Program de înarmare - Guvernul a aprobat proiectul de achiziţie a patru nave militare de la Damen Galaţi

Program de înarmare - Guvernul a aprobat proiectul de achiziţie a patru nave militare de la Damen Galaţi
Evaluaţi acest articol
(29 voturi)

Guvernul României a adoptat, în şedinţa de marţi, 29 noiembrie, Hotărârea privind aprobarea circumstanţelor şi a procedurii specifice aferente programului strategic de înzestrare ,,Corvetă multifuncţională”, în urma căruia ar urma să fie achiziţionate patru nave militare construite în Şantierul Naval Damen Galaţi.
„Prin actul normativ adoptat, Cabinetul a aprobat circumstanţele şi procedura specifică aferentă programului strategic de înzestrare ,,Corvetă multifuncţională” în vederea furnizării de către Damen Shipyards Group, prin Damen Schelde Naval Shipbuilding BV, a patru corvete din clasa SIGMA - proiect 10514, construite şi dotate în Şantierul Naval Damen Galaţi SA, precum şi a suportului logistic iniţial. Valoarea estimată a programului, pe întreaga perioadă de şapte ani, este de 1,6 miliarde Euro (cu TVA), sumă în care sunt cuprinse şi achiziţia muniţiilor şi suportul logistic iniţial, care include şi instruirea echipajelor. În Studiul de concept pentru produsul „Corvetă multifuncţională”, elaborat în cadrul Ministerului Apărării Naţionale, au fost analizate 13 proiecte de corvete, din care patru proiecte pot satisface cerinţele forţelor navale române. Dintre toate aceste proiecte, clasa SIGMA (Ship Integrated Geometric Modular Design Approach) prezintă cele mai mari avantaje”, se precizează într-un comunicat de presă al Guvernului.
Construcţia şi dotarea navelor se vor realiza în România, la Şantierul Naval Damen Galaţi S.A, parte a Damen Shipyards Group-Olanda, care va colabora cu operatori economici din industria națională de apărare, atât în activitatea de realizare propriu-zisă a corvetelor, cât şi în proiecte de modernizare a altor nave din dotarea Forţelor Navale Române, respectiv a celorlalte obligaţii de acţiuni compensatorii (offset) ce revin companiei olandeze.
„Conform procedurii specifice avute în vedere, activităţile compensatorii aferente contractului se vor desfăşura prioritar în următoarele domenii: activitatea de modernizare a altor capabilităţi ale forţelor navale române, realizarea facilităţilor de instruire, constituirea centrului de mentenanţă şi a facilităţilor de depozitare a muniţiilor în România”, se precizează în comunicatul de presă.
În opinia Guvernului, iniţierea programului strategic de înzestrare ”Corvetă multifuncţională” şi realizarea navelor în România ar reprezenta o oportunitate importantă de dezvoltare, atât pe orizontală, în industria de profil naţională, cât şi în spectrul mai larg, al altor companii româneşti. Proiectul de hotărâre a fost aprobat de Guvern după parcurgerea etapelor privind dezbaterea publică şi transparenţa în achiziţiile publice.

Citit 4453 ori Ultima modificare Joi, 01 Decembrie 2016 17:08

4 comentarii

 • postat de @ adi
  Luni, 05 Decembrie 2016 14:33
  89.137.225.***
  tu unde traiesti ?..intr-o scorbura , sau pe luna ?
  2
  7
  Raportează
 • postat de Anonim
  Luni, 05 Decembrie 2016 09:08
  5.13.218.***
  Uau ! bai esti nebun ,cu patru flori se face primavara ! La lupta vitejii mei!
  5
  3
  Raportează
 • postat de adi
  Duminică, 04 Decembrie 2016 21:41
  89.137.139.***
  De ce ne inarmam? Cu cine vom lupta? Inventati singuri razboaie si dusmani? Iar furati bani?!
  13
  5
  Raportează
 • postat de Andrei
  Sâmbătă, 03 Decembrie 2016 10:12
  5.13.245.***
  Tariceanu si PSD s-au opus. Dragi galateni votati cu incredere ALDE si PSD ca ii doare undeva de locurile voastre de munca.
  2
  28
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.