Care au fost cele mai performante firme gălăţene

Care au fost cele mai performante firme gălăţene
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Realizat pe baza unei metodologii ce include principalii indicatorilor economico-financiari relevanţi pentru activitatea agenţilor economici pe anul 2016, a XIV-a ediţie a Topului Firmelor realizat de Camera de Comerţ Industrie şi Agricultură (CCIA) Galaţi este o radiografie a evoluţiei mediului economico-social local.

Câştigătorii din acest an ai topului Camerei de Comerţ au fost făcut cunoscuţi la sfârşitul săptămânii trecute, în cadrul unei gale speciale, la care au participat atât reprezentanţi ai mediului de afaceri, cât şi ai administraţiei publice, mediului universitar, precum şi ai altor instituţii, care, într-un fel sau altul, au legătură cu activitatea economică locală. După cum v-am informat în paginile ziarului "Viaţa liberă", Topul Firmelor Gălăţene a fost structurat pe şapte domenii principale de activitate - "Cercetare-Dezvoltare şi High-Tech", "Industrie", "Agricultură, Silvicultură şi Pescuit", "Construcţii", "Servicii", "Comerţ" şi "Turism" - iar fiecare domeniu este împărţit pe grupe de activitate şi mărime a întreprinderilor.

"Dincolo de partea de recunoaştere a performanţei, prin acest top se deschid şi oportunităţi de afaceri, pentru că el ajunge la toţi cei interesaţi să dezvolte afaceri în Galaţi. De asemenea, la rândul nostru, preluăm oferte, precum cele ce vin de la ataşaţii economici de la ambasade, şi le transmitem mai departe firmelor gălăţene. Şi sunt companii care, astfel, au reuşit să intre inclusiv pe pieţele externe", a arătat preşedintele CCIA Galaţi, Ion Mocanu.

Performanţe pe domenii

Dincolo de grupele de activitate specifice fiecărei companii, dacă este să ne uităm pe "lista scurtă" a topului firmelor după cifra de afaceri, atunci primul loc este adjudecat de Arabesque SRL, care, de altfel, în baza acestui indicator este şi prima clasată pe domeniul "Comerţ".  În "Industrie", cea mai mare cifră de afaceri a avut-o anul trecut Şantierul Naval Damen Galaţi SA, iar în "Construcţii" cele mai mari afaceri le-a avut Tancrad SRL. În domeniul "Servicii", cea mai mare cifră de afaceri a avut-o Compania de Navigaţie Fluvială Română (CNFR) Navrom SA, iar în materie de "Cercetare-Dezvoltare şi High-Tech" pe primul loc s-a plasat Wind River Systems România SRL. Nu în ultimul rând, pe domeniul "Agricultură, Silvicultură şi Pescuit", prima clasată a fost Agrogal SA. De altfel, în acest an, la Galaţi, a fost un an foarte bun pentru dezvoltarea afacerilor din agricultură. Acesta a fost şi motivul pentru care, în secţiunea dedicată premiilor speciale, cinci companii gălăţene au primit din partea Camerei de Comerţ distincţia Meritul Agricol.

Revenind la clasamentul general, de această dată după profitul obţinut, se constată că şi la acest capitol poziţia dominantă este deţinută de Arabesque SRL, cap de afiş şi în domeniul "Comerţ". Pe zona de "Construcţii", cea mai profitabilă companie a fost Arcada Company SA, iar în domeniul "Serviciilor" cea mai performantă firmă a fost Phoenix Slag Services SRL. În "Industrie", pe prima poziţie s-a plasat compania producătoare de ţevi ArcelorMittal Tubular Products Galaţi, iar pe zona de "Cercetare-Dezvoltare şi High-Tech" pe primul loc  s-a clasat Selir SRL. Pe zona de "Agricultură, Silvicultură şi Pescuit", titlul de cea mai profitabilă companie din judeţ a fost adjudecat de Agrimat Matca SA.

Una dintre secţiunile topului Camerei de Comerţ a fost dedicată exportatorilor. La acest capitol, primele locuri sunt dominate de marile companii cu afaceri în industrie. Pe primul loc s-a clasat combinatul siderurgic ArcelorMittal Galaţi SA, urmat de Şantierul Naval Damen Galaţi SA şi DMT Marine Equipment SA.

Sectoare cu potenţial

Desigur, firmele prezentate mai sus reprezintă doar "vârful aisbergului" economiei gălăţene, pe fiecare din domeniile principale fiind agenţi economici care au avut un cuvânt de spus în grupa lor de activitate. Sunt prea mulţi pentru a-i aminti pe toţi aici, însă sperăm să regăsim cât mai multe societăţi gălăţene şi în Topul Naţional al Firmelor, ce urmează a fi realizat de Camera de Comerţ şi Industrie a României.

"Sunt sectoare care au fost mai alerte, precum cel a producerii de echipamente navale. E adevărat că o bună parte dintre firme sunt cu capital străin, dar produc împreună cu specialiştii gălăţeni aceste echipamente. Există şi o bună evoluţie şi în zona serviciilor. Dar cea mai frumoasă surpriză vine pe partea de agricultură. De altfel, la târgul Indagra, din 20 de participanţi gălăţeni, vreo 10 au şi semnat contracte", a explicat preşedintele CCIA Galaţi.

Nu ne rămâne decât să sperăm că Topul Firmelor Gălăţene va ţinti cât mai sus inclusiv la nivel naţional şi, de ce nu, chiar şi pe pieţele externe.

Citit 7766 ori Ultima modificare Miercuri, 22 Noiembrie 2017 12:37

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.