CAPITALA FISCALĂ a Regiunii Sud-Est rămâne la Galaţi

CAPITALA FISCALĂ a Regiunii Sud-Est rămâne la Galaţi
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Mutarea sediului Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice (DGRFP) pe Regiunea Sud-Est, de la Galaţi la Constanţa, nu se va produce. Zvonul mutării de la Galaţi la Constanţa a sediului Regionalei ANAF, care s-a tot "rostogolit" în spaţiul public în ultimele zile, a fost dezamorsat de însuşi preşedintele ANAF, Bogdan Stan. Concret, la o întâlnire pe care şefii Fiscului au avut-o, recent, la Sinaia, Stan a dat asigurări că sediul capitalei fiscale pe Regiunea de Sud-Est va rămâne la Galaţi, unde a fost stabilit încă de la înfiinţare, acum patru ani.

Surse din cadrul Finanţelor Publice gălăţene ne-au spus că spusele şefului Fiscului au fost confirmate şi de liderul sindical Vasile Marica. Totuşi, la fel ca în cazul zvonului, asigurările au fost doar verbale, nu şi scrise pe vreun document.

Aşa cum am mai spus şi cu alt prilej, o mutare a sediului fiscal regional de la Galaţi la Constanţa ar fi contat doar la capitolul imagine. Firmele, fie că sunt din Galaţi, fie din Constanţa, fie din celelalte judeţe ale regiunii, plătesc aceleaşi taxe, iar banii se duc în aceleaşi bugete de stat. Doar "blazonul" Galaţiului ar fi ieşit destul de şifonat, în condiţiile în care mai multe direcţii regionale au tot plecat, în ultimii ani, de la noi spre alte judeţe.

Regionala ANAF pe Regiunea Sud-Est a avut o istorie zbuciumată încă de la început. Mai întâi, după ce Guvernul Ponta a stabilit sediul la Galaţi, prin prisma poziţiei centrale a judeţului nostru în cadrul regiunii, angajaţii Direcţiei Finanţelor Publice Constanţa au ieşit în stradă să protesteze, demersurile lor ajungând la mai multe ambasade, dar şi la Banca Mondială, Preşedinţie, Guvern şi cele două camere ale Parlamentului. Motivul nemulţumirilor constănţenilor îl constituia faptul că jumătate din cei aproape 800.000 de contribuabili ai celor şase judeţe ale regiunii erau din Constanţa. Aşa că deţinerea doar a Direcţiei Regionale Vamale nu îi mulţumea deloc. Ca o concesie pentru ei, de la 1 ianuarie 2016, din DGRFP Galaţi a fost "smulsă" o bucată şi dată constănţenilor: Administrația Regională pentru Contribuabilii Mijlocii. Este singurul caz printre cele opt direcţii regionale ale finanţelor publice unde s-a făcut o astfel de "extracţie", pe care Patronatul IMM-urilor Galaţi a acuzat-o ca fiind pur politică. În acest context, e lesne de înţeles de ce o altă posibilă mutare în detrimentul Galaţiului şi în favoarea Constanţei, cea a capitalei fiscale a regiunii, a inflamat spiritele la malul Dunării.

În final, se pare că mutarea nu se va mai face. Dar tot nu ştim dacă o iniţiativă concretă în acest sens a fost sau n-a fost. Cum spuneam, au fost zvonuri, acum sunt vorbe. Ceea ce ştim însă este că, în această perioadă, se află în derulare un studiu de impact asupra eficientizării ANAF, care ar putea implica şi anumite "mişcări de trupe". Ce concluzii va avea acest studiu şi cum se va materializa, rămâne să aflăm.

Citit 9980 ori Ultima modificare Sâmbătă, 15 Iulie 2017 18:17

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.