Afaceri şi profit pe timp de criză

Afaceri şi profit pe timp de criză
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Patronatele au întocmit, după profitul brut realizat în 2008, clasamentul celor mai bune afaceri din Galaţi * La întreprinderi mari, cu un profit în creştere spectaculoasă, ArcelorMittal Galaţi rămâne liderul incontestabil * Leu cu leu, de la construcţii până la servicii de consultanţă, comerţ şi chiar… fotbal * Cum să obţii profit fără nici un angajat *

Cu sau fără criză financiară, mediul de afaceri merge înainte. „Unul naşte, altul moare” şi, cu toate belele  care au fost în plan economic, Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) a păstrat tradiţia de a întocmi, pe baza profitului brut raportat de firme, clasamentul pe categorii al celor mai profitabile afaceri.

O condiţie pentru a intra în „Top 2008” (clasamentul se realizează pe baza rezultatelor financiare obţinute în anul precedent – n.r.) a fost ca societatea în cauză să nu aibă datorii la bugetele publice mai mari de zece la sută din cifra de afaceri, a precizat Marian Filimon, vicepreşedintele CNIPMMR.

Nu-i criza chiar atât de neagră…

Ne-am obişnuit ca din partea combinatului ArcelorMittal Galaţi să auzim, în ultimul timp, mai mult veşti proaste. Dar iată că, în ceea ce priveşte rezultatele financiare pe 2008, conducerea Combinatului nu are de ce se plânge.

Mai exact, în dreptul combinatului gălăţean s-a bifat un profit brut de 757.846.752 lei, asta după ce, în 2007, s-au obţinut „doar” 417.908.510 lei. Astfel, ArcelorMittal nu numai că rămâne liderul indiscutabil al economiei gălăţene, dar a urcat şi în topul naţional al întreprinderilor mari, de pe locul şapte pe locul patru.

Ca supliment, colosul siderurgic mai controlează două societăţi intrate în topul marilor întreprinderi la nivelul Galaţiului – Romportmet – locul 2, cu un profit brut de peste 45,58 milioane lei – şi ArcelorMittal Tubular Products – locul 12 şi un profit brut de 3,77 milioane lei.

În ceea ce priveşte celelalte mari întreprinderi gălăţene, deşi poate era de aşteptat cea mai mare stabilitate, lucrurile n-au stat deloc aşa. Din clasamentul întocmit anul trecut, au rămas la vârf doar 7 din 20 de societăţi comerciale.

După ArcelorMittal şi Romportmet, pe următoarele locuri se află firmele de construcţii Vega 93 SRL (38,84 milioane lei, profit brut) şi Mairon Galaţi SA (36,76 milioane lei). Pe locul 5 se află Metex Big SA, ce a intrat în top graţie unui profit de 36,76 milioane lei obţinut din subînchirierea unor bunuri imobiliare.

Printre noii intraţi în top se numără şi producătorul de ulei Prutul SA (11,94 milioane lei – locul 7), Carul cu Bere 95 SRL (4,77 milioane lei – locul 10), dar şi Menarom P.E.C. SA, unitate care în urmă cu doi ani era în pragul falimentului, iar acum se plasează pe locul 11 în topul marilor întreprinderi, cu un profit brut de 4,58 milioane lei.   

Construcţii şi inginerie

În categoria întreprinderilor mijlocii, Arcada Company şi Tancrad SRL au demonstrat că lucrările de construcţie a drumurilor şi autostrăzilor sunt extrem de profitabile. Cu un profit brut de 27,92 milioane lei şi, respectiv, 24,62 milioane lei, cele două companii se detaşează de restul plutonului.

Pe locul 3 s-a plasat o societate nou intrată în top, Ship Design Group SRL (8,72 milioane lei), care a demonstrat că se poate scoate un profit frumos şi din activităţi de inginerie şi proiectare tehnică.

Activitatea de inginerie şi consultanţă tehnică a propulsat în topul întreprinderilor mijlocii şi pe Retec SA (locul 5, 4,7 milioane lei), după Fierctc Sibel SRL (6,5 milioane lei, locul 4).

Între întreprinderile mijlocii, se mai remarcă revenirea de formă a NAVROM Bac SRL (4,7 milioane lei) ce a intrat pe locul şase în top.

Comerţul, sufletul micilor întreprinderi

La categoria întreprinderilor mici, din vechiul clasament au rămas doar patru societăţi. După profitul brut obţinut pe 2008, ca lider se plasează, cu 6,62 milioane lei, Agroport SA, parte a grupului de firme Trans Europa, specializată pe comerţul cu cereale şi îngrăşăminte chimice.

Pe locul 2, cu 5,42 milioane lei, s-a clasat Silvano SRL, ce are ca domeniu de activitate, potrivit codului CAEN, comerţul cu ridicata nespecializat.

Locul 3 a fost revendicat de Lubrimet SRL,  specializată în comerţul cu combustibili sau produse derivate, ce nu numai că a avansat în grad de la categoria microîntreprinderi, din care făcea parte în anul precedent, dar a obţinut şi un profit brut de 4,57 milioane lei.

O menţiune specială, să nu mai spună lumea că fotbalul nu este o afacere bună, Fotbal Club Oţelul SA „a marcat” un profit brut de 1,44 milioane lei, reuşind să se plaseze pe locul 17 la categoria întreprinderilor mici gălăţene.    

Miracole fără angajaţi

În ce priveşte microîntreprinderile am putea spune că suntem martorii unor veritabile miracole economice… Astfel, Den Breejen Investments SRL, înregistrată ca având o activitate în domeniul cumpărării şi vânzării de bunuri imobiliare, a reuşit să obţină un profit brut de 5,17 milioane lei, cu doar un singur angajat! Cu acest rezultat, microîntreprinderea se plasează pe primul loc la nivelul Galaţiului şi pe locul 10 la nivel naţional!

Şi mai  sunt altele şi mai şi. Helix Trading SRL şi Maktub SRL au reuşit să obţină un profit brut de 1 milion de lei şi, respectiv, 622.510 lei, fără a avea nici un angajat! În ce domenii de activitate este posibil aşa ceva? Ei bine, Helix Trading se are ca domeniu de activitate consultanţa pentru afaceri şi management (CAEN 7022), iar Maktub SRL se ocupă cu lucrări de construcţii a drumurilor şi autostrăzilor (CAEN 4211).

În asemenea condiţii nu este de mirare că nici pentru întreprinderile nou înfiinţate nu este necesar să aibă vreun angajat pentru a obţine profit. Astfel, Lisimet CO SRL şi MMS Trading SRL au obţinut un profit de 713.896 lei şi, respectiv, 462.125 lei, având ca domenii de activitate intermedierea unor tranzacţii comerciale. 

În rest, la capitolul profitabilitate, în topul întreprinderilor gălăţene nou înfiinţate, pe primele locuri se plasează Bureau Veritas Romania Controle International SRL, axată pe activitatea de certificare, cu un profit de 4,9 milioane lei, Nasdis Consulting SRL – profit de 1,94 milioane lei din activităţi de consultanţă şi Magnus Credit IFN SRL, cu 1,52 milioane lei profit, din activităţi de creditare.

După cum a precizat vicepreşedintele CNIPMMR, Marian Filimon, întreprinzătorii gălăţeni de top vor fi premiaţi, în luna noiembrie, în cadrul unei manifestări speciale, ce se va desfăşura la Palatul Parlamentului, la care vor participa reprezentanţi ai mediului de afaceri din întreaga ţară.

Distincţie la „Viaţa liberă”

În cadrul „Top 2008”, CNIPMMR a acordat şi o serie de premii speciale. Printre cei remarcaţi de patronatele gălăţene se numără şi colegul nostru de la „Viaţa liberă”, Cristinel Luca, acestuia fiindu-i decernat, alături de jurnalistul Adrian Jugănaru, de la TV Galaţi, premiul special pentru promovarea în mass-media a problemelor cu care se confruntă IMM-urile.

Celelalte premii speciale sunt:

·    Selir SRL, pentru crearea a 66 de locuri de muncă pe plan local;

·    Arabesque SRL şi SC Ship Design Group SRL – pentru dinamica deosebită a dezvoltării;

·    Cosmin Ghionea, de la SC Ghedin-Tess SRL – la categoria tineri întreprinzători cu rezultate deosebite;

·    Dolea Didica – SC DIDONA SRL – categoria femei manager cu rezultate deosebite;

·    SC Primo SRL şi SC Butan Group SRL – pentru promovarea de noi tehnologii,

·    SC PEC Group CO – pentru calitatea produselor şi serviciilor conform normelor ISO;

·    SC Cozamin SRL – pentru volum ridicat la export;

·    SC Vega 93 şi Grupul de Firme Profiland – Intfor – pentru realizarea unui număr mare de investiţii pe plan local;

·    BCR Erste Bank şi CERTASIG pentru sponsorizarea structurilor CNIPMMR.

Citit 3014 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.