Vor fi obligaţi patronii să CREASCĂ SALARIILE angajaţilor?

Vor fi obligaţi patronii să CREASCĂ SALARIILE angajaţilor?
Ministrul Finanţelor, despre controversata lege a contribuţiilor
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, a declarat, marți, 19 septembrie, la Parlament, că Guvernul va promova o lege prin care angajatorul din mediul privat va fi obligat să menţină nivelul salariului brut, ca urmare a transferului asigurărilor din sarcina angajatorului în cea a angajatului, informează News.ro.

"Va fi o lege prin care aceste contribuţii vor fi transferate angajatului, iar angajatorul va trebui să păstreze un anumit nivel al salariului brut. (...) Am făcut menţiunea că şi astăzi angajatorul din mediul privat poate decide să modifice contractul de muncă şi să diminueze sau să crească, după propria negociere cu angajatul această valoare salarială. Totodată, am făcut menţiunea că, după ce se va realiza această măsură legislativă, va fi introdusă şi o măsură tranzitorie, care va obliga, practic, angajatorul, chiar şi cel din mediul privat, să menţină un anumit nivel al salariului brut", a declarat ministrul Finanţelor.

Referitor la modalitatea obligării ca o firma privată să menţină nivelul brut al salariului, Ionuţ Mişa a precizat că va fi o dispoziţie legislativă prin care se va stabili ce va include salariul brut. "Vreau să fac menţiunea foarte clară că nu îi va creşte costul cu forţa de muncă absolut deloc. Deci pentru toţi angajatorii, atât din sectorul privat, cât şi din cel de stat, sarcina fiscală, practic costul pe care el îl are cu un angajat în relaţia cu statul, va fi exact aceeaşi. Va fi o decizie a lui ulterioară dacă, aşa cum am mai spus, poate să renegocieze contractul şi să decidă să dea mai puţin sau mai mult. Angajatorul nu va plăti niciun leu în plus pentru un angajat", a explicat ministrul Finanţelor.

"Viaţa liberă" a publicat, în urmă cu doar câteva zile, o analiză în care arăta că deşi guvernanţii vorbesc de "măriri de salarii" şi "debirocratizare", trecerea sarcinii plăţii contribuţiilor sociale obligatorii (CAS şi CASS) de la angajator la angajat va lăsa în buzunarele salariaţilor venituri nete mai mici cu câteva milioane de lei vechi. Pentru a compensa această diferenţă, angajatorii ar trebui să pună aproximativ 22,75 la sută în plus la salariile angajaţilor, însă nimeni nu poate garanta că lucrul acesta se va întâmpla. Dacă în mediul bugetar lucrurile se pot regla pe linia administraţiei publice, în mediul privat rămâne de văzut cum vor fi convinşi patronii să aplice creşterile în cauză.

Citit 2503 ori Ultima modificare Marți, 19 Septembrie 2017 17:54

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.