Nu vă supăraţi, statul la coadă face bine la ceva?

Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

Deschiderea ghişeelor de la Direcţia de Impozite şi taxe locale Galaţi ne-a arătat, încă o dată, dacă mai era nevoie, că românul este învăţat să stea la coadă. Peste 200 de oameni au venit, cu noaptea în cap, pentru a-şi achita impozitele şi taxele aferente anului 2018. Întrebaţi dacă ştiu că beneficiază de cei 10 la sută reducere până la finele lunii martie, oamenii au răspuns la fel, de parcă au învăţat toţi aceeaşi replică: vor să scape de o grijă.

Bun, poate aici îi poţi înţelege. Au oamenii pensii mici şi vor să fie siguri că nu cheltuie banii pe altceva, de altfel necesar şi de trebuinţă, şi apoi rămân cu datoria de gât ca o piatră de moară.

Dar nu e vorba numai despre plata impozitelor, coadă se formează peste tot, indiferent de motiv. Dacă se deschide un magazin nou, clar e coadă, poate se dă ceva la ofertă. Că se dau abonamente pe transportul în comun, cu bani sau fără, lumea se aşează la coadă. Indiferent de motiv, românul este învăţat să stea la coadă. Şi să nu credeţi că este vorba doar despre pensionari. NU! Chiar şi cei mai tineri îngroaşă rândurile cozii, sub diferite motive sau pretexte.

Şi, ca un exemplu edificator, putem vorbi de cozile de la Serviciul de Evidenţă a persoanelor. Gălăţenii vin încă de la primele ore ale dimineţii, fac liste peste liste, stau în picioare cu orele pentru a-şi depune actele pentru o nouă carte de identitate. Ba se mai iau şi la harţă, aşa cum au făcut de altfel şi ieri la plata impozitelor, pentru că li se pare lor că nu ştiu care vrea să intre în faţă. Ei bine, nimeni nu ţine cont că instituţia are program toată ziua şi că, după ora 11,00, depunerea actelor nu mai este un calvar. Regula se aplică la toate instituţiile unde se formează cozi matinale.

O explicaţie am auzit-o urmărind ştirile la un post naţional de televiziune, care transmitea tot despre cozile de la direcţiile de taxe şi impozite. „socializăm şi ne aducem aminte de pe vremea lui Împuşcatu’”, i-a explicat o doamnă reporterului.

Să înţelegem că, dacă statul la coadă este de bunăvoie, este un mod de socializare şi un bun prilej de depănat amintiri de dinainte de Revoluţie.

Bine, bine, dar de ce de fiecare dată socializarea se lasă cu îmbrânceli şi nervi? Face bine la ceva? Nu de alta, dar să ştim şi noi, că îngroşăm cu toţii rândurile la coadă.

Citit 2866 ori Ultima modificare Luni, 08 Ianuarie 2018 18:08

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.