Guvernul nu renunţă la „splitarea” TVA

Guvernul nu renunţă la „splitarea” TVA
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Ministerul Finanţelor Publice a revenit cu proiectul de ordonanţă privind plata defalcată a TVA, dar cu unele modificări. Printre altele, în buna „tradiţie” a majorităţii actelor normative date în România, „splitarea” TVA ar putea începe cu o amânare.  

Printre principalele modificări aduse de minister proiectului de ordonanţă privind plata defalcată a TVA se numără amânarea aplicării obligatorii a sistemului cu trei luni, de la 1 octombrie 2017 la 1 ianuarie 2018. Este propusă, de asemenea, amânarea aplicării opţionale, de la 1 septembrie la 1 octombrie 2017, precum şi prelungirea perioadei de aplicare opţională până la 31 decembrie anul acesta.

Firmele care vor opta să aplice plata defalcată a TVA în perioada 1 octombrie – 31 decembriie 2017 ar putea beneficia de unele facilităţi, propune Ministerul Finanţelor Publice. Astfel, conform legestart.ro, se au în vedere anularea penalităţilor de întârziere aferente obligaţiilor fiscale principale reprezentând TVA, restante la 30 septembrie 2017, în anumite condiţii, precum şi acordarea unei bonificaţii de 5% la plata impozitului pe profit sau, după caz, a impozitului pe veniturile microîntreprinderilor.

Dintre celelalte modificări prin care Finanţele Publice încearcă să „repare” hibele vechiului proiect, amintim extinderea termenului de virare în contul de TVA a TVA aferente diferenţei între încasările şi plăţile în numerar, precum şi a TVA aferente plăţilor prin card, de la 3 la 7 zile lucrătoare. De asemenea, se scurtează, la maximum 3 zile lucrătoare, termenul de returnare a banilor de către ANAF.

Nu în ultimul rând, se mai „îndulcesc” şi sancţiunile. Se propune stabilirea unei perioade de graţie de 7 zile lucrătoare în cadrul căreia să se corecteze erorile. Dacă acest termen este depăşit, se va aplica o penalitate de 0,06% pe zi din valoarea TVA, dar nu mai mult de 30 de zile. În fine, după termenul de 30 de zile, pentru fapte precum nevirarea în contul de TVA al furnizorului sau debitarea eronată a contului de TVA, se aplică o amendă de 50% din suma reprezentând TVA, iar pentru fapte precum nevirarea sumelor reprezentând TVA din contul curent al titularului în contul de TVA al acestuia sau plata TVA datorată furnizorului din alt cont decât contul de TVA, se aplică o amendă de 10% din suma reprezentând TVA.

România va fi singura țară din Uniunea Europeană care va aplica mecanismul privind plata defalcată a TVA, în mod generalizat și obligatoriu pentru toate persoanele impozabile și instituțiile publice, măsură care a stârnit protestele mediului privat. Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) susţine că „splitarea” TVA va avea efecte negative semnificative asupra IMM-urilor, printre care multiple costuri suplimentare, afectarea cash flow-ul și blocarea banilor.

Citit 1886 ori Ultima modificare Duminică, 27 August 2017 18:31

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.