Şomajul Galaţiului, în nuanţe de gri | "Să lăsăm politica şi să ne apucăm de politici!"

Şomajul Galaţiului, în nuanţe de gri | "Să lăsăm politica şi să ne apucăm de politici!"
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

*Din cei aproximativ 18.000 de şomeri din Galaţi, aproape 80 la sută sunt în mediul rural, afirmă directorul executiv al AJOFM, Cezar Năstase

De foarte mult timp, Galaţiul s-a obişnuit să rămână topul judeţelor cu cel mai mare număr de persoane fără un loc de muncă. Lună de lună, AJOFM raportează cel puţin 17.000 de şomeri, iar numărul acestora pare să nu reuşească să coboare sub această bornă, indiferent de câte burse de locuri de muncă, cursuri de calificare sau de formare se organizează.

Directorul executiv al AJOFM Galaţi, Cezar Năstase, este de părere, însă, că situaţia trebuie puţin nuanţată: "Şomajul este mare în Galaţi, dar cu o nuanţare: ponderea cea mai mare a şomerilor e în mediul rural. În municipiu nu avem un şomaj ridicat care să acopere locurile de muncă vacante existente în momentul acesta sau locurile de muncă vacante existente constant. Pentru că vin foarte mulţi agenţi economici care au nevoie de unul-doi, sudori, de unul-doi mecanici, de unul-doi şoferi de autocamion şi, într-adevăr, ne uităm şi noi în baza de date şi nu găsim persoane cu un astfel de profil care să aibă şi experienţă. Sau găsim, dar nu prea au chef de muncă. De partea cealaltă, şomerii se plâng că sunt puşi să lucreze peste programul de opt ore, că nu sunt plătiţi la timp sau nu sunt plătiţi bine. Adevărul ar fi undeva la mijloc. Dar, repet, în municipiul Galaţi nu mai avem un număr mare de şomeri. Din aproximativ 18.000 de şomeri, 14.000 sunt în mediul rural, deci, procentul este de aproape 80 la sută”.

Tot un procent de aproape 80 la sută îl reprezintă numărul şomerilor care nu au bacalaureatul. „Şi mă refer strict la persoanele neocupate înregistrate la noi, la AJOFM, pentru că există şi persoane neocupate care poate nu au trecut niciodată pe la noi şi despre care nu ştim nimic”, continuă Cezar Năstase.

"Nu te onorează, ca om, să stai toată viaţa la venitul minim garantat"

În condiţiile în care sunt 14.000 de şomeri la sate, l-am întrebat pe directorul executiv al AJOFM dacă Legea venitului minim garantat nu face, din acest punct de vedere, mai mult rău decât bine. „Vorbim de şomeri din mediul rural, fără calificare de cele mai multe ori şi cărora trebuie să le ceri să facă zilnic naveta, undeva la 50 de kilometri, pentru un salariu minim, când ei au alternativa aceasta, a venitului minim garantat, care nu ştiu cât de bună este. Eu zic că, pe termen scurt, e normal să ajuţi oamenii, dar această lege n-ar trebui să-i susţină cumva pe viaţă. Legea e mai degrabă un compromis, care nici nu te onorează, ca om, să stai toată viaţa la Legea 416, dar care va crea şi probleme atunci când ajungi la pensie. În plus, mulţi copii sunt predispuşi să urmeze exemplul părinţilor. În mediul rural, şomerul îşi mai rotunjeşte veniturile, fără a încălca legea, ducându-se ca zilier. Totodată, mai ai în curte o roşie, o găină, un ou, lapte, la costuri mult mai reduse, ceea ce duce la o suficienţă, oamenii se descurcă şi, iată, că am ajuns în situaţia de a media întâlniri între persoane neocupate din Galaţi şi firme din vestul ţării”.

Într-adevăr, în această perioadă, AJOFM intermediază angajarea a două-trei sute de muncitori necalificaţi din Galaţi de către firme din Arad şi Timiş. „Din perspectiva instituţiei noastre, noi vrem să scadă numărul de şomeri, dar am vrea ca acest număr să scadă în urma angajării lor tot aici, adică să avem un parc industrial care să funcţioneze şi să mai deschidem încă unul, să avem fabrici care să proceseze ce se produce în mediul rural pe agricultură şi să exportăm şi produse finite cu un adaos mult mai mare; ar fi mai ok decât să exportăm grâne şi să importăm biscuiţi. Mai bine facem noi biscuiţii, sucul de roşii, zacusca sau preparatele din carne de porc… Şi la benzinărie, dacă te duci, mănânci somon şi ton şi mai puţin somn, şalău şi crap. La restaurant nu prea mănânci peşte de Dunăre de aici din Galaţi, ci de provenienţă Tulcea şi cine mai ştie de pe unde. Pentru a profita de ceea ce avem, ne-ar trebui un pic de luciditate, nişte măsuri legislative şi bunăvoinţă”, spune Cezar Năstase.

Tinerii absolvenţi, un alt barometru

În verile trecute, aproximativ 3.000 de absolvenţi veneau la AJOFM să-şi ia şomajul, dar anul acesta numărul lor s-a redus aproape la jumătate. „Anul acesta ne-am oprit pe la 1.800 de absolvenţi, ceea ce înseamnă că ceilalţi ori şi-au găsit de muncă în alte oraşe, în Cluj, Bucureşti, ori au plecat din ţară. Presupun că aceşti copii şi-au dat seama că, dacă rămân în Galaţi, nu-i ajută aproape nimeni cu o casă sau cu o muncă bine plătită. Şi preferă să fie vânzători la Cluj şi să ia două mii sau două mii cinci sute de lei net şi costul vieţii e tot pe acolo, decât să rămână aici vânzători. Şi la fel e pentru orice muncitor calificat sau necalificat. Dacă pleci spre vest, salariul se dublează, dacă pleci din ţară, salariul capătă conotaţii mult mai interesante, să zic aşa. Şi aici ar trebui să avem o luptă continuă la nivel naţional, dar şi local, să creştem productivitatea. Atunci ai avea bani şi să plăteşti bine salariatul. Dacă rămânem pe agricultură de bază şi de subzistenţă, nu vom fi capabili să dăm salarii bune. E jenant să avem pe agenda locală, în anul 2016, probleme cu apa şi cu căţeii. Doamne-ajută să lăsăm politica deoparte şi să ne apucăm de politici!”, încheie directorul executiv al AJOFM Galaţi.        

Citit 5459 ori Ultima modificare Duminică, 04 Septembrie 2016 17:20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.