitam cum arata si ce companii mari exista in actualul... Ah, arata de parca sta sa cada si nu avem nici un nume mare prezent? Atunci poate ar trebui sa vedem din ce cauza ;)

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.