„Carnet de viticultor” pentru comercializarea strugurilor

„Carnet de viticultor” pentru comercializarea strugurilor
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Regulile pentru comercializarea producţiei de strugurii nobili de vin se schimbă începând din acest an. Mai exact, a apărut o nouă prevedere legislativă - Ordinul Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale nr.487 din 27.07.2009, publicat în Monitorul Oficial nr.526 din 30.07.2009.

În conformitate cu noile prevederi, cultivatorii de struguri nobili pentru vin, înscrişi în Registrul plantaţiilor viticole, ce comercializează struguri din propria recoltă, au obligaţia deţinerii şi completării unui „Carnet de viticultor”.

„Acest carnet se distribuie gratuit de către DADR Galaţi în baza unei cereri depuse la sediul nostru de către cultivator. Trebuie precizat că orice transport de struguri din soiuri nobile pentru vin, de la cultivator la centrul de procesare sau la comercializare, trebuie în mod obligatoriu însoţit de fila originală din carnetul de viticultor”.

„În cazul în care transportul nu este însoţit de această filă sau ea nu este corect completată, se consideră că este vorba de un transport ilicit, iar organele abilitate prin lege au datoria de a confisca întreaga cantitate de struguri”, ne-a declarat Alexandru Sîntion, directorul coordonator al DADR Galaţi.

Mai trebuie spus că de noile reguli trebuie să ţină cont şi procesatorii de struguri nobili pentru vin, aceştia având obligaţia de a achiziţiona strugurii numai de la producătorii care deţin carnete de viticultor, fiind necesară şi reţinerea filelor originale.

Cei ce nu respectă aceste prevederi, riscă, potrivit Legii viei şi vinului, amenzi cuprinse între 6.000 şi 10.000 lei.

DADR Galaţi mai precizează că, în conformitate cu aceeaşi lege (nr.244/2002 republicată)  este interzisă comercializarea strugurilor din hibrizi producători direcţi, aceştia fiind destinaţi doar consumului propriu.

Citit 2833 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.