ÎNGRIJORĂTOR! Creşte rata locurilor de muncă neocupate

ÎNGRIJORĂTOR! Creşte rata locurilor de muncă neocupate
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

În prima parte a anului 2016, numărul locurilor de muncă rămase neocupate la nivel naţional a crescut cu 29 la sută faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, ajungând la 58.000, a anunţat Institutul Naţional de Statistică, într-un comunicat de presă.

Rata medie a locurilor de muncă vacante, care reprezintă proporţia posturilor neocupate în totalul locurilor de muncă disponibile, a fost anul trecut de 1,27 la sută, în urcare cu 0,24 puncte procentuale. În primele trei luni din 2015, numărul locurilor de muncă vacante a fost de 45.100 la nivel naţional, iar rata locurilor vacante de 1,03 la sută. La nivel local, în primele luni ale lui 2016, numărul locurilor de muncă vacante prin AJOFM Galaţi abia s-a apropiat de 1.000, mulţi angajatori fiind prezenţi cu aceleaşi posturi la fiecare centralizare a datelor.

Comparativ cu ultimul trimestru al anului trecut, numărul locurilor de muncă neocupate a urcat cu 6,6 la sută, iar rata s-a plasat la 1,21 la sută.

Cele mai mari rate ale locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în administraţia publică (3,47 la sută), în alte activităţi de servicii, respectiv în activităţi de spectacole, culturale şi recreative, cu 2,50 la sută fiecare.

Cele mai mai probleme în ceea ce priveşte locurile de muncă rămase neocupate se înregistrează în industria de prelucrare, acolo unde de la începutul anului sunt 15.000 de locuri de muncă vacante în întreaga ţară, adică mai bine de un sfert din totalul naţional.

La polul opus, cele mai mici probleme în găsirea de forţă de muncă se înregistrează în industria extractivă, cu o rată a posturilor vacante de 0,4 la sută, şi în producţia şi furnizare de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (0,42 la sută), conform comunicatului.

În sectorul bugetar s-au înregistrat aproape o treime din totalul locurilor de muncă vacante în primul trimestru, din care 8.900 în administraţia publică, 7.700 în sănătate şi asistenţă socială şi 2.400 în învăţământ, mai arată datele INS.

Numărul de locuri de muncă vacante a scăzut după 2008, când s-a înregistrat o rată maximă, de 1,94 la sută, până în 2010, când s-a atins un nivel minim, de 0,59 la sută. Ulterior, rata locurilor de muncă neocupate a crescut constant până în 2015.

O statistică clară pentru Galaţi nu există în acest moment, însă, conform datelor centralizate de la ITM şi INS, numărul salariaţilor din oraşul nostru a fost în scădere în ultimul an. Astfel, dacă în 2015 erau înregistraţi ceva mai mult de 115.000 de salariaţi la nivel local, în 2016, numărul lor este de doar 113.000.

Citit 4275 ori Ultima modificare Duminică, 22 Mai 2016 19:43

4 comentarii

 • postat de Corina
  Luni, 23 Mai 2016 12:34
  169.57.0.***
  Da. Pentru ca galatenii nu mai vor hamalie pe bani putini. Nu mai accepta galatenii sa fie sclavii unor asa-zisi patroni sau sefi.

  Cititi comentariile de la articolul acesta care sunt edificatoare si veti intelege de ce dragi patroni, dragi angajatori:

  http://www.viata-libera.ro/prima-pagina/77807/de-ce-nu-se-angajeaza-galatenii-salariile-mici-investitiile-reduse-si-lipsa-chefului-de-munca-principalele-motive-ale-somajului

  Desi lipsa chefului de munca e doar in mintea angajatorilor. Ca si lor (angajatorilor) le-ar pieri cheful de munca imediat daca ar fi in locul nostru si ar fi obligati sa munceasca precum sclavii pe salarii de nimic asa cum isi obliga ei angajatii. Si le mai si striga angajatilor: "Ce ma? daca nu-ti convine cara-te, valea". Si normal ca atunci nu mai au incredere oamenii sa se angajeze oriunde si pe oricat, fiindca nu se merita.

  Fortati naibii guvernul ala tehnocrat de 2 lei sa introduca legea unica de salarizare care va corecta inechitatile la locul de munca si anume pentru toti care fac/executa aceeasi munca salariul sa fie la fel peste tot. Nu intr-un loc il platesti pe unul cu 20000 RON, iar pentru altul care face aceeasi munca ii dai 950 RON.
  4
  21
  Raportează
 • postat de Politica bat-o vina
  Luni, 23 Mai 2016 11:52
  94.31.53.***
  Angajatorul roman probabil ar vrea ca noi sa muncim pentru o punga cu fasole indiferent de munca depusa de om. Si tineti cont ca daca e sa comparam pai seful ia cel mai mare salariu din companie desi sta degeaba (am vazut, auzit si astfel de situatii, asta ca sa nu spun ca asa este peste tot in Romania), iar muncitorul, ala de la sef in jos face toata munca si ia salariul cel mai mic...dar de ce sa faci si ce sa mai spui cand "trantorul" ala din fruntea locului de munca are eticheta lipita de frunte cu SEF.

  Unde mai este echitatea? Unde-i dreptatea? Iar bravii nostri politicieni de la Revolutie incoace nu vor sa dea o lege a salarizarii unitare care sa elimine inechitatile din sistemul bugetar.
  2
  30
  Raportează
 • postat de Andrei
  Luni, 23 Mai 2016 09:58
  178.162.209.***
  www.viata-libera.ro/77808-se-fac-angajari-prin-eures-peste-200-de-locuri-de-munca-vacante

  Iata domnilor patroni, domnilor angajatori romani. O poza face cat o mie de cuvinte. Se plateste mai mult acolo decat sa stau in tara sa-si bata joc de munca mea patronul roman, ca doar el patronul roman mare si tare e sef, sau mai bine zis el e saf - master saf...probabil pe principiul Bond...James Bond.
  0
  25
  Raportează
 • postat de Sfanta munca
  Luni, 23 Mai 2016 09:06
  37.130.227.***
  Pai e si normal sa nu vrea lumea sa se angajeze pentru ca cei ce angajeaza ii angajeaza pe oameni pe salarii de nimic cu care nu se poate trai sau in cel mai fericit caz se poate trai la limita subzistentei ceea ce nu e nimic placut. Nici macar salarii decente nu vor sa dea desi ai studii superioare...iti baga in nas vesnica sintagma "nu ai experienta" si gata, te-a rezolvat. Pai cm naiba sa capat experienta daca nu ma angajezi. Ca nu cred ca ii mai arde de gluma nimanui cu "fa dom'le un voluntariat". Voluntariatul nu tine de foame si nu plateste facturile. Am facut o facultate degeaba. Si va mai intrebati de ce pleaca lumea in afara ca sa munceasca pentru straini stergand batranii la fund printre straini...pai domnilor raspunsul este fiindca SE PLATESTE MAI BINE, MULT MAI BINE DECAT SUNTETI VOI SA-L REMUNERATI PE CEL CE A FACUT O FACULTATE.

  Cred ca romanilor li s-a acrit sa li se ceara de fiecare data sa faca voluntariat pentru a capata experienta si ca apoi sa aiba o sansa in plus de a-l angaja cineva, ca nici atunci nu esti sigur ca te va angaja ci dimpotriva doar acumulezi 1% sanse in plus de a te angaja, dar nu stii sigur ca te va si angaja cineva in Romania.

  In ziua de astazi patronii romani ar vrea numai sa te hamaleasca si asta daca se poate pe degeaba, fara sa-ti dea niciun leu salariu.
  2
  40
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.