MODELE DE SUCCES/ Un inginer şef de promoţie montează scene în Danemarca

MODELE DE SUCCES/ Un inginer şef de promoţie montează scene în Danemarca
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Radu Clapa, şef de promoţie în 2013, al specializării Inginerie mecanică, din cadrul Facultăţii de Mecanică de la “Dunărea de Jos”, a plecat din ţară imediat după absolvire, în urmă cu trei ani, şi acum lucrează la propria firmă, montând scene în Danemarca.

"Am început prin a mă ocupa cu asamblarea/ dezasamblarea structurilor metalice mobile din industria de divertisment şi media. Sunt propriul meu stăpân, adică am o firmă şi colaborez cu o companie daneză, unde ofer şi servicii de consultanţă în proiectare şi analiză cu element finit a acestora, în funcţie de diversele configuraţii necesare. Fiind o structură modulară, fiecare configuraţie necesită un alt set de analize, înainte de asamblarea în teren”, explică Radu.

Îi place enorm jobul pe care îl are şi spune că se bazează pe ceea ce a dobândit în facultate, la Dunărea de Jos. “Fac un job atipic pentru un inginer, dar nu aş fi ajuns aici fără să ştiu programare CAD sau CAE, fără să am baze solide în ceea ce priveşte industria”, mai spune el. Îi e dor de casă, însă Danemarca îi oferă acum posibilităţi de dezvoltare pe care e conştient că nu le-ar fi avut aici. “Danemarca are o economie de piaţă modernă, ce cuprinde agricultură de înaltă performanță, industrie modernă, un sistem social bine pus la punct, un nivel de trai ridicat. Industria, principala ramură economică, antrenează circa 1/5 din populația activă, este specializată în producţia de nave maritime, motoare diesel navale, echipamente industriale diverse. La Galaţi, lucrurile au stagnat. Mai citesc ştiri şi parcă nu îmi vine să cred. Deocamdată mi-e bine aici”, spune Radu Clapa.

Facultatea tehnică: ghid de utilizare!

“În primul rând, nu aş încuraja chiar orice tânăr să urmeze o facultate tehnică. Trebuie să ai măcar o urmă de înclinaţie spre tehnologie, să-ţi placă să şurubăreşti şi să ai o curiozitate spre a descoperi cum funcţionează lucrurile. Şi nu, nu mă refer numai la băieţi, ci e valabil şi pentru fete. Pentru că a face o facultate doar pentru că altă idee mai bună nu ai avut după Bac, nu e tocmai un motiv. O faci pentru că vrei să cunoşti mai mult, vrei să-ţi dezvolţi gândirea tehnică, să afli de ce şi unde un filet trapezoidal e mai bun decât unul metric, cum de plutesc vapoarele care cântăresc sute de tone, ce se întâmplă când calci ambreiajul şi câte şi mai câte. Inginerii sunt încă la mare căutare peste tot în lume. Continuăm să ne dezvoltăm mai mult, construim, transportăm mai rapid, vrem să fim mai eficienţi! Facultatea e locul unde astfel de oameni sunt formaţi. Dar un lucru să fie clar: nu devii inginer, dacă tu nu te lupţi pentru asta! Nu faci ceva doar să treacă timpul şi apoi te plângi că facultatea e de vină că n-ai de muncă!”, mai spune Radu Clapa.

În ceea ce priveşte posibilitatea de angajare în ţară sau în străinătate a unui absolvent, Radu tranşează problema spunând: ”Cred că dacă facultatea e bună şi din băncile acesteia ies ingineri bine pregătiţi, oraşul nu are cum să "cadă" prea jos. Şi da, consider​ că inginerii au şanse să-şi găsească o slujbă în străinătate, dar nu toţi şi probabil nu din prima încercare.”

Citit 3759 ori Ultima modificare Marți, 22 Martie 2016 20:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.