Se vor întâlni, în sfârşit, cererea şi oferta de pe piaţa muncii?

Se vor întâlni, în sfârşit, cererea şi oferta de pe piaţa muncii?
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Peste 1.100 de angajatori din judeţul Galaţi au fost contactaţi de AJOFM, pentru a fi invitaţi să participe la o nouă ediţie a Bursei locurilor de muncă pentru absolvenţi, care se va desfăşura pe 20 octombrie, simultan, în municipiile Galaţi şi Tecuci, începând cu ora 9,00.

A devenit o tradiţie ca, în fiecare toamnă, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Galaţi să organizeze Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi. Din păcate, tot o tradiţie a devenit ca, după fiecare astfel de târg de joburi organizat în Galaţi, ambele „tabere” participante să se declare nemulţumite: solicitanţii se plâng de salariul mic oferit de angajatori, iar aceştia din urmă acuză lipsa de experienţă şi de cunoştinţe a celor care doresc să se angajeze. De aici rezultă un adevărat cerc vicios, din care se pare că nu avem şanse să ieşim prea curând, mai ales dacă ne uităm cât de agale se urneşte economia Galaţiului.

L-am întrebat pe directorul executiv al AJOFM Galaţi, Cezar Năstase, ce soluţie vede totuşi pentru ieşirea din situaţia actuală. „Lucrând din 2004 în această instituţie, am văzut şi cozile care se strângeau la bursă, de mii de oameni care căutau de muncă şi nu găseau. Se închideau secţii în combinat, probabil şi la şantier aveau o perioadă de decădere. De vreo doi-trei ani este invers: la burse strângem o mie de locuri de muncă, iar participanţii interesaţi sunt de multe ori mai puţini. Pe de o parte, angajatorul spune: eu l-aş angaja şi i-aş da, dar nu are cunoştinţe, nu are experienţă, trebuie să-l iau de la zero, nu pot să-i dau un salariu, din start, de 2.000-2.500 de lei net, pot să-i dau doar minimul. De partea cealaltă, persoana aflată în căutarea unui loc de muncă spune: sunt prins opt ore pe zi într-un program, am nişte obligaţii, trebuie să vin cu o ţinută, cheltuiesc cu transportul, cu pachetul, nu-mi ajung banii. Există o mică masă de meseriaşi, de oameni care ştiu să facă lucruri, dar nu sunt angajaţi. Prestează diverse lucrări şi încasează anumite sume de bani care, împreună, fac mai mult decât ar fi câştigat ca lucrător cu opt ore pe zi la o firmă. Şi de aceea există o diferenţă între ceea ce şi-ar dori angajatul şi ceea ce poate oferi angajatorul. Mai e o problemă: odată cu îmbunătăţirea comunicării şi liberalizarea pieţei de muncă, omul vrea să câştige ca în Italia, vrea mai mulţi bani. Şi firma nu-şi permite”, spune Cezar Năstase.

Directorul executiv al AJOFM Galaţi consideră că un rol foarte important în deblocarea situaţiei din Galaţi îl are statul: „Din punctul meu de vedere, privatul şi statul trebuie să se ajute, cu o infrastructură mai bună, cu reducerea timpilor de deplasare a mărfurilor. Aici ai forţă de muncă, spre deosebire de vestul ţării, unde lucrurile merg atât de bine natural încât nu mai au forţă de muncă disponibilă. Acolo, fiind productivitate mai mare, viteza de circulaţie a banului fiind şi ea mai mare, şi salariile sunt mai bune. E un cerc: dacă ai salariu mai bun, mai mănânci în oraş, mai ieşi la teatru, îţi iei o maşină mai bună, îţi faci o investiţie în casă, deci câştigă toată lumea. Aici cred că poate fi lucrat, să oferi facilităţi ca să atragi angajatorii, astfel ar creşte şi salariile şi, încet-încet, s-ar ajunge la un nivel care să satisfacă şi cererea, şi oferta de pe piaţa forţei de muncă”.

Bursa din Galaţi, mutată la Facultatea de Inginerie

Din motive obiective, pe 20 octombrie, bursa joburilor pentru absolvenţii din municipiul Galaţi nu va mai avea loc, aşa cum era tradiţia, în holul Universităţii „Dunărea de Jos”, ci în Corpul D al Facultăţii de Inginerie din str.Domnească nr.111, vizavi de Catedrală. La Tecuci, bursa se va desfăşura în sediul ALOFM din strada Mihail Kogălniceanu nr. 60, Bl. A2, parter. Participarea la cele două evenimente este gratuită.

În precedenţii trei ani, cel mai mare succes al Bursei locurilor de muncă a fost la ediţia din 2014, când s-au făcut 184 de angajări, la 920 de locuri oferite. În 2015, s-au făcut 55 de angajări (la 919 joburi disponibile), iar în 2016 s-au angajat 108 absolvenţi, la 1.010 locuri de muncă oferite.

Citit 4904 ori Ultima modificare Joi, 05 Octombrie 2017 18:41

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.