Banii pentru Prima Casă sunt pe terminate

Banii pentru Prima Casă sunt pe terminate
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Deşi au fost suplimentate în această primăvară cu aproximativ 500 de milioane de lei, fondurile pentru creditele Prima Casă mai sunt de ajuns pentru ceva mai mult de 3.100 de credite, a anunţat Anca Dragu, ministrul Finanţelor. Din acest motiv, încă nu se ştie exact cum va continua programul de garantare a creditelor ipotecare pentru casă, dat fiind că numărul cererilor pentru astfel de credite este mult mai mare decât cel al garanţiilor care pot fi oferite. 

Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) mai avea disponibile, la jumătatea lunii iunie, doar 380 de milioane de lei pentru aceste împrumuturi. Deja multe dintre bănci nu mai primesc dosare pentru Prima Casă, iar banii alocaţi sunt folosiţi pentru dosare care au fost deja deschise. Ministerul Finanţelor Publice a anunţat că încă nu ştie ce se va întâmpla cu programul de credite ipotecare pentru populaţie, dar că se lucrează la găsirea unor soluţii viabile. 

"Ministerul Finanţelor Publice este deschis dialogului şi continuă consultările cu instituţiile bancare pentru a înţelege mai bine evoluţiile din piaţă şi pentru a-şi face propria analiză ce va sta la baza unei strategii deja anunţate. De altfel, aceste consultări nu au vizat şi nici nu vizează doar Prima Casă, ci şi alte programe de garanţii care au ca ţintă o creştere economică sustenabilă şi un sprijin real acordat în principal întreprinderilor mici şi mijlocii ce activează în mai multe domenii. Dacă e să ne referim strict la programul Prima Casă, prin HG.nr.366/18.05.2016, MFP tocmai a suplimentat plafonul total de garantare pe anul 2016 cu 500 milioane de lei. Măsura a răspuns solicitărilor potenţialilor beneficiari ai programului şi a ţinut cont de dinamica semnificativ crescută a volumelor garantate în cadrul programului", a declarat Anca Dragu, ministrul Finanţelor. 

Darea în plată, principala vinovată?

Odată cu adoptarea mult controversatei legi şi publicarea ei în Monitorul Oficial, interesul românilor pentru programul Prima Casă a crescut simţitor, dat fiind că multe dintre zvonuri se legau de dispariţia acestui program de creditare. Cele mai multe bănci au anunţat deja că vor creşte semnificativ nivelul avansului la creditele ipotecare, astfel că prea puţini tineri români şi-ar mai putea permite să achite 30 sau 35 la sută dintr-un credit încă dinainte de a-l contracta. 

Acum câteva săptămâni, în cotidianul nostru erau trecute salariile necesare pentru contractarea unui astfel de credit şi, conform estimărilor de atunci ale specialiştilor, o familie cu trei membri care vrea să contracteze un credit de 65.000 de euro trebuia să câştige, lunar, între 5.500 de lei şi 7.800 de lei, venit net. Şi Banca Naţională a României trăgea un semnal de alarmă asupra efectelor pe care această lege le-ar putea avea. "Sunt 160.000 de credite, în sumă de circa 30 de miliarde de lei, deja acordate în baza unei garanţii a statului, acelaşi care vine acum s-o anuleze prin efectul legii! Deci, se poate ajunge la incredibila situaţie ca, peste noapte, cele mai garantate credite din România, cele cu garanţii ale statului şi garanţii imobiliare, să devină cele mai riscante din punctul de vedere al băncilor. Gravitatea situaţiei vine din faptul că legea română pune în discuţie însăşi calitatea garanţiei statului român. Au oare idee senatorii din comisiile care ar trebui să se ocupe cu buget, finanţe, economie şi juridic cât de prost sună asta în urechea oricărui investitor?", a explicat Daniel Oanţă, consultant pe probleme de strategie în cadrul BNR.  

Tinerii gălăţeni, lipsiţi de şansă

În încercarea de a afla şi părerea cetăţeanului, am stat de vorbă cu câteva perechi de tineri care şi-ar fi dorit ca, în viitor, să aplice pentru programul Prima Casă. "Din păcate, nu ştiu dacă vom mai putea face un astfel de credit. Ne-am fi dorit să avem casa noastră în vreo doi ani, dar e greu. Văd că programul ăsta e incert, nu se ştie dacă va mai continua. Din punctul meu de vedere, fără un astfel de program, şansele tinerilor să îşi mai ia o casă sunt din ce în ce în ce mai mici. Cine are mii de euro de dat din prima? Mai ales că salariile nu sunt nici ele perfecte", ne-au explicat Andrei şi Mihaela, doi tineri de 28, respectiv 26 de ani, din Galaţi, ambii angajaţi în sistemul sanitar. 

Singurii care îşi mai freacă mâinile de bucurie sunt proprietarii de apartamente care le dau în chirie, afacerea acestora fiind una înfloritoare într-o economie care nu le mai permite tinerilor să îşi cumpere o casă.

Citit 3772 ori Ultima modificare Duminică, 26 Iunie 2016 16:34

2 comentarii

 • postat de Titi
  Luni, 27 Iunie 2016 15:27
  5.2.153.***
  Se uita sa se precizeze ca Prima Casa n-a facut decat sa umfle preturile.
  1 mp construit nou nu sare de 400E/mp + 100E/mp teren aferent (la peste p+3 scade sub 100 in Buc zona medie),
  Prin Prima Casa toti (...) platesc dublu, inclusiv pt constructii de 50 de ani.
  0
  5
  Raportează
 • postat de Banca santajista
  Luni, 27 Iunie 2016 11:21
  171.25.193.***
  Cica "Cele mai multe banci au anuntat deja ca vor creste semnificativ nivelul avansului la creditele ipotecare, astfel ca prea putini tineri romani si-ar mai putea permite sa achite 30 sau 35 la suta dintr-un credit inca dinainte de a-l contracta."


  Stati linistiti dragi romani fiindca tot bancile vor pierde in acest caz. De ce? Fiindca daca oamenii nu vor mai putea imprumuta bani de la banci nu va mai face nimeni niciun imprumut si tot bancile vor ramane cu buza umflata. Daca romanii s-ar vorbi intre ei si ar face o "greva" in sensul ca nimeni sa nu mai faca niciun imprumut la banci atunci bancile ce castig ar mai avea. Ce fac bancile acum se numeste santaj, adica daca ele nu mai pot profita de pe urma clientilor, daca bancile nu mai pot fura astfel clientii atunci au zis sa creasca nivelul avansului poate ii sperie pe romani (credeau bancile)...si sa se faca presiuni pentru abolirea acestei legi.

  Bravo celui ce a initiat, propus si a promovat aceasta lege in interesul cetateanului...fiindca acum se poate spune ca parlamentul a muncit in interesul cetateanului si nu in interesul marilor companii si corporatii care ii tratau pe romani ca niste sclavi si ca niste animale. Legea darii in plata e buna pentru cine vrea sa inteleaga, pentru cei cu bunul simt si omenie. Bancile sunt singurele care nu inteleg asta sau pur si simplu e rea-vointa din partea bancilor si NU VOR SA INTELEAGA.

  Sa vedem ce vor face bancile cand nu va mai imprumuta nimeni bani de la ele.

  Darea in plata a fost in interesul cetateanului, sa fie clar. Si asa ar trebui sa fie toate legile si initiativele legislative propuse in Parlament. Bancile incearca acum sa faca presiuni si incearca sa sperie populatia crezand ca lumea se va alatura bancilor, crezand ca oamenii se vor da de partea bancilor, dar cand oamenii isi asumau numai ei riscuri atunci cand faceau imprumuturile, bancile nesuferind nicio sanctiune era bine pentru ele nu-i asa? Iar acum bancilor nu le mai convine. Hai sictir si la mai "bine" pentru banci, ca prea si-au batut joc de oameni atata amar de vreme.

  Hai sa vedem ce va fi...vor plange oamenii care nu se vor mai putea imprumuta sau vor plange bancile ca vor da faliment?

  Ia uite dom'le ce revoltate sunt bancile fiindca nu-i mai pot santaja ele pe romani...si repede au trecut la amenintari ca vor inaspri conditiile de acordare a imprumuturilor. Era tare bine bancilor atunci cand numai oamenii isi asumau riscuri in acele contracte de imprumut, bancile nesuferind nicio pierdere, din cauza nici unui risc nu-i asa? Ei uite ca s-a intors roata iar acum ne indreptam spre conditii pe picior de egalitate din punct de vedere ar riscurilor atat pentru banci cat si pentru clienti.

  Ce m-as bucura de si-ar retrage oamenii banii din banci si sa nu mai faca nimeni niciun imprumut sa vedem ce obiect de activitate ar mai avea atunci bancile.
  0
  5
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.