ANALIZĂ VL/ Salariile din Galaţi, printre CELE MAI PROASTE din România

ANALIZĂ VL/ Salariile din Galaţi, printre CELE MAI PROASTE din România
Evaluaţi acest articol
(23 voturi)

Printre primii la şomaj, printre ultimii la salarii * În primul semestru al acestui an, în Galaţi a crescut numărul agenţilor economici, însă în majoritatea cazurilor e vorba de afaceri de subzistenţă * Afacerile mor „cu zile” din cauza lipsei infrastructurii, a proiectelor mari de investiţii şi a pierderii personalului calificat


Chiar dacă nu se poate lăuda că traversează o perioadă înfloritoare, mediul de afaceri gălăţean merge pe principiul „moare, dar nu se predă”. În plan local, elementele stimulative pentru investiţii nu sunt dintre cele mai prielnice, dar spiritul antreprenorial mai are încă, pe ici, pe colo, oarece zvâcniri, atât cât să mai ţină pe baricade un Galaţi asediat de şomaj şi sărăcie.
Aşa se face că, în primul semestru al acestui an, numărul agenţilor economici gălăţeni a ajuns la 23.214, cu 8,65 la sută mai mulţi decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, după cum rezultă din datele furnizate Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC). Vestea bună ar fi, aşadar, că sunt mai mulţi agenţi economici, vestea proastă este însă că vorbim mai degrabă de un antreprenoriat de subzistenţă. Mai exact, din cei 1.849 de noi agenţi economici care au înclinat balanţa spre „plus”, în 1.213 cazuri vorbim doar de persoane fizice autorizate, numărul persoanelor juridice, adică al societăţilor sau întreprinderilor cu potenţial de angajare, fiind de doar 636.
„În lipsa unor locuri de muncă, sunt destui gălăţeni care încearcă pur şi simplu să găsească pe cont propriu o activitate care să le asigure un venit lor, poate şi pentru încă o persoană, două. Aici vorbim în special de zona de servicii. De asemenea, în cazul unor proiecte, pentru a primi finanţare, în mediul agricol mai ales, una dintre condiţii este aceea ca solicitantul să fie constituit ca persoană fizică autorizată, iar acest lucru, de asemenea, a dus la creşterea numărului de înregistrări. Ceva, ceva se mai mişcă în ultimul timp în zona construcţiilor, dar în sectorul productiv, al industriei, lucrurile sunt în continuare greoaie. Iar una dintre principalele cauze este lipsa infrastructurii de transport, care ţine Galaţiul izolat şi descurajează investiţiile”, ne-a explicat preşedintele Patronatului IMM-urilor Galaţi, Marian Filimon.

"Unul se naşte, altul moare"

Dacă ar fi să privim partea plină a evoluţiei mediului de afaceri gălăţean din ultima jumătate de an, i-am putea menţiona pe cei 1.650 de agenţi economici înregistraţi la Registrul Comerţului strict în această perioadă. Cele mai numeroase au fost societăţile cu răspundere limitată (SRL), cu 943 de înregistrări, şi persoanele fizice autorizate (PFA), cu 403 înregistrări. Lor li se mai adaugă cu un număr destul de mare întreprinderile individuale, cu 279 de înregistrări. Mai degrabă „flori rare” în peisajul economic gălăţean, în primele şase luni ale acestui an am mai avut printre noii intraţi în economia de piaţă 23 de întreprinderi familiale, o cooperativă agricolă şi o societate pe acţiuni.
"Un lucru de care ar trebui să se ţină cont este şi cel al firmelor care, sub o formă sau alta, încetează să mai fie active. Desigur, faptul că unele întreprinderi apar, altele dispar, face parte din „circuitul natural” al unei economii. Problema, la Galaţi, e că dispar din cauza neajunsurilor locale şi societăţi care, în condiţii normale, ar fi viabile. Dar ce te faci când n-ai infrastructură, forţa de muncă este fluctuantă, nu există nici un proiect major în zonă care să pună în mişcare relaţia dintre companii, iar pe deasupra te mai trezeşti şi cu câte un control care îţi blochează din exces de zel şi ceea ce mai funcţiona în firmă? Ori închizi „prăvălia”, ori te muţi cu afacerile în altă parte, dacă-ţi permiţi asta", ne-a spus preşedintele Patronatului IMM-urilor Galaţi.
În partea goală a mediul de afaceri gălăţean s-au numărat, în primele şase luni ale acestui an, cele 1.507 firme care, sub o formă sau alta, au intrat oficial pe „linie moartă”. Potrivit datelor Registrului Comerţului, cele mai numeroase cazuri au fost cele de radiere voluntară, cu 1.043 de dosare, chiar dacă, teoretic, au fost cu 23,2 la sută mai puţine ca în aceeaşi perioadă a anului trecut. Mai puţine cu 11,58 la sută au fost şi suspendările de activitate, dar tot s-a ajuns la 168 de cazuri. În schimb, o creştere mare, de 37,67 la sută, s-a înregistrat la cazurile de dizolvare voluntară, cu 296 de cazuri.

Câţi gălăţeni au loc de muncă

Dincolo de fluctuaţiile din mediul de afaceri, una dintre întrebările principale este dacă numărul agenţilor economici care apar au capacitatea de a compensa aportul economic al agenţilor economici care dispar. Până la sfârşitul lunii iunie, cel puţin, aşa cum se văd lucrurile din datele furnizate de Direcţia Judeţeană de Statistică (DJS) Galaţi, lucrurile sunt de un optimism mai degrabă rezervat. Mai exact, la sfârşitul lunii iunie, la nivelul judeţului Galaţi erau înregistraţi 111.924 de salariaţi, în creştere cu 362 de persoane faţă de luna precedentă şi cu 1.853 mai multe faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Prea puţine, totuşi, dacă ţinem cont că, potrivit datelor Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), rata şomajului din judeţul Galaţi era, la sfârşitul primului semestru, a patra cea mai mare din ţară, de nu mai puţin de 9,48 la sută, în condiţiile în care la nivel naţional era de doar 4,99 la sută. Practic, situaţie mai proastă decât la Galaţi nu întâlnim decât în Vaslui şi în judeţele cele mai sărace din sud - Teleorman şi Mehedinţi. Mai mult, din cei 19.434 de şomeri, mai bine de 88,53 la sută nici nu erau indemnizaţi, iar şansele celor mai mulţi dintre aceştia de a se reintegra pe piaţa muncii sunt foarte mici, din cauza lipsei de interes şi a calificării reduse.

La aşa firme, aşa salarii

Slăbiciunile mediului economic gălăţean la nivelul companiilor se resfrâng şi în plan social, la nivelul veniturilor pe care oamenii se pot baza. Teoretic, salariul mediu brut la nivel naţional a fost, în iunie, de 2.516 lei, potrivit datelor DJS Galaţi. În mână, ca salariu net, salariaţii au rămas în medie cu 1.818 lei. Din păcate, salariile medii ale gălăţenilor au fost mult mai mici decât media naţională. Mai exact, chiar dacă faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, salariul mediu brut al gălăţenilor a crescut cu 7,6 la sută, el nu a sărit de 2.269 de lei. În ceea ce priveşte salariul mediu net, acesta a fost pentru gălăţeni de doar 1.637 de lei, deci cu 181 de lei mai puţin decât media pe ţară. Altfel spus, la aşa mediu de afaceri, aşa salarii. Nici nu mori, nici nu trăieşti!        

Citit 6293 ori Ultima modificare Duminică, 06 Septembrie 2015 16:13

18 comentarii

 • postat de Ion
  Marți, 08 Septembrie 2015 12:59
  188.26.124.***
  Eu nu am muncit 1 ora in viata mea si castig lunar, din piatra seaca, mii de euro. Ce norocos sunt!
  0
  0
  Raportează
 • postat de jegurilor
  Marți, 08 Septembrie 2015 08:35
  89.47.214.***
  dupa 20 de ani de munca am salariul de 1200 de ron net , rusine ARCELORMITTAL ,rusine , si ne tot aburiti cu psihologi si fel de fel de sedinte , adica tot in c.u.rul muncitorilor o dati ca ei sunt vinovati ca nu merge treaba , huuuuuo jegurilor
  0
  7
  Raportează
 • postat de relu
  Luni, 07 Septembrie 2015 22:10
  89.137.230.***
  Am salariul 1000 lei. Nu am nici un viitor.
  1
  3
  Raportează
 • postat de frankie
  Luni, 07 Septembrie 2015 12:09
  5.13.254.***
  saracieee mare in galati criminalilor !!! murim de foame...!!
  0
  3
  Raportează
 • postat de @pentru dragos
  Luni, 07 Septembrie 2015 07:19
  5.13.141.***
  Uita-te si in DEX inainte sa dai cu barda. Altfel, risti sa pici taman pe... definitie.

  PROST, PROÁSTĂ, proști, proaste, adj., s. m. și f. 1. Adj., s. m. și f. (Om) lipsit de inteligență, fără judecată, fără minte; nătărău, nerod, tont, prostănac. ◊ Expr. Un prost și jumătate = foarte prost. A face pe prostul = a simula prostia. ♦ (Om) care se încrede ușor; (om) naiv, credul. ◊ Expr. A-și găsi prostul = a-și găsi omul pe care să-l poată înșela ușor, pe care să-l poată duce de nas. 2. Adj., s. m. și f. (Înv. și pop.) (Persoană) fără știință de carte; (om) neînvățat, ignorant. ♦ (Om) lipsit de rafinament; (om) simplu, neevoluat. 3. Adj. De condiție socială modestă, din popor, de jos, de rând. ◊ (În trecut) Soldat prost = ostaș fără grad; soldat. 4. Adj. Obișnuit, comun. ♦ De calitate inferioară, lipsit de valoare. 5. Adj. (Adesea adverbial) Care nu este așa cum trebuie (din punct de vedere calitativ, funcțional etc.); necorespunzător, nesatisfăcător. ♦ (Adverbial; în legătură cu verbul „a vorbi”) Stricat, incorect. ♦ (Despre situații, știri, întâmplări etc.) Neplăcut, nefavorabil, nenorocit. ♦ (Despre vreme) Nefavorabil, rău. ♦ Nepriceput, nepregătit, neîndemânatic într-o meserie, într-o profesie etc. 6. Adj. Dăunător; neprielnic. ◊ Expr. Glumă proastă (sau de prost gust) = glumă fără haz, care supără, jignește. Vorbă proastă = vorbă îndrăzneață sau injurioasă; p. ext. ceartă. – Din sl. prostŭ.
  3
  0
  Raportează
 • postat de CONTABILU LU PESTE !
  Vineri, 04 Septembrie 2015 14:35
  5.13.233.***
  Pentru "postat de George" - Nici o firma privata (sau de stat) nu v-a scoate profit prea mare, pentru a nu plati impozit pe profit ! Firmele au grija sa-si "ajusteze cheltuielile" in asa fel incit profitul sa fie minim sau deloc!!!
  3
  15
  Raportează
 • postat de dragos
  Vineri, 04 Septembrie 2015 13:28
  5.2.209.***
  Alo domnu ziarist, cum sa fie un salariu prost? sau destept?
  Poate sa fie mic sau mare, adecvat sau nu muncii prestate
  Poate munca sa fie prost platita, dar salariu prost?.... sau preturi scumpe...
  2
  14
  Raportează
 • postat de hai sa vorbim degeaba
  Vineri, 04 Septembrie 2015 11:35
  5.13.191.***
  Bai George,unde ai invatat ma economie????
  Salariul reprezinta valoarea fortei de munca,nu plata pentru productivitatea muncii.
  Salariatii in capitalism sunt platiti in functie de necesarul de mijloace de subzistenta.
  In plus,cu cat productivitatea muncii creste,muncitorul primeste si mai putin din valoarea nou produsa.Cu cat salariul este mai mic,cu atat profitul capitalistului este mai mare.
  8
  9
  Raportează
 • postat de dan d.
  Vineri, 04 Septembrie 2015 10:56
  81.12.148.***
  "..la nivelul judeţului Galaţi erau înregistraţi 111.924 de salariaţi".
  Cati din astia sunt bugetari, o mare parte din ei, taietori de frunza la caini, proveniti din pepinierele clanurilor mafiote autointitulate partide politice?
  3
  21
  Raportează
 • postat de George
  Vineri, 04 Septembrie 2015 10:14
  5.13.131.***
  Domnule Gopo, nu trebuie sa punem egalitate intre productivitate si profit. Din procentul de plus valoare de 75-90% ce revine in mod normal antreprenorului, acesta trebuie sa acopere cheltuielile indirecte, unele taxe si impozite, cheltuieli de cercetare dezvoltare, cheltuieli cu investitii etc. astfel ca in final profitul este mai mic. Calculul este unul sanatos si se aplica in economiile de piata. Credeti ca Donald Trump le da angajatilor mai mult de 25% din ceea ce produc? Din pacate in Romania procentul de remunerare a salariatilor depaseste de multe ori 80% productivitatea acestora, iar rezultatele se vad.
  In exemplul dvs., facand abstractie de celelalte cheltuieli, salariul mediu pe salariat ar fi trebuit sa fie de cca. 850 lei brut.
  9
  8
  Raportează
 • postat de gopo
  Vineri, 04 Septembrie 2015 09:32
  82.208.137.***
  Domnule George calculele dvs nu se aplica in Romania. Daca pentru fiecare angajat compania are profit brut de 20.0000 Lei, la un an ar fi 200.000 Lei (2 miliarde lei vechi de angajat-doar Sorin Ovidiu Vantu mai facea asa profituri !).
  In cel mai bun an (2007) am avut in companie 4.400.000 Lei cifra de afaceri la 40 de angajati. Profitul brut a fost 1.600.000, ulterior banii au fost reinvestiti.
  Corect este principiul de calcul, nu si exemplu dvs, care se poate incadra la IT, industria de arme nucleare sau la contrabanda cu droguri de mare risc (mai aproape de adevar la Galati)
  3
  9
  Raportează
 • postat de pai da
  Vineri, 04 Septembrie 2015 09:15
  193.194.132.***
  In luna aprilie 2015, castigul salarial mediu brut a fost de 2564 lei, iar cel net de 1857 lei, in crestere fata de luna precedenta cu 28 lei (1,5%).
  Daca ne laudam ca in medie in Galati salariul este cu 181 lei mai mic, ar trebui sa luam in calcul cheltuielile, una este sa ai 2000 lei in Barlad, alata e in Galati si alta este in Timisoara... Nu e dracul chiar asa de negru...
  11
  3
  Raportează
 • postat de v
  Vineri, 04 Septembrie 2015 09:11
  213.218.53.***
  @ zaharia catalin
  Care primar ?!?!
  Durbaca - cel mai mare combinator (ziditor de garaje si chioscuri); cel care a promis la parlamentarele din 2012 ca va aduce 7000 de locuri de munca in Galati ?
  Niculae - cel ce a ingropat orasul la propriu ? timp de 3 TREI !!!! mandate (...)
  Stanica - macar asta s-a mai chinuit sa faca ceva dar scuipatorii de flegme au inceput sa-si faca datoria cu sarg
  16
  17
  Raportează
 • postat de George
  Vineri, 04 Septembrie 2015 09:02
  5.13.131.***
  Chestia cu salarii mari sau mici este relativa. Intr-o economie de piata, pentru ca o firma sa se dezvolte, un angajat trebuie remunerat cu 10-25% din plusul de valoare pe care il aduce in companie. Adica salariul se ia in functie de productivitate. Pentru un salariu mediu de 2.000 lei brut (nemailuand in calcul contributiile angajatorilor) salariatul ar trebui sa produca lunar o valoare adaugata de 8.000 - 20.000 lei. Daca tu produci 100.000 si ai salariul doar 5.000 lei, intr-adevar salariul este mic, dar daca produci 1.000 lei si ai salariul minim pe economie poti considera ca ai un salariu foarte mare.
  Mai e si categoria celor care aduc minus valoare in companie si au pretentii salariale sporite. Sa dam un exemplu: sunt licee a caror promovabilitate la bac este zero. Considerand ca nu exista productivitate negativa, zero a fost si productivitatea personalului (profesorilor) din acel liceu. Credeti ca se justifica mariri salariale pentru acesti angajati, in conditiile in care la anul tot zero vor produce?
  9
  13
  Raportează
 • postat de Unui om capabil ii trebuie un vis ca sa suporte realitatea
  Vineri, 04 Septembrie 2015 08:12
  5.12.165.***
  Unde sunt salarii mici in companiile de stat, pardon? Directorii, directorasii, sefutii de servicii si compartimente infiintate peste noapte pentru pilosi si dame de companie, au salarii foarte mari. Se respecta directiva partidului, ineficienta unor angajati supusi care aterizeaza pe niste functii mari, cu retributii la fel de mari dar care cotizeaza la taticii lor care i-au proptit, ca doar nu dau din buzunarul lor, ci dau din visteria statului. Obedientii sunt la loc de frunte, urla la subalterni care tremura in fata nestiintei lor si uite-asa isi apara functiile de conducere, prin tipete, amenintari de tot felul si multa nepricepere. Culmea este ca, aceleasi personaje s-au rotit intre ele de-a lungul anilor iar in urma lor nu au lasat nici cea mai mica realizare. Au fost si sunt inca retribuiti in functie de incompetenta, cu cat e mai mare cu atit le creste si salariul. Proiecte ineficiente, bani pierduti, superficialitate si la sfirsit de an prime grase pentru participanti, majoritatea numai cu numele caci in spatele marii echipe ai managerilor de proiecte, sunt alte personaje, prietenii stiu de ce si pentru cine, da? Daca ii intrebi pe unii dintre ei, a caror nume e scris cu majuscule intr-un proiect, cum au contribuit ei la realizarea acestuia, habar nu au, dar sunt prezenti in public atunci cind "seful" se ocupa cu proiectia si expunerea marelui proiect. Altii folosesc Copy-Paste care este si va ramine practica cea mai eficienta dupa care sunt numiti sefi, cu un salariu lunar la care nici ei nu sperau, sunt venerati de "general", sunt premiati la sfirsitul anului si ramin supusii de la "curte".
  2
  32
  Raportează
 • postat de zaharia catalin
  Vineri, 04 Septembrie 2015 07:51
  5.13.167.***
  ce a facut primarul bun in oresul asta?
  16
  18
  Raportează
 • postat de Spaima bugetareselor
  Vineri, 04 Septembrie 2015 07:07
  95.76.36.***
  Daca 8000 lei care vor fi majorati cu 170% sunt mizerie...ce sa ma vorbim noi astia care muncim la privat cu 600 de lei si va tinem in spate si pe voi.
  13
  28
  Raportează
 • postat de Alina Sandu
  Vineri, 04 Septembrie 2015 05:09
  79.116.126.***
  Salariile la bugetari sunt niste mizerii infecte!
  31
  22
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.