Terminal plutitor de călători în Portul Galaţi

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Proiectul tehnic pentru construirea unui terminal de călători în Portul Galaţi a fost aprobat de comisia de specialitate a Ministerului Transporturilor. Este un proiect ce se referă la realizarea, până cel târziu septembrie 2010, a unui ponton special, lung de 40 metri, lat de 15 metri, pentru amenajarea căruia va fi nevoie de aproximativ 1,8 milioane euro, fonduri ce vor fi alocate de la bugetul de stat.

Realizarea terminalului este o condiţie ce face parte din acordul de aderare a României la Spaţiul Schengen, programată pentru 2011. La Galaţi a existat o gară fluvială, în Sala Mare de la Palatul Navigaţiei, însă amenajarea acestui spaţiu ca terminal internaţional de călători după rigorile europene în vigoare ar fi fost foarte dificilă, mai ales că este vorba de o clădire de patrimoniu.

„Existau două variante: ori se construia o clădire nouă, special pentru acest terminal de pasageri, ori recurgeam la amplasarea unui ponton plutitor, dotat cu toate facilităţile. A doua variantă a fost considerată mai ieftină, mai rapidă. În plus, pe termen lung, în cazul unor modificări a frontierei Schengen, acest ponton poate fi reamplasat sau refolosit în alte scopuri”, a explicat Mihai Ochialbescu, directorul APDM Galaţi.

Varianta pontonului plutitor este agreată şi de specialiştii care monitorizează procesul de aderare la spaţiul Schengen. Pontonul respectiv ar urma să fie amplasat în faţa Palatului Navigaţiei şi este destinat, în special, pentru a deservi vasele de croazieră.

Citit 1346 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.