Nu cresc salariile în Combinat

Nu cresc salariile în Combinat
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Nici vorbă de creşteri salariale la Combinat în următoarele luni * Negocierea Contractului Colectiv de Muncă pe 2010 se va face tot la umbra crizei economice * Se închide schema de plecări voluntare, dar se deschid perspective sumbre pentru angajaţii de la LTG *

Oficialii Combinatului au anunţat, după prima rundă a întâlnirii trimestriale dintre sindicalişti şi conducerea ArcelorMittal Galaţi, care a avut loc ieri, că o creştere a salariilor siderurgiştilor este exclusă în perioada următoare. Anunţul celor din administraţie vine după ce ambele grupări sindicale importante de pe platformă au cerut pe de-o parte corelarea salariilor cu rata inflaţiei, iar pe de alta o creştere de cel puţin 10 la sută.

"ArcelorMittal Galaţi se află în continuare într-o situaţie de piaţă dificilă, ceea ce face imposibilă mărirea salariilor acum sau în următoarele luni. Deşi s-au înregistrat unele îmbunătăţiri ale cererii, nivelul producţiei este încă foarte departe de cel din 2008", a declarat purtătorul de cuvânt al administraţiei Combinatului, Dorian Dumitrescu.

Anunţul aruncă practic în aer nu doar discuţiile trimestriale legate de posibilitatea măririi salariilor. Mult mai important este că, folosindu-se formula "este imposibilă mărirea salariilor acum sau în următoarele luni", cei din administraţie îşi pregătesc din timp terenul pentru negocierea Contractului Colectiv de Muncă care ar trebui să înceapă la sfârşitul acestui an.

Sindicaliştii cer salarii mai mari

Discuţiile de ieri ale şefilor Combinatului cu sindicaliştii s-au axat în principal pe situaţia economică a companiei, cei de la ArcelorMittal explicând faptul că, deşi se înregistrează uşoare creşteri ale producţiei şi ale vânzărilor, situaţia este departe de a fi una roz.

Mai precis, s-a prezentat o situaţie comparativă cu cea de anul trecut, iar cifrele de anul acesta sunt cu mult mai mici decât cele precedente. Chiar şi în aceste condiţii, atât sindicaliştii de la FSS Metarom, cât şi cei de la Solidaritatea au susţinut că se impune o creştere a salariilor.

"Managerii Combinatului trebuie să îşi coreleze planurile de măsuri cu un anumit prag de stimulare a salariaţilor. Şi aici vorbesc măcar despre mărirea salariilor cu indicele inflaţiei", a declarat Radu Nelu, reprezentantul FSS Metarom, care a luat parte la discuţiile de ieri.

Pe de altă parte, preşedintele sindicatului Solidaritatea, Gheorghe Tiber a declarat în urmă cu câteva zile că sindicatul său va cere o mărire a salariilor de cel puţin 10 la sută.

Orgolii şi acuze

Cum era de aşteptat, de altfel, întrunirea de ieri s-a transformat la un moment dat într-o discuţie în contradictoriu în care fiecare cu fiecare, sindicalişti şi reprezentanţi ai companiei, şi-au revendicat adevărul absolut.

Există informaţii că atât o parte dintre sindicalişti cât şi cei din administraţie i-ar fi reproşat liderului Solidarităţii, Gheorghe Tiber, că oferă în mass-media informaţii neconforme cu realitatea vorbind despre transformarea combinatului de la Galaţi într-o făbricuţă de laminate, în condiţiile în care nu are argumente cu care să susţină aceste declaraţii.

Faţă de aceste lucruri, Tiber ne-a spus că va emite luni un comunicat de presă în care va detalia cele discutate în cadrul întâlnirii şi că aşteaptă ca restul formaţiunilor sindicale de la ArcelorMittal Galaţi să îşi exprime punctul de vedere şi să ofere informaţiile înaintea sa.

"Îmi rezerv dreptul de a remite acest comunicat abia luni şi aştept până atunci să văd ce vor spune ceilalţi. Motivul pentru care am luat această decizie este acela că în cadrul acestei şedinţe atât ceilalţi sindicalişti cât şi cei din administraţie m-au catalogat ca fiind mincinos şi au spus că ofer presei informaţii care nu sunt reale şi nu sunt conforme cu realitate. În plus, Ilinca Diaconu (n.r. - persoana cu care  Tiber se află în conflict deschis) a propus ca niciun lucru din cele discutate să nu fie prezentat presei pentru a nu mai apărea informaţii despre care a spus că nu sunt conforme cu realitatea", a încheiat liderul Solidarităţii.

Una caldă, una rece...

Conducerea companiei a anunţat ieri, oficial, că ArcelorMittal Galaţi opreşte schema de plecări voluntare, la finele lunii septembrie. Fără să ofere informaţii precise despre câţi angajaţi au plecat de la Combinat în urma acestui program, anunţul lasă să se înţeleagă că revirimentul înregistrat pe piaţa oţelului poate face ca la Galaţi să crească producţia, iar pentru asta e nevoie de muncitori.

Tot ieri, au apărut însă şi veşti proaste. Cererea de tablă groasă rămâne la un nivel de scăzut, aşa că, susţin sindicaliştii, se analizează posibilitatea trimiterii în şomaj tehnic a angajaţilor de la Laminorul de Tablă Groasă pentru încă zece zile.

Citit 1839 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.