Praf de zgură în ochi

Praf de zgură în ochi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Chiar şi după ce a fost închisă, Halda de zgură de la ArcelorMittal rămâne în continuare un subiect fierbinte * Aflat joi în vizită la Galaţi, ministrul Mediului, Nicolae Nemerschi, a susţinut că trebuie găsită o soluţie pentru exploatarea sterilului * Autorităţile locale de mediu spun că problemele nu sunt atât de mari pe cât par şi că Halda de zgură a combinatului siderurgic este monitorizată în permanenţă *

Muntele de probleme şi criza de soluţii

Surpările repetate ale versanţilor haldei de la ArcelorMittal Galaţi, felul în care s-a făcut exploatarea fierului de aici, dar şi poluarea apelor aflate în vecinătatea muntelui de zgură au generat în ultima vreme discuţii aprinse. Cu toate că ArcelorMittal a încetat să mai depoziteze aici deşeurile, locul pare unul blestemat, otrăvit.

Soluţii pentru rezolvarea acestei grave probleme ar putea fi găsite, însă este destul de greu de imaginat că cineva are să investească în plină criză o grămadă de bani într-un loc în care fadromele scormonitorilor fac legea, iar un câştig imediat e ultimul lucru la care se poate gândi un investitor. Asta se întâmplă şi pentru că în anii de după 1990 fiecare a făcut ce a vrut, autorităţile de mediu, dar şi celelalte şi-au dat cu stângul în dreptul în aşa fel încât boala să poată fi lungită.

În momentul de faţă, după intrarea României în Uniunea Europeană şi după parcurgerea termenelor asumate de către ArcelorMittal la privatizare, buba stă să se spargă. Acest lucru este cunoscut de către toţi cei care ar putea lua decizii în acest sens, de la autorităţi la cei care patronează Combinatul, însă chiar şi în al doisprezecelea ceas se vorbeşte despre haldă tot cu formulări precum: ar fi o soluţii, monitorizăm permanent, trebuie făcut ceva...

Cine ştie mai bine?

Aflat în vizită la Galaţi, ministrul Nicolae Nemerschi a fost întrebat în cadrul unei conferinţe de presă dacă are informaţii despre ce se întâmplă la halda de zgură de la ArcelorMittal şi dacă ministerul pe care îl conduce vede vreo soluţie pentru rezolvarea problemelor.

Acesta a încercat să formuleze câteva fraze care să ţină loc de răspuns întrebării noastre, însă discursul său a fost întrerupt de către şeful Gărzii de Mediu Galaţi, Mihai Turcu, care a susţinut că e mai în măsură să vorbească despre astfel de lucruri câtă vreme tocmai s-a încheiat un control al Gărzii în locul cu pricina. 

"S-a sistat depozitarea la halda de zgură de doi ani de zile. Nici nu mai poate fi luat în discuţie că acolo se depozitează. Este adevărat că anul acesta a fost o surpare mare, cei de la ArcelorMittal au fost sancţionaţi, iar apoi s-a făcut acel canal care face legătura între Mălina Nord şi Sud, s-a verificat săptămâna trecută şi apa curge normal. De aceea, pot spune că în momentul de faţă probleme pe halda de zgură nu există", a declarat Turcu.

Acesta a continuat spunând că instituţia pe care o conduce a făcut o notificare după acest ultim control şi a cerut celor de la ArcelorMittal să găsească o soluţie şi pentru exploatarea sterilului depozitat acolo.

"Să nu îi intereseze doar fierul vechi şi lentilele, ci să se poată valorifica şi acest steril. Una dintre firme face deja acest lucru, iar celorlalte firme care exploatează acolo trebuie să li să impună să facă acelaşi lucru. Am cerut să se mărească şi numărul firmelor pe halda de zgură pentru că aici există o foarte mare cantitate de steril, aproape 60 de milioane de tone", a spus Turcu.

Acesta a conchis: probleme la ArcelorMittal sunt, eu zilnic aş putea să le dau o amendă, dar trebuie să fim cu picioarele pe pământ!

Discuţii sterile

Ministrul Nemirschi nu a apucat nici mai apoi să prezinte lucrurile pe care le cunoaşte şi să opineze în legătură cu acest subiect. A fost întrerupt de către directorul coordonator al Comisariatului Regional al Gărzii de Mediu, Ion Drugan, care a susţinut că ar trebui găsite soluţii pentru ca sterilul de la halda de zgură să fie utilizat în construcţii şi în special pentru construcţia de drumuri. Altfel, potrivit lui Drugan, este posibil ca balta Mălina să fie complet blocată de căderile de zgură.

În cele din urmă, Nemirschi a reuşit să prindă un spaţiu în care să poată spună ceva, pentru că întrebările îi erau adresate. "Am nişte informaţii în acest sens, numai că aici trebuie să avem certitudinea că acest material se poate folosi fără probleme. S-au făcut şi se vor relua analize pentru a putea vedea vedem dacă structura chimică a acestui material poate fi folosită în construcţii fără nici un risc", a spus Nemirschi.

A fost imediat completat de către Ion Drugan care a susţinut că analizele sunt deja făcute şi că varianta potrivit căreia sterilul ar fi radioactiv este doar o poveste şi că trebuie urgentată o metodă se folosire a acestui material.

Au apărut, în mod evident, şi întrebările despre ce alte măsuri decât aplicarea amenzilor pot fi folosite de către autorităţile de mediu pentru o rezolvare fermă, imediată şi eficientă a problemelor legate de haldă. De această dată, ministrul Mediului a recunoscut că autorităţile au la îndemână mai multe astfel de instrumente, însă ne-a lăsat să ghicim pe care dintre ele şi când o vor aplica.

"Dacă vreţi, vă pot face un desfăşurător al instrumentelor de coerciţie pe care le putem aplica în aceste situaţii. Ce doriţi? Să vă spun care e ultima astfel de măsură? Nu am să o spun!", a spus în final Nemirschi, lăsând loc să se înţeleagă că mai e vreme de aşteptat până când halda de zgură de la Combinat nu va mai fi un adevărat generator de probleme.

Citit 1589 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.