Chiar credeţi că vom putea scăpa de ruine?

Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Zilele trecute, primarul Ionuţ Pucheanu a anunţat că proprietarii clădirilor şi terenurilor lăsate în paragină vor fi supraimpozitaţi, începând din acest an, cu 500 la sută. Pentru liniştirea spiritelor, edilul-şef al Galaţiului a precizat că acest impozit mărit de cinci ori nu-i va afecta pe toţi cetăţenii, ci numai pe cei care şi-au lăsat proprietăţile în paragină, acestea devenind un real pericol pentru gălăţeni. Într-o primă fază, pentru că sperăm că vor urma şi altele, supraimpozitarea va fi aplicată în zona centrală a oraşului, cea delimitată de arterele Al.I. Cuza, Mihai Bravu, Domnească, Basarabiei, Bălcescu şi Traian (până la Baia Comunală). Ideea este salutară, pentru că zona centrală a Galaţiului de mult are nevoie de o faţă mai curată şi îngrijită, demnă de secolul în care trăim. Însă Primăria mai are mult de lucru, mai ales la partea de „va urma”, pentru că foarte multe lucruri sunt neclare. De exemplu, în zona centrului, multe dintre locuinţele lăsate în paragină sunt chiar ale Primăriei! Ce se va întâmpla, se va „amenda” Primăria pe ea însăşi?

Tot Pucheanu spunea că, în zona menţionată mai sus, echipa Primăriei a identificat şi notificat 50 de proprietari, dintre care, până acum, doar cinci şi-au exprimat intenţia de a face intervenţii asupra imobilelor sau terenurilor care le aparţin. Ceilalţi ori nu vor, ori nu au de unde. Pe cei care nu vor, chiar dacă au bani, să zicem că-i poţi obliga. Există popriri pe conturi, executări silite şi tot tacâmul fiscal de rigoare. Dar pe cei care efectiv nu au de unde să plătească? Sunt foarte curios cum îi poţi obliga.

Şi, ca să nu facem doar teorie, dăm aici un exemplu practic: ruinele fostei Mehid de pe bulevardul Coşbuc (de-aia ziceam că sperăm ca Primăria să „intre” cu supraimpozitarea şi în alte zone ale oraşului, după ce „termină” cu centrul). Ei bine, ruinele Mehid, despre care „Viaţa liberă” a scris în nenumărate rânduri, se încadrează perfect în tiparul anunţat de primar, cel cu paragina şi cu pericolul pentru cetăţeni. În plus, aici au fost deja date amenzi de către Garda de Mediu (care nu au fost plătite!), Primăria a emis un certificat de urbanism pentru demolare (care nu s-a produs), Fiscul a pus sechestru pe o parte din bunurile proprietarului, dar nu a reuşit să recupereze mare lucru. Iar ruinele sunt tot acolo, bine-mersi. În aceste condiţii, având Mehidul ca studiu de caz nereuşit, chiar credeţi că vom putea scăpa aşa curând de ruine?

Citit 1857 ori Ultima modificare Luni, 05 Martie 2018 16:56

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.