AFDJ nu va concedia niciun salariat

AFDJ nu va concedia niciun salariat
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* În schimb, salariile au fost îngheţate * Noul regulament adoptat „elimină posibilitatea autopremierii conducerii AFDJ cu sume exagerat de mari, lipsite de simţul realităţii”, afirmă liderul Sindicatului „Farul”, Ştefan Frunză * Angajaţii AFDJ vor avea drept de preempţiune la preluarea unor activităţi, în cazul externalizării acestora *

Negocierile purtate în ultima perioadă la Administraţia Fluvială a Dunării de Jos Galaţi au un prim rezultat, remarcabil pentru perioada de criză economică pe care o trăim. „Nimeni nu pleacă de la AFDJ”, ne-a declarat directorul general al companiei, Dorin Otrocol, infirmând astfel zvonurile care circulă prin Galaţi, cum că oamenii vor fi daţi afară pe capete.

„Am găsit, împreună cu sindicatele, cea mai bună soluţie pentru a nu da pe nimeni afară. Conform contractului colectiv de muncă, ar fi trebuit ca, în acest an, salariile să fie majorate cu 15 la sută. Însă bugetul AFDJ pentru 2009 a fost îngheţat de Ministerul Transporturilor”.

„În aceste condiţii, dacă am fi majorat salariile cu 15 la sută, ar fi însemnat că 15 la sută din oameni trebuie să plece. Aşa că, de comun acord cu reprezentanţii sindicatului, am decis să rămânem cu aceleaşi salarii, dar şi cu aceiaşi oameni”, a mai spus Dorin Otrocol.

Liderul Sindicatului „Farul”, Ştefan Frunză, ne-a confirmat acest lucru: „Într-adevăr, conform articolului 103 din CCM, ar fi trebuit ca majorarea salarială să nu fie mai mică decât rata inflaţiei înregistrată de la ultimele negocieri anuale obligatorii. Dar, bugetul fiind îngheţat, orice majorare salarială însemna automat o disponibilizare de personal echivalentă”.

Consultări cu salariaţi

„În cadrul acţiunii de informare şi consultare a angajaţilor, iniţiată conform legii, împreună cu directorul general Dorin Otrocol, am consultat angajaţii din Sulina, Tulcea, Călăraşi, Giurgiu şi Tr.Severin, aceştia fiind de acord să rămână cu aceleaşi salarii, dar să nu plece nimeni. Acţiunea se va desfăşura luna aceasta şi cu angajaţii de la Brăila şi Galaţi”.

„O singură excepţie s-a înregistrat, la sectorul Tulcea, care a fost desfiinţat ca urmare a reorganizării regiei şi redistribuirii personalului. De la Tulcea au plecat, la cererea lor, şapte oameni din 32, aceştia beneficiind de câte 12 salarii compensatorii. Adică 12 ori 2.240 de lei fiecare, aşa cum prevede contractul colectiv de munca”, a afirmat Ştefan Frunză.

Administraţia Fluvială a Dunării de Jos Galaţi este regia la care, din anul 2007, se aplică prevederile contractului colectiv de muncă la nivel de ramură Transporturi. A fost, fără tăgadă, o reuşită a Sindicatului „Farul”, iar în decurs de numai un an, urmare a aplicării salariului minim şi a coeficientului de ierarhizare de la nivel de ramură, fondul de salarii practic s-a triplat. A crescut de la 10,5 milioane de lei, cât era în ianuarie în 2007, la 27 de milioane de lei în 2008. O creştere efectivă de 270 la sută.

„Acest fond de salarii de 27 de milioane rămâne în vigoare şi în acest an, pentru 966 de angajaţi. Asta cel puţin până la finele lunii august când, aşa cum am convenit cu dl. Otrocol, comisia de negociere se va reuni din nou. Dacă până atunci vor fi create condiţii pentru o majorare salarială ca urmare a unor economii realizate la fondul de salarii aprobat pentru anul în curs prin H.G. 619/2009, vom discuta acest lucru”, a spus Frunză.

Mai puţini şefi

Liderul „Farului” spune că sindicaliştii apreciază în mod deosebit şi faptul că, în calitatea sa şi de nou preşedinte al CA, directorul general Dorin Otrocol a adoptat, printre altele, trei măsuri economice şi sociale foarte importante:

-    reducerea posturilor de directori executivi de la 7 la 5 şi a celor de şefi de servicii şi de birou de la 64 la 46;

-    adoptarea unui regulament privind utilizarea fondului de premiere prin care se elimină posibilitatea „autopremierii” conducerii cu sume exagerat de mari, lipsite de simţul realităţii;

-    prin actul adiţional la CCM a fost de acord ca, în cazul externalizării unor activităţi, angajaţii proprii să aibă dreptul de preempţiune la preluarea acestora.

„Se evită astfel repetarea unei situaţii asemănătoare celei generate în anul 2005 de Mihai Ochialbescu, director general la acea dată, când, motivat de cedarea activităţii de confecţionare geamanduri către o societate privată falimentară din Şantierul Naval Sulina, a disponibilizat personal, cu toate că ministrul Transpoturilor, Gheorghe Dobre, ne comunicase la sindicat că nu erau prevăzute reduceri de personal la AFDJ şi că Ministerul Finanţelor are asigurat fondul de salarii pentru tot anul 2005 şi pentru toţi angajaţii regiei”, a încheiat Ştefan Frunză.

Citit 1141 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.