SPECTACULOS. Ce n-a văzut Galaţiul! În Danemarca, pod pietonal ”ca-n filme” din OȚEL GĂLĂȚEAN! (FOTO și VIDEO)

SPECTACULOS. Ce n-a văzut Galaţiul! În Danemarca, pod pietonal ”ca-n filme” din OȚEL GĂLĂȚEAN! (FOTO și VIDEO)
Evaluaţi acest articol
(26 voturi)

Unele dintre proiectele spectaculoase ce priveau arhitectura Galaţiului, dar şi descongestionarea traficului auto şi pietonal din oraş, vizau construirea unor pasarele pietonale în zona intersecţiei de la Tribunal, dar şi la Neacşu şi în zona Spitalului Judeţean, promise de precedenta administraţie a municipiului. Ei bine, după ce timp de vreo trei ani aceste proiecte au stat „la sertar”, avem o veste bună şi una rea. Vestea bună este că un astfel de pod pieton, absolut remarcabil ca design arhitectural, desprins parcă din filmele SF, se va realiza! Vestea proastă este că, deşi se vor folosi materiale produse la Galaţi, podul cu pricina nu se va realiza în municipiul nostru, ci… la Gara Køge Nord, din Danemarca.

Din păcate, în timp ce la Galaţi marile proiecte rămân doar pe hârtie, fie că e vorba de pasarele, pod sau tunel peste Dunăre, aeroport, drum de centură, drum-expres etc., alţii reuşesc, cu materiale produse chiar aici, la noi, să facă lucrări de infrastructură spectaculoase. Podul realizat în Danemarca este doar un ultim exemplu. Ca să vă faceţi o imagine, lucrarea respectivă, ce va fi finalizată în 2018, presupune realizarea unei artere pietonale cu o lungime de 225 metri, o lăţime de 9,5 metri şi va lega la înălţime toate peroanele de la staţia Køge Nord, deservind astfel peste 8.000 de pietoni zilnic. Mai mult, construcţia, poartă de intrare în regiunea Copenhaga, menită să devină un reper arhitectural în Danemarca, are un aspect desprins parcă din filme SF, cu pereţi din sticlă şi oţel pe latura nordică a podului şi puncte de belvedere unde se oferă vederi panoramice de 180 de grade asupra peisajului. De altfel, proiectul, realizat de un consorţiu format din casele de arhitectură Cobe şi Dissing+Weitling, a fost deja nominalizat pentru mai multe premii europene de arhitectură! Culmea este că proiectul respectiv, păstrând proporţiile, aduce pe undeva cu una din pasarele propuse cândva a fi construite la Galaţi.

Ironia sorţii este că podul din Koge Nord este construit de compania Bladt Industries, specializată în astfel de lucrării complexe, unul dintre clienţii tradiţionali din Danemarca ai ArcelorMittal! Şi uite aşa, materialele produse în Laminorul de Tablă Groasă nr. 2 de la Galaţi sunt folosite la construirea unui pod la care noi am putea doar să visăm. Ce-i drept, conducerea combinatului siderurgic gălăţean speră că va veni şi vremea când oţelul produs la Galaţi va fi folosit şi la proiectele de infrastructură de la noi, dar dacă va fi sau nu aşa, rămâne de văzut.

"Suntem fericiţi şi mândri că oţelul nostru va fi integrat într-un proiect european atât de frumos, îndrăzneţ şi important. Acest lucru demonstrează nu numai că oţelul nostru este un material al vieţii, ci şi că tabla groasă produsă la Galaţi poate fi utilizată în orice proiect major de infrastructură, inclusiv în cele lansate în România", a declarat Bruno Ribo, directorul general al ArcelorMittal Galaţi.

Nu este prima dată când ArcelorMittal Galaţi este implicat într-un astfel de proiect. După cum am relatat în paginile ziarului nostru, cu oţel de Galaţi a fost construit, în 2016, şi podul de peste Golful Izmit, cel mai mare din Turcia şi al doilea ca mărime din Europa! Mai nou, şi la noi s-a relansat proiectul podului peste Dunăre dintre Brăila şi Galaţi. „Gurile rele” spun că n-ar fi exclus ca el să fie construit cu oţelul chinezesc, introdus la preţ de dumping pe piaţa europeană, deşi combinatul de la Galaţi ar fi doar la o aruncătură de băţ. Ce va fi, vom vedea, dar până la podul peste Dunăre, „norocul” nostru e că măcar Turcia şi Danemarca au proiecte de infrastructură cu care se pot mândri şi… gălăţenii.

Foto: Dissing+Weitling

Citit 9701 ori Ultima modificare Joi, 05 Octombrie 2017 00:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.