Din nepăsare, ne ucidem singuri

Evaluaţi acest articol
(20 voturi)

Din cauza virozelor şi gripelor, toate spitalele din România au luat măsuri şi au limitat accesul vizitatorilor. Pentru unele secţii s-a decis chiar interzicerea accesului, astfel încât bolnavii să fie cât mai protejaţi. Asta i-a înfuriat pe mulţi cetăţeni care aveau rude, prieteni sau cunoscuţi internaţi. Toţi vor să intre să îi vadă pe cei bolnavi, fără a ţine seama că pot face mai mult rău, aducând de afară microbi care pentru un om bolnav pot fi chiar fatali. Aceşti aparţinători sunt, de regulă, chiar cei care ţipă că intri în spital cu o boală şi pleci acasă cu alte trei. Păi să spunem sărut mâna dacă plecăm doar cu trei şi nu cu zece, în condiţiile în care nimeni, nici bolnavii, nici aparţinătorii, nu respectă regulile stricte de igienă.

Deseori vezi, în apropierea spitalelor, bolnavi în halate de baie şi în papuci, adică în ţinuta de spital, făcându-şi cumpărăturile sau fumând. După ce îşi termină treaba, în aceeaşi ţinută, intră în spital şi merg în saloanele în care sunt internaţi, aducând cu ei toţi microbii posibili. La fel procedează şi aparţinătorii, care, fentând angajaţii spitalelor, uită să îşi pună pe ei halate sau ciupici de unică folosinţă peste încălţări.

Astfel de exemple pot fi întâlnite în toate spitalele, inclusiv în cele de pediatrie, unde sunt internaţi copii de toate vârstele. Mai grav este că, în spitalele de pediatrie, cei care pun în pericol copiii sunt chiar părinţii, care uită să îşi protejeze micuţii pentru o ţigară. Recent am văzut că mai sunt încă oameni conştienţi de acest pericol. Un tătic, venit în vizită la Spitalul de Pediatrie, s-a oprit pe hol, şi-a schimbat încălţările de afară cu o pereche de papuci aduşi în geantă, şi-a scos hainele cu care a circulat pe stradă şi le-a băgat într-un rucsac şi abia apoi şi-a pus halatul şi ciupicii de unică folosinţă şi a intrat în salon. Din păcate, însă, cu o floare nu se face primăvară, iar gestul lui rămâne nesemnificativ, pentru că sunt mult mai mulţi cei care uită să facă acest lucru. Iar angajaţii spitalelor, şi aşa puţini, nu au timp să stea cu ochii pe fiecare aparţinător în parte, pentru că au de îngrijit bolnavi.

Aşadar, data viitoare când auziţi pe cineva că se plânge că a intrat în spital cu o boală şi a plecat cu trei, întrebaţi-l şi despre aceste aspecte. Poate aşa vom reuşi să schimbăm mentalităţi şi să facem lucrurile să meargă mai bine.

Citit 2352 ori Ultima modificare Miercuri, 21 Martie 2018 17:02

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.