Damen Galaţi, din nou la start în cursa pentru NAVELE MILITARE

Damen Galaţi, din nou la start în cursa pentru NAVELE MILITARE
Evaluaţi acest articol
(41 voturi)

Proiectul de achiziţionare a patru corvete multifuncţionale a fost relansat de Guvern, un proiect de hotărâre în acest sens fiind lansat în dezbatere publice de Ministerul Apărării Naţionale. Navele ar urma să coste 1,6 miliarde de euro, unul dintre candidaţi importanţi pentru adjudecarea contractului fiind SN Damen Galaţi.

Potrivit Ministerului Apărării, interesul de securitate al statului român este consolidarea şi dezvoltarea unei capabilități industriale navale în domeniul militar care să permită livrarea în următorii şapte ani a celor patru corvete, prima dintre ele în următorii trei ani. De asemenea, constructorul va trebui să fie capabil să asigure şi mentenanţa navelor, atât a noilor nave, cât şi a navelor pe care marina militară le mai are în dotare.

Programul de înzestrare se va derula prin intermediul Companiei Naţionale Romtehnica. Corvetele vor trebui să aibă un deplasament cuprins intre 1600-3500 t, cu capabilităţi de luptă în cel puţin două domenii (luptă antiaeriană - AAW şi luptă împotriva navelor de suprafaţă - ASuW / luptă antisubmarin - ASW) şi sistem de management al luptei integrat cu sistemele de senzori şi armament, inclusiv sisteme de rachete navă-aer/navă-navă.

În cursul anului trecut, Guvernul Cioloş a ales SN Damen Galaţi pentru construirea corvetelor (model Sigma 10514), însă, după alegeri, noul Guvern a stopat procedura, pe motiv că nu s-ar fi respectat normele în vigoare privind achiziţiile publice. În acelaşi timp, la fel de adevărat este că SN Damen Galaţi este singurul şantier naval din România care a construit în ultimele două decenii nave militare noi (19 nave), pentru forţele navale aparţinând ţărilor NATO şi UE şi nu numai.

"În România nu există un alt şantier naval care să posede capabilitatea industrială necesară care să facă faţă cerinţelor impuse de realizarea unei corvete", se arăta la vremea respectivă în nota de fundamentare întocmită de Ministerul Apărării.

Cert este că achiziţia corvetelor ar fi un pas important pentru armata română, în condiţiile în care, în prezent, forţele navale au în înzestrare patru corvete, dar care sunt depăşite din punct de vedere operaţional şi tehnic.

În noul proiect de Hotărâre de Guvern privind lansarea procesului de achiziţie, Ministerul Apărării aminteşte şi de o recomandare a CSAT către Guvern ca procedura specifica de atribuire a contractului "să încurajeze implicarea capabilităţilor autohtone, cu participarea unor companii de prestigiu în domeniu pe plan internaţional şi atragerea acestora în procesul de modernizare şi privatizare a industriei de apărare." Drept urmare, navele vor fi construite, cu siguranţă, în România, iar SN Damen Galaţi păstrează, în continuare, şansele cele mai mari în atribuirea contractului, odată ce procedura de achiziţie avută în vedere de Guvern va fi avizată de Parlament.

Citit 7472 ori Ultima modificare Miercuri, 23 August 2017 00:17

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.