PIAȚA MUNCII din Galaţi | Şanse foarte reduse la angajare pentru persoanele cu dizabilităţi
Foto: ”Viața liberă”, Marius Prisacariu

PIAȚA MUNCII din Galaţi | Şanse foarte reduse la angajare pentru persoanele cu dizabilităţi
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

La sfârşitul primelor şase luni ale acestui an, doar cinci persoane cu handicap erau înregistrate în evidenţa Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Galaţi. În ultimii cinci ani, numărul persoanelor cu handicap încadrate prin subvenţionarea locului de muncă a fost foarte redus, reiese din datele furnizate de AJOFM. Numărul maxim de persoane cu dizabilităţi angajate a fost atins, la Galaţi, în anul 2013: nouă persoane. În 2012 s-au făcut patru angajări, în 2014 – opt, în în 2015 – trei (din zece planificate), în 2016 – două, iar în primul semestru – o singură persoană.

De asemenea, în primele şase luni din 2017, nouă persoane noi cu dizabilităţi au intrat în măsuri active (în special, informare şi consiliere profesională), faţă de zece persoane în primul semestru din 2016. Din toate aceste cifre reiese că specificul acestei categorii a persoanelor defavorizate şi accesul anevoios pe piaţa forţei de muncă au determinat, de-a lungul anului, o accesare redusă a serviciilor oferite de AJOFM.

Dificultăţile de integrare a persoanelor cu handicap sunt deosebit de variate, afirmă reprezentanţii AJOFM, acestea fiind, în principal, legate de accesibilitatea pe care trebuie să le asigure comunitatea şi angajatorii, adaptările locului de muncă de către angajator, precum şi mentalităţile legate de utilizarea acestei categorii de persoane în activitate. Iar când spunem accesibilitate, nu ne referim doar la o simplă rampă de acces în clădire (rampă construită, de multe ori, în nişte unghiuri nefireşti, care l-ar pune în încurcătură şi pe un om cu capacitate fizică sută la sută). Vorbim şi de acces facil în mijloacele de transport în comun, de trotuare fără gropi, de toalete adaptate şi nevoilor persoanelor cu dizabilităţi (aşa cum există în hipermarketuri) etc..

Facilităţi pentru angajatori

Absolvenţii şcolilor speciale pentru persoane cu handicap, în vârstă de cel puţin 16 ani şi care nu au reuşit să se angajeze, pot beneficia, la cerere, de indemnizaţie de şomaj, egală cu 50 la sută din valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare, pentru o perioadă de şase luni, dacă cererea este înregistrată în termen de maximum 12 luni de la data absolvirii.

Firmele care angajează, pe perioadă nedeterminată, absolvenţi din rândul persoanelor cu dizabilităţi primesc lunar de la stat, timp de 18 luni, câte 900 de lei pentru fiecare absolvent. Dacă angajatul este persoană cu handicap, dar nu şi absolvent, firma care îl încadrează în muncă pentru cel puţin 18 luni primeşte lunar 900 de lei, pe o perioadă de 12 luni.

Citit 3564 ori Ultima modificare Luni, 21 August 2017 15:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.