"Sprijinul pentru apicultori, doar vorbe!"

"Sprijinul pentru apicultori, doar vorbe!"
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

George Saizu, apicultorul de 30 de ani care a organizat târgul apicol din Piaţa Centrală, din perioada 18-20 noiembrie, spune că sectorul în care vrea să se dezvolte este foarte puţin sprijinit de stat.

„Guvernul promitea un ajutor de 56 de lei per familie de albine, având în vedere că vremea a fost nefavorabilă pentru producţia de miere. Dar cu cât a promis, cu atât am rămas. Nu s-a mai auzit nimic. Iar mulţi dintre apicultori ar avea nevoie de banii ăştia, ca să poate trece de iarnă. Fiecare a produs şi a vândut câtă miere a putut. Dar de aici încolo… Până prin mai, nu mai scoţi nici un strop de miere. Toată perioada aceasta, mai ales pentru apicultorii care au avut producţii mici, va fi foarte grea”, spune George Saizu.

De asemenea, tânărul spune că apicultorului mic şi mediu îi este greu să îndeplinească toate condiţiile necesare accesării de fonduri europene.

„Sigur, fondurile mi-ar fi de mare ajutor. M-aş dezvolta cu ele. Dar şi aici e o problemă. Poţi accesa fonduri numai dacă ai cel puţin 180 de familii de albine. Eu, spre exemplu, am 100 de familii. Numai ca să pot spera la fonduri, ar trebui să îmi dublez, aproape, exploataţia. Or asta ar înseamnă investiţie de multe zeci de mii de lei numai în cumpărarea familiilor. Dar ar înseamnă, totodată, şi creşterea cheltuielilor de întreţinere. Şi ar fi o extindere care ar putea da roade sau nu. Cine şi-ar permite, după un an prost ca 2016, să îşi dubleze efectivul?”, se întreabă, retoric, tânărul apicultor.

Citit 2211 ori Ultima modificare Duminică, 20 Noiembrie 2016 18:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.