Grâul, regina recoltelor obţinute de fermierii gălăţeni

Grâul, regina recoltelor obţinute de fermierii gălăţeni
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Datele operative centralizate de Direcţia pentru Agricultură Galaţi privind recoltele, reflectă un an relativ bun pentru fermieri. Asta dacă privim partea plină a hambarelor. Există însă şi o parte goală, culturi care au fost ceva mai vitregite anul acesta, comparativ cu anul trecut, mai ales din cauza capriciilor meteorologice.

Fermierii gălăţeni au simţit din plin în 2016 ce înseamnă condiţii vitrege. Cine s-ar fi gândit, în primăvară, după Paşte, că vom avea căderi de zăpadă, vânt puternic, temperaturi scăzute, aşa cum s-a întâmplat în perioada 20 - 24 aprilie! În iulie au venit şi nişte valuri de grindină, după care până în septembrie au fost doar temperaturi ridicate, aproape fără strop de ploaie!

"Sunt fenomene care au determinat suferinţa culturilor însămânţate în primăvară, în special în zona colinară, continuând cu celelalte zone ale judeţului (…). Situaţia a dus la realizarea unor producţii mai ridicate la culturile de vară faţă de cele care se recoltează în toamnă", a arătat directorul executiv al Direcţiei pentru Agricultură Galaţi, Doina Ragea, într-un raport prezentat în cadrul Colegiului Prefectural.

Dintre culturile recoltate în vară, cele mai bune rezultate s-au obţinut la grâu, cultivat pe mai bine de 51.000 de hectare în judeţul Galaţi. Deşi se miza pe o recoltă medie de 3.200 kg la hectar, până la urmă s-a ajuns la o medie de 4.510 kg la hectar, semnificativ mai mare (cu 30 la sută) şi faţă de recolta de anul trecut, când s-au obţinut 3.480 kg la hectar. Una peste alta, în judeţul Galaţi, de pe suprafaţa raportată, s-au recoltat nu mai puţin de 232.000 tone de grâu!

Lucrurile au mers bine şi la orz, cultivat pe 7.749 de hectare, unde s-a obţinut o producţie de 4.349 kg la hectar, cu 37 la sută peste aşteptări şi cu 14 la sută mai mult faţă de anul trecut. Binişor a mers şi la ovăz, cultivat pe 1.125 de hectare, unde s-a obţinut 1.880 kg la hectar, cu 10 la sută mai mult faţă de cât era programat.

Există şi culturi unde socotelile fermierilor nu s-au potrivit cu cele din câmp. "La secară (cultivată pe 187 hectare) s-a obţinut o producţie de 1.701 kg la hectar, mai mică faţă de 2016, când s-a obţinut 3.607 kg la hectar, din cauză că suprafeţele însămânţate au fost pe terenuri mai puţin productive", a explicat şefa Direcţiei pentru Agricultură Galaţi.

Sunt şi culturi unde, deşi estimările au fost ceva mai pesimiste, recolta a fost mai mare ca în programări, deşi mai mică faţă de anul trecut. Este, de exemplu, cazul rapiţei, cultivată pe 20.700 de hectare, care a avut de trecut gerul greu din iarna 2015-2016. Deşi se miza pe o producţie de doar 1.810 kg la hectar, s-a recoltat 2.220 kg la hectar, mai puţin însă faţă de cele 3.480 kg la hectar obţinute în 2016.

Dintre culturile unde s-au centralizat datele, mai amintim orzoaica de toamnă, unde s-a obţinut o recoltă medie de 3.512 tone la hectar, de pe o suprafaţă de 1.915 hectare, şi orzoaica de primăvară, cultivată pe 4.836 hectare, unde s-a obţinut în medie o recoltă de 2.500 tone la hectar.

Nu în ultimul rând, la mazăre boabe, cultivată pe 9.900 de hectare, s-au obţinut 2.610 kg la hectar, iar la triticale (un soi de cereale, mai dur, obţinut din încrucişarea grâului cu secara - n.r.), cultivate pe 533 hectare, s-a obţinut o recoltă de 2.901 kg la hectar.

Reprezentanţii Direcţiei Agricole au precizat că, dat fiind faptul că încă nu s-a încheiat campania de toamnă, producţiile medii urmează a fi calculate după centralizarea finală. La momentul de faţă, conform datelor Direcţiei Agricole, dacă la majoritatea culturilor de primăvară recoltarea este aproape de final, la porumb s-a recoltat 88 la sută, la soia 47 la sută, la sfecla de zahăr 67 la sută, iar la struguri pentru vin 95 la sută.

Citit 2713 ori Ultima modificare Joi, 26 Octombrie 2017 18:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.