CREȘTE SALARIUL minim pe economie, de la 1 ianuarie 2018

CREȘTE SALARIUL minim pe economie, de la 1 ianuarie 2018
O măsură care nu va fi resimţită prea mult în portofele
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

De la 1 ianuarie 2018, salariul minim brut pe ţară se majorează la 1.900 de lei, a decis Guvernul, în şedinţa de ieri. Măsura nu va fi resimţită puternic de oameni, în condiţiile în care, de anul viitor, contribuţiile sociale vor trece în sarcina salariaţilor.

Salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată va fi majorat, începând cu 1 ianuarie 2018, de la 1.450 lei lunar la 1.900 lei lunar pentru un program complet de lucru de 166 de ore în medie pe lună, potrivit unei Hotărâri de Guvern adoptate ieri. În această sumă nu sunt incluse sporuri şi alte adaosuri.

"Practic, majorarea salariului minim brut de la 1.450 lei la 1.900 lei reprezintă o creştere de 31,03 la sută faţă de anul 2017 şi este influenţată de transferul contribuţiilor de la angajator la angajat, care reprezintă 22,75 la sută. Pentru un program complet de lucru de 166 ore în medie pe lună, în anul 2018, valoarea medie orară a salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată reprezintă 11,40 lei/oră pentru cei 1.900 lei lunar. Majorarea salariului de bază minim brut pe ţară urmăreşte depăşirea pragului de 40 la sută pentru plata muncii din total producţie, astfel încât să se apropie de 50 la sută, media din Europa. Nivelul de 1.900 de lei al salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată a fost stabilit în urma dezbaterilor cu partenerii sociali. Măsura va conduce la un impact asupra Produsului Intern Brut real de 0,6 puncte procentuale, prin stimularea ocupării, creşterea puterii de cumpărare a salariaţilor şi reducerea muncii la negru", a anunţat Biroul de Presă al Guvernului, la scurt timp după încheierea şedinţei Executivului.

Reamintim că, în prima jumătate a lunii noiembrie, Guvernul a adoptat prin ordonanţă de urgenţă, trecerea contribuţiilor sociale şi de sănătate exclusiv în sarcina angajatului. Acestea vor fi datorate de către salariat, însă obligaţia stabilirii, reţinerii şi plăţii acestora către bugetele de asigurări sociale va reveni, în continuare, angajatorului. Ministerul Finanţelor insista, la acea vreme, că măsurile "nu vor implica creşterea cheltuielilor salariale pentru angajator", respectiv că "având în vedere şi scăderea cotei de impozit pe venit, nici venitul net al angajatului nu va fi afectat". Totuşi, calculele arătau că salariul mediu brut trebuie crescut cu 16,6 la sută pentru a păstra neschimbată valoarea salariului net, potrivit firmei de consultanţă şi audit Deloitte România.

Citit 6694 ori Ultima modificare Miercuri, 29 Noiembrie 2017 17:54

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.