Vor fi obligaţi patronii să CREASCĂ SALARIILE angajaţilor?

Vor fi obligaţi patronii să CREASCĂ SALARIILE angajaţilor?

Ministrul Finanţelor, despre controversata lege a contribuţiilor
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)
6 comentarii

Ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, a declarat, marți, 19 septembrie, la Parlament, că Guvernul va promova o lege prin care angajatorul din mediul privat va fi obligat să menţină nivelul salariului brut, ca urmare a transferului asigurărilor din sarcina angajatorului în cea a angajatului, informează News.ro.

"Va fi o lege prin care aceste contribuţii vor fi transferate angajatului, iar angajatorul va trebui să păstreze un anumit nivel al salariului brut. (...) Am făcut menţiunea că şi astăzi angajatorul din mediul privat poate decide să modifice contractul de muncă şi să diminueze sau să crească, după propria negociere cu angajatul această valoare salarială. Totodată, am făcut menţiunea că, după ce se va realiza această măsură legislativă, va fi introdusă şi o măsură tranzitorie, care va obliga, practic, angajatorul, chiar şi cel din mediul privat, să menţină un anumit nivel al salariului brut", a declarat ministrul Finanţelor.

Referitor la modalitatea obligării ca o firma privată să menţină nivelul brut al salariului, Ionuţ Mişa a precizat că va fi o dispoziţie legislativă prin care se va stabili ce va include salariul brut. "Vreau să fac menţiunea foarte clară că nu îi va creşte costul cu forţa de muncă absolut deloc. Deci pentru toţi angajatorii, atât din sectorul privat, cât şi din cel de stat, sarcina fiscală, practic costul pe care el îl are cu un angajat în relaţia cu statul, va fi exact aceeaşi. Va fi o decizie a lui ulterioară dacă, aşa cum am mai spus, poate să renegocieze contractul şi să decidă să dea mai puţin sau mai mult. Angajatorul nu va plăti niciun leu în plus pentru un angajat", a explicat ministrul Finanţelor.

"Viaţa liberă" a publicat, în urmă cu doar câteva zile, o analiză în care arăta că deşi guvernanţii vorbesc de "măriri de salarii" şi "debirocratizare", trecerea sarcinii plăţii contribuţiilor sociale obligatorii (CAS şi CASS) de la angajator la angajat va lăsa în buzunarele salariaţilor venituri nete mai mici cu câteva milioane de lei vechi. Pentru a compensa această diferenţă, angajatorii ar trebui să pună aproximativ 22,75 la sută în plus la salariile angajaţilor, însă nimeni nu poate garanta că lucrul acesta se va întâmpla. Dacă în mediul bugetar lucrurile se pot regla pe linia administraţiei publice, în mediul privat rămâne de văzut cum vor fi convinşi patronii să aplice creşterile în cauză.

Citit 2173 ori Ultima modificare Marți, 19 Septembrie 2017 17:54

6 comentarii

 • postat de analist economic Miercuri, 20 Septembrie 2017 22:05 89.137.137.*** Link la comentariu
  1
  7

  In orice tara normala la cap privatul trebuie sa castige mai mult ca bugetarul. Privatul produce si nu doar asta dar vor fi incurajati oamenii sa se bage pe profesii de viitor, utile si ce se cauta si nu sa leneveasca la stat fara raspundere. Se va face cercetare si dezvoltare si se vor castiga bani mai multi. Dar statul lenes si cam hot ia fara sa produca de la privat si baga in buzunarul lui. Un fel de jaf mascat, legalizat etc. Lasa-ti privatii sa produca si sa aduca bani in tara prin exporturi si marfa de calitate. Nu mai inchideti firmele ca nu o sa mai aveti din ce trai nici voi.

  Raportează
 • postat de Akbar Miercuri, 20 Septembrie 2017 16:50 188.24.212.*** Link la comentariu
  2
  3

  Sigur ca vor fi obligati. Pai ce, e dupa ei ? Iar prin grija netarmurita a ITM-urilor nici un patron nu va avea curajul sa maraie in front !
  Si nu numai atat. In viitorul apropiat se va promova o lege prin care fiecare angajat, prin rotatie timp de 1 luna va incasa net remuneratia patronului si va circula nestingherit, tot timp de 1 luna cu masina de servici a patronului.
  Ca sa fie echitate, tovarasi !
  Ce mandru-i Ceausescu cand vede cum i-au crescut odraslele !

  Raportează
 • postat de somerul Miercuri, 20 Septembrie 2017 15:55 5.13.176.*** Link la comentariu
  0
  5

  Se bat coclaurile cu mentinerea salariului brut neschimbat. Bai contabilii lui peste, prin trecerea obligativitatii platii contributiilor dintr-o parte in alta (de la angajator la angajat) e clar ca lumina zilei ca salariul brut ramane neschimbat. Buba este salariul net (banii pe care omul ii incaseaza efectiv). Acela sigur va scadea si legea trebuie sa prevada cresterea lui pentru a ramane la nivelul celui actual.......

  Raportează
 • postat de HAHAHA Miercuri, 20 Septembrie 2017 09:07 194.105.20.*** Link la comentariu
  2
  16

  Ati vrut PSD ? - Iaca, aveti PSD !!

  Raportează
 • postat de Sandu Miercuri, 20 Septembrie 2017 09:05 109.103.134.*** Link la comentariu
  0
  11

  Prin noua metoda de plata a contributiilor sociale de fapt angajatorul are o cheltuiala mai mica cu forta de munca.In acest caz si tinind cont de contractul individual de munca el trebuie sa mentina salariul net al angajatului sau sa il creasca pentru ca i s/a diminuat un impozit catre stat.De asemenea nu va mai putea sa nu achite contributia sociala asa cum procedau unii pana acum si se trezeau oamenii cand ajungeau la virsta de pensionare ca nu li se lua in calcul vechimea in munca.Munca efectuata trebuie platita atat la stat cat si la privat in mod corespunzator iar daca angajatorii nu vor intelege acest lucru se vor trezi cu afacerile compromise datorita faptului ca nu vor mai avea practic salariati mai ales ca in prezent prin plecarea multora in strainatate pe plan intern exista o lipsa de forta de munca.

  Raportează
 • postat de Corectitudine Miercuri, 20 Septembrie 2017 01:13 185.137.18.*** Link la comentariu
  0
  29

  Angajatorul privat trebuie sa mentina nivelul minim al salariului, cel putin la nivelul celui de la stat pentru ca, pana la urma, privatul asigura bugetul de stat si nu invers !
  Trebuie sa inceteze aceasta aberatie prin care angajatii de la stat au salarii cu mult peste nivelul celor de la privat !

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.