În timp ce statul român nu a fost în stare să construiască niciun spital după Revoluţie, cu excepţia celui de la Mioveni, care se află încă în stadiul de proiect, o mână de oameni bine instruiţi, inimoşi şi cu iniţiativă civică reuşesc să facă adevărate minuni în uşurarea suferinţelor celor grav bolnavi şi a membrilor familiilor acestor pacienţi.
Spre exemplu, campania "Împreună pentru MagicHOME", iniţiată anul trecut de Melania Medeleanu şi Vlad Voiculescu, şi-a atins ţinta în doar 23 de zile de la lansare. În total, peste 100.000 de oameni au donat pentru amenajarea unei clădiri, situată în apropierea Institutului Clinic Fundeni din Bucureşti, unde părinţii şi alte rude ale copiilor bolnavi de cancer vor putea locui gratuit pe durata tratamentului. Centrul ar urma să fie deja gata în aproximativ trei luni.
De asemenea, Carmen Uscatu şi Oana Gheorghiu, fondatoarele asociaţiei bucureştene "Dăruieşte Viaţă", au marcat o premieră pentru România. Datorită unei campanii de strângere de fonduri pe care au lansat-o în 2017, ONG-ul lor va începe anul acesta să construiască un spital cu o suprafaţă de peste 8.000 de metri pătraţi, exclusiv din donaţii şi sponsorizări.
Acestea sunt doar două exemple de iniţiative care demonstrează că aproape nimic nu este imposibil dacă ai viziune şi eşti perseverent. Practic, cei prezentaţi mai sus reuşesc să facă, cu resurse şi cu mijloace incomparabil mai mici, ceea ce, în mod normal, ar fi treaba statului.
Când vine vorba despre astfel de proiecte, însă, autorităţile îşi maschează incompetenţa şi corupţia sub scuza birocraţiei. De bun simţ ar fi ca un stat incapabil să le ofere condiţii decente bolnavilor săi măcar să nu le pună beţe în roate celor care vor şi ştiu să o facă, indiferent că vorbim de iniţiative civice sau private.
După cum bine puteţi ghici, acest lucru nu se întâmplă. Din contră, Guvernul pare să fi făcut taman invers, anul trecut, printr-o serie de modificări fiscale menite să frâneze sau chiar să oprească de tot orice iniţiativă a ONG-urilor. Ai astfel senzaţia că, "de multe ori, principala barieră în calea facerii de bine e chiar statul, cel care ar trebui să facă el însuşi bine", pentru a-l cita pe Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătăţii.