Fiscul pune presiune pe profesorii care fac meditaţii

Fiscul pune presiune pe profesorii care fac meditaţii
Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

Recent au intrat din nou în vizorul opiniei publice dascălii care fac meditaţii plătite cu elevii, care au început să fie luaţi la bani mărunţi, dacă  plătesc sau nu impozite la stat. Au circulat inclusiv afirmaţii potrivit cărora profesorii ar fi categoria profesională care săvârşeşte cea mari mare evaziune fiscală, după unele calcule, piaţa meditaţiilor ridicându-se anual la peste 320 de milioane de euro.

Adevărul este că fenomenul pregătirilor în particular a căpătat, mai ales după Revoluţie, o amploare nemaiîntâlnită. Din dorinţa de a-şi vedea copiii cât mai bine situaţi din punct de vedere social, părinţii plătesc câte un profesor pentru a-şi pregăti copilul cât mai aprofundat  la diferite discipline. Se caută mai ales cadre didactice care meditează la limbile străine în vogă, engleză şi germană, la română şi matematică, obiecte la care se susţine Evaluarea Naţională şi Bacalaureatul, dar şi la alte materii care se dau la examenul de maturitate sau la admiterea la facultate.

Un profesor care oferă meditaţii trebuie să depună la Fisc o declaraţie privind venitul estimat. În baza acestul act, angajaţii instituţiei emit o decizie de impunere pentru plata anticipată a impozitului de 16 la sută. Lucrurile sunt însă destul de complicate, pentru că niciun profesor nu cunoaşte exact câţi bani va face din meditaţii în anul respectiv, dar nici nu are interes să declare acest lucru. Profesorii care şi-au făcut iniţial PFA-uri, pentru a intra în legalitate, susţin că s-au lăsat ulterior păgubaşi, sătui de completat hârţoage şi de stat la cozi, pentru a-şi plăti dările.

Sunt căutate cadre didactice cu faimă, la care se ajunge destul de greu, iar părinţilor nici nu le trece prin cap să solicite facturi pentru suma plătită. Atât ei, cât şi profesorii sunt conştienţi de faptul că obligativitatea plăţii impozitului pentru banii încasaţi în mod real ar duce automat la creşterea tarifelor percepute. Aşa se face că, de ani de zile, preţurile au rămas, în mare, aceleaşi. În funcţie de complexitatea disciplinei, de faima profesorului, de importanţa examenului, dar şi de durata pregătirii în particular, preţurile variază între 50 şi 120 de lei pe şedinţă.

O altă problemă care s-a ridicat zilele acestea, având în vedere că, până pe 17 februarie, Codul de etică al profesorilor este în dezbatere, este aceea a interzicerii meditaţiilor. Cum acest lucru ar îngrădi totuşi dreptul părinţilor de a alege ce-i mai bun pentru educaţia copilului lor, s-a cerut doar interzicerea meditaţiilor cu profesorul de la clasă.

Citit 12552 ori Ultima modificare Miercuri, 22 Februarie 2017 01:25

12 comentarii

 • postat de MIHAIL
  Vineri, 17 Februarie 2017 10:03
  82.76.10.***
  Dintre profesori,DOAR UNII,SI DE ANUMITE SPECIALITATI ,FAC MEDITATII!!!INTALNIM FRECVENT ARTICOLE IN CARE SE DICUTA DESPRE CELE MEDITATII ȘNICIODATA NU AM VAZUT UN ARTICOL,INSA,IN CARE SA SE VORBEASCA DE IMPOZITAREA BISERICII SI A SLUJITORILOR ACESTEIA,PENTRU CA SI CEL MAI UMIL PREOT DE TARA FACE BANI LA ORICE SERVICIU CERUT DE CREDINCIOSUL CARE INCA SPERA CA PREOTUL POATE FIIHAILDE FOLOS!!!POPII NU TOT IN ROMANIA TRAIESC???!!!
  2
  2
  Raportează
 • postat de despre noi
  Vineri, 17 Februarie 2017 08:46
  79.116.109.***
  De ce nu se infiinteaza centre de excelenta si in Galati, asa cum are Constanta, Brasov,, Bucuresti, Neamt si multe alte judete? Pentru ca nu se doreste! In primul rand , in aceste centre, copii s-ar perfectiona, ar impartasi intre ei cunostiinte, rezolvari de probleme, parintii ar fi extrem de multumiti , fiecare ar plati o suma de banii corespunzator muncii de calitate prestate, totul ar fi la vedere si nimeni nu ar mai pune semne de intrebare cu privire la aceste meditatii ;poate, copii cu o situatie materiala mai precara si care ar da dovada de seriozitate ,constiinciozitate , har, li s-ar putea aloca fonduri.Fiscul nu ar mai avea sa suspecteze pe cineva de evaziune fiscala.La Galati sunt multi copii buni, dar unii "se pierd ' pentru ca daca ar fi aceste centre , ar fi stimulati.
  Avem facultati cu profil filologie, limbi straine, matematica-informatica, colegii cu profesori excelenti, profesori pensionari cu experinta , deci, specialisti sunt., NUMAI CA NU SE VREA. si aici este o mafie a sistemului ca o plaga care a cuprins intreaga Romanie.Pacat!Ne miram ca auzim despre fapte de coruptie, dar daca fiecare si-ar face curatenie in propriu domeniu, in propria constiinta, altfel ar merge lucrurile. Sa incepem cu educatia.Daca copii nostri sunt educati ca nimic nu se face cu bani, vom culege ceea ce vom semana. Sunt profesorii care fac zeci de milioane pe saptamana,, ati spune ca vorbeste rautatea, invidia, dar domnilor profesori, va furati caciula, sunt profesori care nu fac din n motive, fie nu sunt de materii care necesita pregatire sau se santajeaza ca trebuie ca elevii sa faca pregatire, precum matematica, romana, engleza, chimia, fizica , germana, fie sunt profesori la scoli unde elevii abia isi permit sa poata veni la scoala , poate nici nu au cu ce se imbraca, incalta, mancati sau nemancati , poate multi dintre dascalii nu stiu cum sa-i mai ajute sufleteste, material. Inspectoratul Scolar ar trebui sa analizeze si sa stabileasca ce e de facut. Solutii sunt ... IATA, UNA DINTRE ELE. .
  0
  3
  Raportează
 • postat de marcu
  Joi, 16 Februarie 2017 18:17
  89.137.139.***
  Daca se va impozita pretul unei sedinte va fi dublu si la 100 lei ora nu isi vor permite decat bogatii si deci concluzia o trageti singuri. Cei saraci vor fi analfabeti si apoi someri si tata va fi distrusa total. O tara fara oameni invatati e o tara distrusa si cucerita de dusman.
  4
  4
  Raportează
 • postat de Iancu din Hunedoara
  Joi, 16 Februarie 2017 15:33
  91.208.234.***
  Depinde ce fel de win -win bai Vasile...
  Daca profesorul castiga bani si copiii note mari asta nu prea e win win, e furatul caciulii.
  Oricum valoarea invatamantului romanesc se vede in rata de promovabilitate la bac si la numarul de someri cu facultate, sau la cei angajati pe posturi care n-au legatura cu studiile.
  0
  9
  Raportează
 • postat de A
  Joi, 16 Februarie 2017 13:40
  81.12.150.***
  E clar - inseamna ca fii celor din administratie, politie, parchet, alte institutii de forta, dar si cei ai stabilor de la partide s-au hotarat sa invete serios la clasa. Si doar la clasa.
  0
  8
  Raportează
 • postat de Deju
  Joi, 16 Februarie 2017 13:35
  5.13.139.***
  Daca tot veni vorba de profesori: la mine in scara locuieste o profesoara de limba romana ce pregateste elevi de la diferite scoli (dar in special de la scoala unde preda, zona Bingo - eu, avand un nepotel acolo).Incepand cu ora 14 zilnic, incep pregatirile - minim 5 elevi si se termina la 20. Pretul unei sedinte 50 Lei.Sambata sedintele incep dimineata si se termina seara.La scoala foloseste mai tot timpul telefonul mobil in timpul orelor si determina copiii sa faca cu ea pregatire-daca nu fac sau fac cu alt profesor notele va inchipuiti ca nu sunt f. mari. Pentru cei care nu cred ca un profesor castiga forte bine sa faca un simplu calcul 5(min-candidati) x 50 x 3 (sedinte) = 750 lei x 6 (zile) =4500 lei saptamanal x 4 (saptamani)= 18000 lei lunar! La numarul mare de copii care se "prepara" la o sedinta cred ca parintii arunca banii sau platesc "profa" sa fie indulgenta. Va inchipuiti ca acesta este doar un caz!
  13
  23
  Raportează
 • postat de Skoro
  Joi, 16 Februarie 2017 13:15
  89.136.235.***
  Probabil fiscul vrea sa stabileasca o limita de maximum 6 case obtinute din meditatii
  8
  21
  Raportează
 • postat de Vasile
  Joi, 16 Februarie 2017 11:45
  194.105.20.***
  Aici se discuta despre evaziune fiscala , nu ce si cum fac profesori.... din punctul meu de vedere asta e un subiect de a distrage atentia de la adevaratele probleme de evaziune fiscala, evaziunea facuta de profesori nu e nici cat negru sub unghie :) poate asa din rautate putem sa deschidem o discutie si eu trimit copii la pregatire e un fel de win-win atat pentru mine cat si pentru profesor .
  12
  13
  Raportează
 • postat de Valentina
  Joi, 16 Februarie 2017 08:25
  109.103.134.***
  Locuiesc pe scara cu professor de matematica care face meditatii cu elevi. Nu stiu daca de la clasa sau nu, insa o data la 2 ore iurca pe scara un grup de cate 7-8 elevi, iar un grup similar coboara ca au terminat ora de pregatire. Pe langa aspectul infractional al problemei, din punctul de vedere al fiscalizarii, ma intreb cat de calitativa este o astfel de pregatire in grupuri mari?! Unii in bucatarie, altii in sufragerie... te apuca rasul.
  Si uite asa se invata si elevii cu evaziunea, de mici. Nu-i frumos, dom' professor, nu-i frumos!
  14
  27
  Raportează
 • postat de Profesorul Baltazar.
  Joi, 16 Februarie 2017 07:19
  108.245.201.***
  Multi "profesori" deplorabili "predau" la clasa intr-o maniera intentionat superficiala , bineinteles ca elevii au performante slabe , atunci domniile lor "profesorii " le sugereaza amabil domnilor elevi sa vina la pregatire/meditatie in particular ca sa treaca clasa. Se practica si inainte de 89 , te duceai la pregatire la mate "in bucatarie" unde mai gaseai vreo 5-6 colegi de suferinta , si uite asa iese banul . Asta sunt unii"profesori " . Era unul de mate I.V. avea cate 7-8 in bucatarie . Mare nesimtit , in loc sa-si faca treaba de dascal la clasa , el era pe material .Asta e, cativa sunt profesori restu' pleava/cadre didactice . Si mai au pretentii ...
  9
  28
  Raportează
 • postat de Teo Chirvase
  Joi, 16 Februarie 2017 06:55
  5.13.138.***
  In aceasta afacere a meditatiilor, problema n-ar trebui sa fie la profesorii corecti si care fac intr-adevar meditatii pentru aprofundare, la care copii se duc pentru a invata in plus.
  Problema e la profesorii mediocri si submediocri, care dau note mici la clasa, sau chiar sub nota de trecere, tocmai pentru ca copilul sa vina si sa faca meditatie cu el. Bineinteles ca elevul nu va invata nimic in plus, eventual doar va avea note mai mari si temele facute.
  Astfel de indivizi ar trebui impozitati la sange!
  8
  29
  Raportează
 • postat de Teach
  Joi, 16 Februarie 2017 06:19
  5.13.218.***
  Sunt si preturi mult mai mici la meditatii ... verificati paginile de oferte meditatii online. Iar suma 120 lei/sedinta mi se pare imposibila ... poate vreo limba straina rara dar parca nici asa.
  Ce sanctiune risca profesorul de la clasa ce va face pregatire? Dar daca face pregatirecu elevii colegului lui si viceversa?
  4
  10
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.