Preţurile diferă puţin, salariile diferă mult. Chiriile apartamentelor în Galaţi, faţă de alte oraşe

Preţurile diferă puţin, salariile diferă mult. Chiriile apartamentelor în Galaţi, faţă de alte oraşe
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Vă spuneam, într-o ediţie precedentă, că dacă vrei să stai, cu chirie, într-o garsonieră relativ confortabilă din Galaţi, mobilată modern, nu ca pe vremea străbunicilor, trebuie să plăteşti o chirie comparabilă cu cele din Bucureşti sau chiar din Cluj. Vă spuneam, de asemenea, că asta n-ar fi chiar în avantajul gălăţeanului care locuieşte cu chirie, din cauză că, în judeţul nostru, salariul mediu, la nivelul lunii aprilie, era de 2.191 de lei, sensibil sub media naţională, în vreme ce în Bucureşti era de 3.106 lei pe lună, iar în Cluj, de 2.626 de lei.

Am încercat să vedem şi cum ar sta lucrurile nu pentru un chiriaş singur sau pentru un cuplu fără mari pretenţii, ci pentru o familie cu un copil, care are deci nevoie de un apartament cu două camere pentru a avea intimitatea necesară unui trai decent. La acest capitol, lucrurile sunt diferite. În Galaţi, pentru un preţ puţin mai mic, poţi obţine condiţii ceva mai bune. Dar asta numai în condiţiile în care şi salariile medii sunt simţitor mai mici…

În Galaţi, preţul mediu ajunge cam la 300 de euro pentru un apartament de 55-65 metri pătraţi, mobilat şi utilat. Sigur, cine caută găseşte şi apartamente cu două camere pe la 260-270 de euro. Doar că acestea din urmă sunt ceva mai rare şi s-ar putea să aibă şi mobilă ceva mai veche. Singura zonă unde preţurile sunt simţitor mai mari e Faleza Dunării. E şi normal, pe undeva, de vreme ce, de la ferestrele multora dintre acele apartamente, chiriaşii văd cel mai frumos peisaj din Galaţi. O chirie medie, pentru un apartament frumos cu două camere, ajunge, deci, pe lună, la mai mult de jumătate dintr-un salariu mediu.

La Bucureşti am găsit, în Drumul Taberei, apartament cu două camere, cu suprafaţă de 47 metri pătraţi şi mobilat decent, dar nu luxos, la 310 euro pe lună. Preţul scade şi până la 250 euro pe lună, în aceeaşi zonă, dar pentru un apartament cu două camere cu mobilă şi finisaje vechi şi suprafaţă de doar vreo 40 de metri pătraţi. Deci, ceva mai îngrămădit. În Militari, la un sfert de oră de mers pe jos de staţia de metrou Păcii, am găsit un apartament de 70 metri pătraţi, mobilat şi utilat modern, în bloc nou, cu 300 de euro pe lună. În Berceni, aproape de staţia de metrou, am identificat un apartament cu două camere, cu suprafaţă de 50 metri pătraţi, la preţul de 270 de euro. Asta nu înseamnă că o chirie medie, pentru un apartament cu două camere, în Bucureşti, e egală cu aceea din Galaţi. În Bucureşti e mai mare şi pentru că sunt multe apartamente noi, spaţioase şi luxoase, care costă, pe lună, şi peste o mie de euro. Dar, dacă vă străduiţi, găsiţi şi în Bucureşti destule chirii ca în Galaţi. O fi asta bine pentru gălăţenii care stau în chirie, în oraşul nostru? O fi rău?

Clujul e clar mai scump, la capitolul chirii, decât Galaţiul. Media, la două camere, e acum pe la 380 de euro pe lună. Se mai găsesc, însă, şi chirii de 350, pentru cine are timp să caute suficient de mult. Vorbim, în continuare, despre apartamente renovate recent, cu mobilă nouă şi utilate complet. În Cluj, abia când începem să sacrificăm ceva, preţul scade simţitor. Spre exemplu, în Mănăştur, am găsit şi apartament de 220 de euro, cu două camere. Nou, curat, frumos, doar că mai era nevoie de o investiţie, apartamentul fiind doar parţial mobilat. Aproape de gară, am găsit două camere, semidecomandate, la 250 de euro. Mai jos de atât, doar prin Gheorghieni am văzut, la 220 euro, dar nu prea era o fericire să locuieşti într-o casă cu finisaje vechi şi mobilă veche.

Cele mai scumpe chirii de la noi şi de la ei

Cea mai mare chirie pentru un apartament din Galaţi ajungea, zilele trecute, la 1.000 euro pe lună. Atât cereau proprietarii unui apartament de pe strada Domnească, pentru o locuinţă de 160 de metri pătraţi, dispusă pe două niveluri, utilată, dar nemobilată. Şi mai era un apartament de 100 de metri pătraţi, pe Faleză, complet mobilat şi utilat, la 800 de euro pe lună.

În Bucureşti, în zona Herăstrău, apartamentele de 250-300 de metri pătraţi ajung să coste, la închiriere, 3.300 - 3.500 de euro pe lună.

În Cluj, cele mai scump apartament scos la închiriere, zilele trecute, avea şapte camere, 150 de metri pătraţi, dar marele avantaj este că e în Centru, ceea ce l-a motivat pe proprietar să ceară o chirie de 2.200 de euro pe lună.        

Citit 3326 ori Ultima modificare Duminică, 13 August 2017 17:49

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.